Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Σημαντική επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη - Διαβάστε αναλυτικά

Surface pressure chart - Forecast T+72 - Issued at: 0300 on Sun 18 Oct 2015
Χάρτης διάταξης επιφάνειας για την Τετάρτη 21-10

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, καθώς συνεσφιγμένο μέτωπο περιμένουμε να δημιουργηθεί σε πλευρά βαρομετρικού χαμηλού κινούμενου στην περιοχή της Πολωνίας.
Βαρομετρικό χαμηλό με ατμοσφαιρικές πιέσεις 1012 hPa θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Πολωνίας την Τρίτη το βράδυ. Από το χαμηλό αναμένεται να δημιουργηθεί στάσιμο μέτωπο το οποίο δεν θα μετατραπεί σε μετωπικό κύμα μέχρι και την Πέμπτη.
Την Τετάρτη θα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την χώρα, με τοπικές βροχές και στον νομό Αττικής. Αργά το βράδυ προς το ξημέρωμα της Πέμπτης το στάσιμο μέτωπο θα μετατραπεί σε μετωπικό κύμα που θα συνοδεύεται από άκρως ισχυρά φαινόμενα.

Πράσινο βέλος: βαρομετρικό χαμηλό Πολωνίας - Κόκκινα βέλη: στάσιμο μέτωπο - Μπλε βέλος: trough

Πιο συγκεκριμένα, μετωπικό κύμα θα εισέλθει στον Ελλαδικό χώρο το βράδυ της Τετάρτης, συνοδευόμενο από ύφεση κέντρου 998 hPa. Βροχές θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, σε πολλές περιοχές με ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα. Οι βροχές δεν θα λείψουν και από την Αττική, όπου αναμένουμε πρωτόγνωρη σφοδρότητα και διάρκεια.

Χάρτης υετού για το ξημέρωμα του Σαββάτου σύμφωνα με το GFS - η Αθήνα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας

Γενικότερα ως προς την διάλυση της ύφεσης παρατηρείται μια διχογνωμία στα μετεωρολογικά μοντέλα, με την πλειοψηφία να είναι με το μέρος των καιρόφιλων. Αναλυτικότερα: GFS, GEFS, CFS, GEOS-5, καθώς και το ελληνικό SKIRON δείχνουν τα φαινόμενα να συνεχίζονται σε τμήματα της χώρας μέχρι και το Σάββατο, ενώ NAVGEM και ECMWF δίνουν διάλυση της ύφεσης νωρίς το πρωί της Παρασκευής. 

Χάρτης υετού για το ξημέρωμα του Σαββάτου σύμφωνα με το ECMWF - Η Ελλάδα καλυμμένη από την απεικόνιση του υετού



Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Φροντίστε για τον καθαρισμό φρεατίων στην γειτονιά σας, καθώς ο κίνδυνος πλημμύρας είναι σύμφωνα με το weatherathens αρκετά πιθανός. Η καταιγίδα δεν θα συνοδεύεται από ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Συνολικό ποσοστό υετού μέχρι το βράδυ του Σαββάτου - πρωτόγνορος χάρτης για τα ελληνικά δεδομένα - από το χθεσινό τρέξιμο του GFS - η Αττική στα 115 χιλιοστά!!! 


Να σημειωθεί η δυσκολία για ακριβή προσδιορισμό των φαινομένων καθώς και των ημερομηνιών. Τα πράγματα θα συγκεκριμενοποιηθούν περισσότερο την Τρίτη σε νέο μας άρθρο.


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου