Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Όλα όσα δεν γνωρίζετε για τον Αζορικό Αντικυκλώνα και πώς επηρεάζει το κλίμα της Ελλάδας



Ο Αζορικός Αντικυκλώνας είναι ένας στάσιμος Αντικυκλώνας, όπως ο Σιβηρικός. Αυτά τα δύο κέντρα υψηλών πιέσεων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα τόσο της
χώρας μας, όσο και ολόκληρης της Ευρώπης κατά τους χειμερινούς μήνες. Από την θέση τους εξαρτάται επίσης και η κατάβαση των ψυχρών μαζών από βορειότερα, με συνέπεια τις χιονοπτώσεις στην χώρα μας. 

Η θέση του Αζορικού είναι περίπου πάνω από τις Νήσους Αζόρες δυτικά της Πορτογαλίας. Συνήθως η έκτασή του είναι περιορισμένη, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπως φέτος τον Νοέμβριο, όπου πήρε αρκετά μεγάλες διαστάσεις και έφτασε ως την χώρα μας. Όπως και με όλους τους αντικυκλώνες, όταν αυτός επηρεάζει μια περιοχή, εκεί επικρατεί καλοκαιρία και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα της θέσης του Αζορικού Αντικυκλώνα, με κέντρο δυτικά της Πορτογαλίας και μεγάλη έκταση
Ο Αζορικός αντικυκλώνας, κατά τους χειμερινούς μήνες μετατοπίζεται λίγο βορειότερα, ενώ κάτω από ευνοϊκές συνθήκες σχηματίζει σφήνες υψηλών πιέσεων (ridge), οι οποίες με την σειρά τους ωθούν το πολικό αεροχείμαρρο (Jet Stream) προς την Ευρώπη. 

Ένα από τα αποτελέσματα της μετατόπισής του προς την χώρα μας, είναι η μειωμένη κυκλογένεση στην Μεσόγειο, καθώς η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται και τα νερά είναι ψυχρότερα. 

Όντας ο αντικυκλώνας ανατολικότερα, ο πολικός αεροχείμαρροι διασχίζουν την Ευρώπη επίσης από πιο ανατολικά, φτάνοντας ως τα Βαλκάνια και την χώρα μας. 

Ακόμα ένας στάσιμος αντικυκλώνας είναι ο Σιβηρικός. Ο συγκεκριμένος όμως λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν αναπτύσσεται σωστά, δίνοντας στην χώρα μας την ευκαιρία για περισσότερες χιονοπτώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι δεν εμποδίζεται ο πολικός αεροχείμαρρος και διασχίζει με την βοήθεια του Αζορικού ανενόχλητος την χώρα μας, δίνοντας περισσότερα φαινόμενα στην ανατολική χώρα (ανατολικά προσήνεμα). Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο αξέχαστος χιονιάς του 2008, όπου ο αεροχείμαρρος έφτασε ως την χώρα μας, με την βοήθεια του Αζορικού. Εάν ο Σιβηρικός «βοηθούσε» τον Αζορικό, θα γινόταν αποκοπή του αυλώνα και θα χιόνιζε σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο παρακάτω χάρτης αποτυπώνει με ακρίβεια τι έγινε την 18η Φεβρουαρίου του 2008:

Συνδυασμός χαρτών GFS Z500 - PRMSL και Jet Stream. Ο Αζορικός αντικυκλώνας (κίτρινα χρώματα - H) σε ευνοϊκή θέση, κατεβάζει τον πολικό αεροχείμαρρο από τα πλάγια και τον ωθεί προς την χώρα μας. 
Οι χάρτες αντλήθηκαν από το meteociel.fr.

Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου