Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας Βορείου Ημισφαιρίου έως τις αρχές Μαρτίου - Πιθανή κατάβαση ψύχους





Επιστροφή των υψηλών θερμοκρασιών παρατηρείται μετά το φθινοπωρινό διάλειμμα που είχαμε χθες, Σάββατο.
Η εγκατάσταση του αντικυκλώνα πάνω από την περιοχή μας θα επιφέρει υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, και σπάνια παρατεταμένη καλοκαιρία.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Ο αντικυκλώνας που έχει εγκατασταθεί τον τελευταίο καιρό πάνω από την Ευρώπη θα
επηρεάζει τις επόμενες ημέρες το Κεντρικό και Νότιο κομμάτι της Ηπείρου, ταυτόχρονα με την μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική. Η παραπάνω διαδικασία θα δημιουργήσει Ωμέγα Μπλοκ στην περιοχή μας, μη επιτρέποντας στις ψυχρές αέριες μάζες να εισέλθουν στην περιοχή μας. 
Τις επόμενες ημέρες, αυλώνας που θα επηρεάζει την περιοχή του Καναδά θα ακολουθήσει ανατολική τροχιά και στις ανατολικές ακτές της χώρας θα δημιουργηθεί κέντρο χαμηλών πιέσεων που θα κινηθεί βορειοανατολικότερα. Η πορεία του θα είναι τέτοια ώστε να ανυψωθεί ελάχιστα ο αντικυκλώνας, επιτρέποντας ωστόσο την εισχώρηση ελάχιστα ψυχρών αερίων μαζών στη Δυτική Ευρώπη.
Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται βαθύ βαρομετρικό χαμηλό να πιέσει τον αζορικό αντικυκλώνα από τη δυτική πλευρά του, ανυψώνοντας αρκετά οργανωμένο ridge. Το μόνο αρνητικό για τους χιονόφιλους είναι η θέση του ridge, καθώς το Jet Stream θα κατεβάσει τις ψυχρές αέριες μάζες στον Ατλαντικό. 




Η απότομη γωνία όμως που θα σχηματίζει στις βορειοδυτικές ακτές της Αφρικής, θα καταστήσει δυνατή την μεταφορά του αυλώνα ανατολικότερα, εμφανώς εξασθενημένου. Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα το κέντρο πιέσεων να περάσει κοντά από τη χώρα μας, δίνοντας κάποια ποσοστά υετού την επόμενη Κυριακή - Δευτέρα - Τρίτη. 

Αλλαγή του καιρικού σκηνικού με κρύο;

Από ’ κει και μετά, κατά πάσα πιθανότητα ο αζορικός αντικυκλώνας θα παρουσιάσει εκ νέου ανύψωση λόγω βαθύ βαρομετρικού χαμηλού που θα ξεκινήσει να πιέζει πλαγίως τον αζορικό αντικυκλώνα.
Τα προγνωστικά μοντέλα δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσουν το παραπάνω σενάριο, ωστόσο αρχικά μοιάζει χιονιάς βορείου Ελλάδας ή κεντροδυτικής Ευρώπης.




Συνοψίζοντας, οι υψηλές πιέσεις θα διατηρηθούν για αρκετές μέρες ακόμα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με πιθανή αλλαγή του καιρικού σκηνικού στη χώρα μας τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου