Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ψυχρή εισβολή εν όψη - Ανάλυση κυκλοφορίας - Χιόνια και στην Πάρνηθα

Αξιόλογη ψυχρή εισβολή αναμένεται από αύριο το απόγευμα να ξεκινήσει το «παιχνίδι» της στην Βόρεια Ελλάδα, πολιορκώντας σταδιακά όλο και νοτιότερα. 

Περιληπτική ανάλυση κυκλοφορίας:

Αποκομμένο κέντρο υψηλών πιέσεων από την Δυτική Ρωσία αναμένεται από αύριο να ξεκινήσει την πορεία του προς την Βαλκανική Χερσόνησο, επηρεάζοντας ασθενώς στην διαδρομή της, χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. 


Την ίδια ώρα, ψυχρές αέριες μάζες θα κατεβαίνουν όλο και νοτιότερα, φτάνοντας ως
και τη χώρα μας, κυρίως πάνω από την Κεντροανατολική χώρα. 
Η επικείμενη διαταραχή, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι το τσουχτερό κρύο, οι σποραδικές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, περιμένουμε να κρατήσει τα σκήπτρα του καιρού στην χώρα μας μέχρι και το πρωί της Παρασκευής. 

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή:

Με νεφώσεις πάνω από το σύνολο της χώρας θα ξεκινήσει η Τετάρτη, πυκνότερες στα ανατολικά και με τοπικότερο χαρακτήρα στις δυτικότερες περιοχές. 
Αργότερα, και όσο βαδίζουμε προς το βράδυ, τοπικές βροχοπτώσεις θα σημειώνονται στους νομούς Λάρισας, Πιερίας και Μαγνησίας. Τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις θα αφορούν περιοχές με υψόμετρο περισσότερο των 1100 μέτρων. 
Προς τα μεσάνυχτα, τα φαινόμενα θα γενικευτούν στο σύνολο της Θεσσαλίας και την Βορειοδυτική Αττική, ενώ χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους στον Όλυμπο, την Πίνδο, τον Παρνασσό, τα ξημερώματα της Πέμπτης και στην Ζήρεια.  

Η θερμοκρασία το μεσημέρι έως 11 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας, 13 βαθμούς στα Νότια, και 9-10 βαθμούς στα Βόρεια Ηπειρωτικά. Οι άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Αιγαίο, ΒΑ διευθύνσεων.


Η Πέμπτη θα μας υποδεχτεί με την θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση, και βροχές στην Βοιωτία, την Φθιώτιδα, την Νότια Μαγνησία και την Βόρεια Εύβοια. Ασθενείς βροχοπτώσεις και στα βόρεια της Αττικής, με πιθανότητα ασθενούς χιονόπτωσης και στην Πάρνηθα από τα 1100 μέτρα και άνω. 

Χάρτης κατανομής βροχής - χιονιού για το πρωί της Πέμπτης
Το μεσημέρι ασθενείς τοπικοί όμβροι θα σημειωθούν και στο λεκανοπέδιο, κυρίως στα βόρεια και τα δυτικά.
Σταδιακό περιορισμό και εξασθένηση των φαινομένων περιμένουμε από το βράδυ της Πέμπτης, με κάποιες ασθενείς βροχοπτώσεις στην Αττική, την Βοιωτία και την Αργολίδα. 
Η θερμοκρασία από 7 βαθμούς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, 4 στην Θεσσαλία και την Θεσσαλονίκη, έως 9 στο κέντρο της Πρωτεύουσας και της Συμπρωτεύουσας. 
Οι άνεμοι έως 5 μποφόρ από ΒΑ, θα επηρεάζουν το Αιγαίο και την Ανατολική Αττική. 

Η βελτίωση του καιρού θα είναι αισθητή από το πρωί της Παρασκευής, με γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας στα συνηθισμένα επίπεδα. 

Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου