Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας έως την Κυριακή 16/07/17 - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Η διαταραχή στην ανώτερη τροπόσφαιρα επηρεάζει ήδη μέρος των Βαλκανίων και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα, επηρεάζοντας και τη χώρα μας, με βροχές, καταιγίδες, χαλάζι, πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά θυελλώδεις ανέμους.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας:

Σάββατο 15/07/2017:

Βροχές και τοπικές καταιγίδες μέσα στη νύχτα στην Κεντρική Μακεδονία και τοπικά τη Θεσσαλία. Το μεσημέρι και το απόγευμα περιμένουμε βροχές και καταιγίδες σε περιοχές γύρω από τους ορεινούς όγκους της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και λιγότερο της Πελοποννήσου. Χαλαζοπτώσεις πιθανώς να σημειωθούν σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και τοπικά της Θεσσαλίας.
Βροχές/Καταιγίδες το μεσημέρι - απόγευμα του Σαββάτου σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS
Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα
Άνεμοι: Ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο, ασθενείς στο Ιόνιο

Κυριακή 16/07/2017:

Βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησο και τοπικά και στα Νησιά του Ιονίου. Αυξημένος κίνδυνος χαλαζοπτώσεων στη Δυτική Ελλάδα.
Βροχές/Καταιγίδες το μεσημέρι - απόγευμα της Κυριακής σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS
Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα
Άνεμοι: Ισχυρών εντάσεων σε Αιγαίο και Ιόνιο
-----
Επιβάλλεται να τονιστεί ήδη από σήμερα, ότι ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν τη Δευτέρα στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς και σε Θεσσαλία, Χαλκιδική και Εύβοια.
Γεωδυναμικό ύψος 500 hPa τη νύχτα Δευτέρα προς Τρίτη



Ακόμη, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια σαφής ένδειξη στα προγνωστικά μοντέλα, αξίζει να τονιστεί ότι η διάταξη των καιρικών συστημάτων στην ατμόσφαιρα το βράδυ της Δευτέρας, και ιδιαίτερα το ξημέρωμα της Τρίτης, ευνοεί έντονες καταιγίδες στην Ανατολική Στερεά, αν και οι ανασταλτικοί παράγοντες κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου