Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ανάλυση κυκλοφορίας τροπόσφαιρας - Πρόγνωση καιρού Αττικής για τις επόμενες ημέρες - Ισχυρές καταιγίδες εν’ όψη

Surface pressure GFS Tu 20.10.2015 15 GMT
Ατμοσφαιρική πίεση επιφάνειας για σήμερα το μεσημέρι από το GFS - Το συνεσφιγμένο μέτωπο αποτελούμενο από γραμμές 3 διαφορετικών χρωμάτων

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες σε ολόκληρη την χώρα. Κέντρο χαμηλών πιέσεων κινούμενο στην Βόρεια Ευρώπη θα δημιουργήσει στάσιμο μέτωπο μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων. Το μέτωπο θα παραμείνει στάσιμο μέχρι και την Πέμπτη όπου θα μετατραπεί σε μετωπικό κύμα όπως ήδη προαναφέραμε σε άρθρο μας. Αυλώνας (trough) χαμηλών πιέσεων περιμένουμε να εισέλθει αύριο νωρίς το μεσημέρι στην Ηπειρωτική Ελλάδα από τα δυτικά και να φτάσει το προς το απόγευμα και στην Αττική.

Για τον νομό Αττικής:
Με πυκνή συννεφιά θα ξεκινήσει η αυριανή ημέρα λόγω του μετώπου στα ΒΔ σύνορα της χώρας. Το μεσημέρι προς το απόγευμα η «ψυχρή λίμνη» θα «εισβάλει» στον νομό από τον Σαρωνικό όπου θα υπάρξει ανατροφοδότηση, έχοντας ως αποτέλεσμα ισχυρές βροχές σε όλες τις περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα, ενώ σύμφωνα με τον υπολογισμό μου για Total-Totals index (περίπου 55) στα νότια η ραγδαιότητα θα είναι σφοδρή, ενώ τονίζεται και η σποραδικότητα.
Όσο βαδίζουμε προς το βράδυ τα φαινόμενα θα φαίνεται πως εξασθενούν, ωστόσο αναμένεται εκ νέου επιδείνωση λίγες ώρες αργότερα, καθώς θα δημιουργηθεί κέντρο χαμηλών πιέσεων στις κυκλάδες που θα επηρεάσει τα νότια του νομού με έντονα φαινόμενα τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η υπόλοιπη ημέρα θα κυλίσει με άστατο (βροχές με μεγάλης διάρκειας παύσεις), ενώ προς το βράδυ κάποια μετεωρολογικά μοντέλα δίνουν νέα επιδείνωση με ισχυρά φαινόμενα.

Το ecmwf δίνει εκ νέου επιδείνωση το ξημέρωμα της Πέμπτης

Την Παρασκευή ο καιρός θα διατηρηθεί εξίσου άστατος, με τα δύο παγκόσμια μετεωρολογικά μοντέλα (GFS, ECMWF) καθώς και το ελληνικό SKIRON να συμφωνούν για καταιγίδες προς το βράδυ, με total-totals index 53.
Βελτίωση περιμένουμε σε ολόκληρη την χώρα από το πρωί του Σαββάτου, πλην την ΝΑ χώρα όπου τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι και όσο το χαμηλό εξασθενεί.

Modele GFS - Carte prévisions
Ο υετός σύμφωνα με το GFS για το βράδυ της Παρασκευής

Surface pressure chart - Forecast T+84 - Issued at: 0300 on Tue 20 Oct 2015
Χάρτης μετώπων επιφάνειας για το μεσημέρι της Παρασκευής. Διακρίνεται η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού με κέντρο στην θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου

Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου