Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας έως και την Καθαρά Δευτέρα 14/03/2016




Εκ νέου επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η κακοκαιρία που θα μας επηρεάσει αρχικά φάνηκε στα προγνωστικά μοντέλα ως αρκετά επικίνδυνη, κάτι που σύντομα διαψεύσθηκε, καθώς το σύστημα θα μας επισκεφθεί εμφανώς υποβαθμισμένο.

Περιληπτική ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό οργανώνεται αυτήν την ώρα στα παράλια της Αιγύπτου νότια της Σικελίας και αναμένεται αργά το βράδυ της Παρασκευής να ξεκινήσει την πορεία του ανατολικότερα. Η προπορευόμενη trough θα δίνει φαινόμενα στη Δυτική Χώρα από νωρίτερα, καθιστώντας έτσι την κακοκαιρία, μεγάλης διάρκειας.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας:

Παρασκευή 11-03:

Η ημέρα θα κυλήσει με τοπικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και βροχές στα
Δυτικά που θα εξασθενήσουν το βράδυ.

Θερμοκρασία: Αθήνα: 10°C - 17°C Θεσσαλονίκη: 7°C - 16°C
Οι άνεμοι Νότιοι, στο Ιόνιο ενισχυμένοι έως 5 μποφόρ.

Σαββάτο 12-03:

Βροχές από νωρίς το πρωί στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τοπικά και στην Ήπειρο που αργότερα θα επεκταθούν βορειότερα. Μέχρι το βράδυ θα σημειώνονται βροχές σε σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα. Μέσα στη μέρα και πριν το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στην Αττική, αργότερα και στη Θεσσαλονίκη με πιθανώς έντονο χαρακτήρα.

Θερμοκρασία: Αθήνα: 11°C - 15°C Θεσσαλονίκη: 10°C - 13°C
Οι άνεμοι αρχικά Ανατολικοί στο Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Αργότερα στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν, ενώ στο Αιγαίο θα συνεχίσουν σε Α-ΝΑ έως 6 μποφόρ.
Κυριακή 13-03:

Κύμα βροχοπτώσεων θα σαρώνει από πριν το ξημέρωμα και μέχρι το μεσημέρι τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο με ανατολική πορεία. Από το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει εκ νέου επιδείνωση από τα νοτιοδυτικά με τοπικές βροχές στα κεντρικά και τα νότια.

Θερμοκρασία: Αθήνα: 12°C - 17°C Θεσσαλονίκη: 10°C - 15°C
Οι άνεμοι αρχικά στο Αιγαίο Νότιοι έως 5 μποφόρ και αργότερα στο Ιόνιο Β έως 6 μποφόρ.

Καθαρά Δευτέρα 14-03:

Ο καιρός φαίνεται ότι δεν θα ευνοήσει την πραγματοποίηση των εθίμων, καθώς θα καταστεί άστατος για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αναλυτικότερη πρόγνωση θα δημοσιευτεί το Σαββατοκύριακο, όταν και θα βρισκόμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.


Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας έως και τις 20 Μαρτίου, καθώς φαίνεται στον ορίζοντα αποχαιρετιστήρια ψυχρή μεταβολή του καιρικού σκηνικού.


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου