Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Χιονοπτώσεις από αύριο στην Αττική - Θα ενεργοποιηθεί το Αιγαίο; - Αναλυτική πρόγνωση

















Ανάλυση κυκλοφορίας ατμόσφαιρας:

Εκτενές ridge έχει ήδη αρχίσει και σχηματίζεται στην Δυτική Ευρώπη, ωθώντας έτσι πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας. Βαρομετρικά χαμηλά ωστόσο από τις δυτικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού θα αναγκάσουν το ridge να μετακινηθεί ανατολικότερα, μη αφήνοντας έτσι τον αυλώνα να εισέλθει στο
Αιγαίο. 





























Η κίνηση του αυλώνα θα είναι καθαρά ανατολική λόγω σπρωξίματος από τα δυτικά, ωστόσο οι ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας δεν θα βρουν το ίδιο εμπόδιο, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να κατέβουν προς τη χώρα μας. 



Aegean Snow Effect - Θα ενεργοποιηθεί?

Όσον αφορά τον «πολυπόθητο» μηχανισμό δημιουργίας υετού με τη μορφή κυμάτων τα οποία σαρώνουν τις παράκτιες περιοχές, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα ενεργοποιηθεί. 
Πιο συγκεκριμένα, ο επιφανειακός άνεμος αναμένεται να αποκτήσει ιδιαίτερη ένταση μέσα στο Αιγαίο, που σε συνδυασμό με τις έντονες συνεχείς ριπές στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα καταστήσει την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα ευνοϊκή για την δημιουργία του φαινομένου. 




























Στην επιφάνεια αναμένονται μέσα στο Αιγαίο άνεμοι έως και 6 μποφόρ, με σταδιακή μείωση της έντασης καθώς πλησιάζουμε προς τις ακτές. 
Οι άνεμοι στα υπόλοιπα στρώματα του κατώτερου μέρους της τροπόσφαιρας φαίνονται επίσης ευνοϊκοί και οι συγκλίσεις φαίνεται να επιτυγχάνονται. 

Παρ’ όλο που τα παραπάνω φαίνονται ευνοϊκά ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η διεύθυνση του επιφανειακού ανέμου. 
Για την Αττική να σημειωθεί ότι χρειάζεται Β άνεμος στην περιοχή του κεντρικού και δυτικού Αιγαίου, που να τείνει προς ΒΑ. Το παραπάνω ευνοεί την βόρεια και κεντρική Αττική, καθώς και το Κέντρο της Αθήνας, όπου δίνει χιονοεξάρσεις μέτριας έως και ισχυρής έντασης, ενώ σιγά - σιγά παίρνουν την σκυτάλη και τα ανατολικά. 
Το παραπάνω παράδειγμα είναι από τις περσινές χιονο-εισβολές του Φεβρουαρίου. 

Τελικώς, η πιο ευνοϊκή ημερομηνία για ενεργοποίηση του Aegan Snow Effect είναι το πρωί του Σαββάτου, ίσως λίγο και το απόγευμα, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο λόγω έντασης των ανέμων. 
Ευνοϊκό φαίνεται επίσης και το βράδυ της Κυριακής. 

Ψυχρό μέτωπο - θα δώσει υετό?

Η εμφάνιση κέντρου υψηλών πιέσεων στους προγνωστικούς χάρτες, στα βορειοδυτικά της χώρας μας, συνοδεύεται στους τελευταίους χάρτες επιφάνειας από ψυχρό μέτωπο. 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ψυχρό μέτωπο δεν αναμένεται να συνδυαστεί από αρκετό υετό, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης στο Νότιο Ιόνιο λόγω ασταθούς ατμόσφαιρας, το οποίο ίσως δώσει κάποια φαινόμενα ανατολικότερα. 


Ψυχρό μέτωπο θα διασχίσει τη χώρα μας


















Ενδεχόμενες μικροδιαταραχές λόγω θετικού στροβιλισμού

Ενδεχόμενες διαταραχές λόγω υψηλών ποσών θετικού στροβιλισμού





















































Πρόγνωση καιρού Αττικής για Παρασκευή 22/01 και Σάββατο 23/01:

Παρασκευή:

Με τοπικές νεφώσεις θα ξεκινήσει η ημέρα για τον νομό Αττικής και ασθενές χιονόνερο στα βορειοανατολικά του νομού. Από το μεσημέρι φαίνεται μικρή επιδείνωση του καιρού, με ασθενή φαινόμενα κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού (ίσως και λίγο κεντρικότερα). Τοπικές παροδικές ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από τα 600 μέτρα και πάνω. Περαιτέρω επιδείνωση ίσως έχουμε από το βράδυ, όπου φαινόμενα ίσως κάνουν την εμφάνισή τους μέχρι τα κεντρικά του νομού, πιθανώς έντονα. Οι χιονοπτώσεις θα αφορούν υψόμετρα >300 μ., πιθανώς λίγο χαμηλότερα ο υετός να πέφτει με την μορφή χιονόλυτου - υγρού χιονιού.
Η θερμοκρασία από 4°C έως 8°C στο κέντρο της Αθήνας, 2 βαθμούς χαμηλότερη στα γύρω προάστια. Αργά το βράδυ ίσως αγγίξει ακόμα και τους 2°C στο Κέντρο της πόλης.
Οι άνεμοι Β-ΒΑ έως 4-5 μποφόρ.

Σάββατο:

Ήδη λίγο μετά τα μεσάνυχτα τα όρια χιονόπτωσης θα έχουν εκμηδενιστεί, με τα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια του νομού να πλήττονται από παροδικές, ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις. Αργότερα (με την μεταφορά του υετικού άξονα δυτικότερα), κάποια μικρής διάρκειας φαινόμενα ίσως κάνουν την εμφάνισή τους και στα δυτικά του λεκανοπεδίου. 
Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, με πιθανό μεγάλο άνοιγμα στον Αττικό ουρανό και μηδαμινή πιθανότητα επιδείνωσης μέχρι και αργά το βράδυ. 
Η θερμοκρασία από 2°C έως 4°C στο Κέντρο της Αθήνας, 1 βαθμό υψηλότερη στα ανατολικά, 2 βαθμούς χαμηλότερη στα βόρεια και βορειοδυτικά. 

Οι άνεμοι ΒΑ έως 5 μποφόρ, μεγαλύτερη ένταση στα ανατολικά του νομού.

Κυριακή:

Την Κυριακή περιμένουμε ανοιχτό καιρό με σημαντική πιθανότητα για χιονοπτώσεις σε ολόκληρο τον νομό το βράδυ. 
Αναλυτικότερα για το περιθώριο επιδείνωσης το βράδυ της Κυριακής σε άρθρο μας το Σάββατο μαζί με χάρτη χιονόστρωσης.



Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου