Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας - Επιδείνωση του καιρού με χιόνια και στην Αττική - Αναλυτική πρόγνωση



















Ένα σύντομο διάλειμμα μέσα στην καιρική μονοτονία θέλει να μας δώσει ο Φεβρουάριος, αυτήν την φορά με πιο άγριες διαθέσεις και με θερμοκρασίες που θα θυμίζουν τέλη Φθινοπώρου.

Από το βράδυ της Τετάρτης και βαδίζοντας προς το ξημέρωμα της Πέμπτης η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να διαγράφει
καθοδική πορεία, με τον υδράργυρο να φλερτάρει με τις μονοψήφιες και αρνητικές τιμές μέχρι και στην Αττική!
Οι βροχές θα επανέλθουν δριμύτερες, σε πολλές περιοχές ωστόσο θα τις αντικαταστήσει το χιόνι.

Ανάλυση κυκλοφορίας ατμόσφαιρας:

Η Μεσημβρινή κυκλοφορία σιγά-σιγά αποκαθίσταται πάνω από την Ευρώπη, με τις ψυχρές αέριες μάζες να καταφέρνουν να διεισδύσουν μέχρι και την Νότια Ευρώπη. 

Πιο συγκεκριμένα, η διάσπαση του πολικού στροβίλου σε τρία κομμάτια έχει ως συνέπεια την δημιουργία οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού νότια της Γροιλανδίας. Ταυτόχρονα με την ανάπτυξή του και την σταδιακή κίνηση του νοτιοανατολικότερα θα πιέσει το δυτικό μέρος του αζορικού αντικυκλώνα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο εκτενή μεσοατλαντική ράχη - ridge. Η θέση του ridge θα αλλάζει διαρκώς θέση, με τις χαμηλές πιέσεις από τα δυτικά να το ωθούν ανατολικότερα προς τα κεντρικότερα τμήματα της Ευρώπης. 
Γύρω από την ανυψωμένη ράχη υψηλών πιέσεων θα «κυκλοφορεί» ο πολικός αεροχείμαρρος με νότια κατεύθυνση στην ανατολική πλευρά της όπου και μας ενδιαφέρει περισσότερο. 
Ταυτόχρονα με την παραπάνω διαδικασία θα ωθούνται νοτιότερα οι ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Βόρεια - βορειοανατολική Ευρώπη. Έτσι, η νοτιότερη άκρη των αερίων μαζών θα κατέλθει στην περιοχή της Ιταλίας και ταυτόχρονα με την ανατολική κίνηση του ridge θα ωθείται επίσης ανατολικότερα φτάνοντας τελικά και στη χώρα μας.





Κατάβαση ψύχους στην Ιταλία - Κατεύθυνση προς Ελλάδα

Με την σταδιακή μετακίνηση των ψυχρών αερίων μαζών ανατολικότερα και την έλευσή τους στην Ιταλία θα σχηματιστεί αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική Θάλασσα. Σε συνδυασμό με το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό σχηματισμένο στα βορειοανατολικά Βαλκάνια θα δημιουργηθούν ψυχρά μέτωπα εκτεινόμενα προς τα Βόρεια και τα Νότια. 
Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να σχηματιστεί και θερμό μέτωπο το οποίο σε τέτοια περίπτωση θα καταλήξει στην Βόρεια Ελλάδα - ίσως και βορειότερα.

Το θέμα του υετού:

Με την έλευση ψυχρού μετώπου, πιθανού συνεσφιγμένου να ακολουθεί και βαρομετρικό χαμηλό να διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη την χώρα είναι βέβαιο ότι πολλές περιοχές θα δεχτούν αρκετά μεγάλα ποσοστά υετού. 

Πρόγνωση καιρού Αττικής:

Πέμπτη 04/02:

Η ημέρα θα ξεκινήσει με πυκνές νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα δώσουν ασθενείς τοπικούς όμβρους στα κεντρικά και δυτικά του νομού. Νωρίς το βράδυ και κατά τις 21:00 θα ξεκινήσουν οι βροχές από τα δυτικά του νομού που ώρα με την ώρα θα σαρώνουν μεγάλο μέρος του Νομού Αττικής. Σε ορισμένες περιοχές τα φαινόμενα ίσως έχουν ιδιαίτερη ένταση. 

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, στο Κέντρο της Αθήνας από 10°C έως 18°C. Στα γύρω προάστια 1-2 βαθμούς χαμηλότερη. 

Οι άνεμοι Ν-ΝΔ έως 4 μποφόρ με μεγαλύτερη ένταση στις γύρω θαλάσσιες περιοχές. 

Παρασκευή 05/02:

Μετά τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα θα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με πιθανή καταιγίδα στα βόρεια και ανατολικά του νομού πριν το ξημέρωμα. 
Αργά το πρωί περιμένουμε ένα πρόσκαιρο διάλειμμα των φαινομένων, με τον αττικό ουρανό να συνεχίζει ωστόσο να καλύπτεται από τις πυκνές νεφώσεις. 
Προς το μεσημέρι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε εκ νέου ισχυρή επιδείνωση, αυτήν την φορά με τα φαινόμενα να εστιάζονται στον νομό. 
Το βράδυ νέο - ασθενέστερο - κύμα θα σαρώσει τον νομό με βροχές και χιονοπτώσεις. 

Οι χιονοπτώσεις θα εστιάζονται αρχικά από τα 1000 μ. και πάνω, από το μεσημέρι και μετά ό,τι πέφτει από τα 750 μ. και πάνω θα είναι σε μορφή χιονιού. Αργά το βράδυ τα υψόμετρα χιονόπτωσης ίσως φτάσουν τοπικά ακόμα και τα 700 μ. Στις περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο θα σημειωθεί βροχή ή χιονόνερο.

Η θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση, στο Κέντρο της Αθήνας από 7°C έως 9°C νωρίς το μεσημέρι, αργότερα ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει ακόμη περισσότερο.
Οι άνεμοι ΒΔ που αργότερα θα στραφούν σε ΒΑ έως 5-6 μποφόρ. 


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου