Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας - Δύο καταβάσεις ψύχους τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου



























Ανάλυση κυκλοφορίας ατμόσφαιρας:

Στο έλεος του ισχυρού αζορικού αντικυκλώνα θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες η Κεντρική και Νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Αυτό συνεπάγεται σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και εμφανή σημάδια καλοκαιρίας σε ολόκληρη την χώρα.

Ας δούμε όμως τί μας επιφυλάσσει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία από ’βδομάδα:

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημιουργία βαθύ βαρομετρικού χαμηλού στις ανατολικές ακτές του
Καναδά, το οποίο ως γνωστόν θα κατευθυνθεί δυτικότερα. Μάλιστα, δεχόμενο πίεση από τον πολικό στρόβιλο στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη αναμένεται ταυτόχρονα με την τροχιά του ανατολικότερα να αποκτήσει και μια κλίση νοτιοανατολικότερα. 

Δεδομένης της συσσώρευσης πολύ ψυχρών αερίων μαζών στην Βόρεια Ευρώπη και με την πίεση του χαμηλού περιμένουμε να δημιουργηθεί μια υποτυπώδης μεσοατλαντική ράχη - ridge που θα ωθήσει της πολικής προέλευσης ψυχρές αέριες μάζες ελαφρώς νοτιότερα. Με τόσο ισχυρό αντικυκλώνα και συνεχείς πιέσεις για μετακίνηση ανατολικότερα δεν νομίζω ότι τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο, παρά μόνο μικρή πτώση της θερμοκρασία, βροχές και χιόνια στα ορεινά. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη κάποια υποσενάρια των προγνωστικών μοντέλων που υποστηρίζουν μια όχι τόσο αμελητέας σημασίας μεταβολή του καιρού, αλλά κάτι πιο έντονο, όχι όμως και κανονική ψυχρή εισβολή.

Για το διάστημα μετά τις 4 Φεβρουαρίου χρειάζεται υπομονή, καθώς το παραπάνω μοτίβο φαίνεται να επαναλαμβάνεται για ακόμα μια φορά.


Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου