Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Αποτυχία προβλέψεων για Πέμπτη και Παρασκευή - Οι ευθύνες στα μετεωρολογικά μοντέλα


Η trough που διέσχιζε μέχρι σήμερα το πρωί την χώρα μας φαίνεται πως τελικά αποχωρεί, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει τα φαινόμενα που περιμέναμε. Πιο συγκεκριμένα, σε προχθεσινή μας πρόβλεψη κάναμε λόγο για ισχυρά φαινόμενα στον νομό νωρίς το μεσημέρι και αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Η πρόγνωση σχεδόν επαληθεύτηκε, καθώς από τις 13:00 και μετά έβρεχε σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, με την αναμενόμενη ισχύ στις περιοχές που περιμέναμε. Τα ηλεκτρικά φαινόμενα κατανεμήθηκαν όπως τα περιμέναμε, δηλαδή με μεγαλύτερο πλήθος στα ανατολικά.
Η κακοκαιρία που αναμέναμε όμως για το απόγευμα δεν εμφανίστηκε ΠΟΤΕ, καθώς βγήκε ήλιος σε όλο το λεκανοπέδιο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι ΟΛΑ τα προγνωστικά μοντέλα απέτυχαν, καθώς και αυτά που χρησιμοποιεί το weatherathens (GFS, ECMWF και WRF). Όλοι οι προγνωστικοί χάρτες επιφάνειας των παραπάνω μοντέλων, καθώς και τα αντίστοιχα διαγράμματά τους, για κάποιο λόγο δεν πέτυχαν τις καιρικές συνθήκες. Ανακούφιση έδωσε όμως η βροχόπτωση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, κάτι που είχε προβλεφθεί και ανακοινωθεί στο προηγούμενο άρθρο μας.
Ακολουθεί ο χάρτης υετού που έδινε το GFS (Παγκόσμιο καιρικό μοντέλο μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης διαχειριζόμενο από το Natioanal Weather Service των ΗΠΑ) το απόγευμα της Πέμπτης:

Modele GFS - Carte prévisions
Παρατηρήστε ότι στην Αττική για το απόγευμα της Πέμπτης έδειχνε έως και 15 mm βροχής, και καταγράφηκαν 0,0 mm

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου