Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Απεγνωσμένες προσπάθειες του χειμώνα να επιβληθεί - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας



Σημαντική θερμοκρασιακή μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, όχι όμως κρύο και χιόνια, αλλά με υψηλές θερμοκρασίες και απότομες αλλαγές.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Τι συμβαίνει τώρα στο Βόρειο Ημισφαίριο;

Εκτενής ράχη υψηλών πιέσεων βρίσκεται αυτήν την στιγμή εγκατεστημένη στη
Δυτική Ευρώπη και τις ανατολικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Αιτία της ανύψωσης η κινητικότητα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο πολικός στρόβιλος στην περιοχή του Βορείου Πόλου του πλανήτη μας. 
Αναλυτικότερα, κινούμενος σε anti-clock wise, ο πολικός στρόβιλος ωθεί αυλώνες πολικής προέλευσης προς τον Καναδά και τα ενδότερα της Αμερικανικής Ηπείρου. Τα παραπάνω κέντρα πιέσεων εισερχόμενα στον Ατλαντικό Ωκεανό σύμφωνα με την ανατολική πορεία που επιβάλλεται να ακολουθούν, δημιουργούν κέντρα χαμηλών πιέσεων και αρκετά βαθιά βαρομετρικά χαμηλά που ωθούν τον αζορικό αντικυκλώνα να ανυψωθεί σε βορειότερο γεωγραφικό πλάτος. 
Έτσι, αναμένεται και τις επόμενες ημέρες να επαναλαμβάνεται διαρκώς η παραπάνω διαδικασία και ο αντικυκλώνας να παραμείνει ανυψωμένος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το ridge θα παραμείνει ανυψωμένο, με αποτέλεσμα το βόρειο μισό της Ευρώπης να βρίσκεται υπό τον «έλεγχο» σχετικά ψυχρών αερίων μαζών.


Πώς θα αλλάξει η παραπάνω κατάσταση;

1ος παράγοντας μεταβολής του καιρικού σκηνικού:

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται βαθύ κέντρο χαμηλών πιέσεων από τις δυτικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού να καταφέρει να σπρώξει τον αντικυκλώνα νοτιότερα. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει και για σπάσιμο του αντικυκλώνα, αλλά με την ένωση του βαρομετρικού χαμηλού με το νότιο τμήμα του πολικού στροβίλου θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ενώ δεν φαίνεται και να εγκλωβίζεται κάποιο κέντρο υψηλών πιέσεων μετά την είσοδο του χαμηλού ανατολικότερα. 




2ος παράγοντας μεταβολής του καιρικού σκηνικού:

Ακόμη, η trough που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Δυτική Ευρώπη και προκαλεί μεσημβρινή κυκλοφορία, θα σπρωχτεί ανατολικότερα και προς τη χώρα μας με την έλευση του χαμηλού. Αποτέλεσμα θα είναι η επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη και μετά. 

Ανάλυση συνεπειών του 1ου παράγοντα:

Το βαρομετρικό χαμηλό ωστόσο δεν θα συνοδεύεται από ψύχος, και έτσι η καιρική μεταβολή στο Βόρειο κομμάτι της Ευρώπης θα αφορά μόνο σε φαινόμενα. 

Η επέλαση όμως του κέντρου χαμηλών πιέσεων δεν θα αφήσει το Νότιο κομμάτι της Ευρώπης ανέπαφο, καθώς με την πορεία του όλο και ανατολικότερα θα προκαλεί ανύψωση νέου ridge, αυτήν την φορά όμως στην καρδιά της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο ό,τι έχει παραμείνει στην ΒΑ Ευρώπη από το ανατολικό λοβό του πολικού στροβίλου θα αποκτήσει Νότια πορεία και ασθενές ψύχος θα φτάσει στη χώρα μας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σε τι μοτίβο θα τελειώσει ο Μάρτιος και πώς θα ξεκινήσει ο Απρίλιος;

Για την εβδομάδα μετά τις 27 Μαρτίου είναι δύσκολο να μιλήσουμε, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία στα προγνωστικά μοντέλα. 
Ας δούμε όμως ποια είναι τα πιθανά σενάρια με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Το Αμερικανικό μοντέλο μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης (GFS) δίνει ότι η Νότια προεξοχή του πολικού στροβίλου που θα επηρεάζει τις επόμενες ημέρες τη Βόρεια Ευρώπη θα υποχωρήσει τελικά βορειοανατολικότερα, επιτρέποντας την καλοκαιρία να εισχωρήσει σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό μοντέλο μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης (ECMWF) θέλει τη Νότια προεξοχή του πολικού στροβίλου να φτάνει τελικά έως την Αγγλία, προκαλώντας μεσημβρινή κυκλοφορία.

Το CFS, κλιματικό μοντέλο που τον τελευταίο καιρό σημειώνει τεράστια επιτυχία στο χώρο της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης, τείνει προς το σενάριο του Ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου, με τον αυλώνα όμως αρκετά δυτικότερα από την Αγγλία.


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου