Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Νέα ευρήματα: Οι ωκεανοί ίσως κρύβουν τη λύση στο μυστήριο της γένεσης ανεμοστροβίλων


Σήμερα, προβλέπουμε τα ξεσπάσματα των ανεμοστροβίλων έως και 7 ημέρες πριν αυτά συμβούν.
Νέα έρευνα υπόσχεται ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας χιλιάδες μίλια μακριά θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να
προβλέψουμε ανεμοστρόβιλους που θα συμβούν σε έναν ή ακόμα και σε τρεις μήνες.

«Είναι μια συναρπαστική έρευνα, καθώς μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την ελάττωση των καταστροφών» δήλωσε ο Σαγκ - Κι Λι, ωκεανογράφος του «Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Ωκεανογραφίας Ατλαντικού» στον NOAA. Συνέχισε, προσθέτοντας ότι επεκτείνοντας την προοπτική μας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 7 ημερών, αφήνουμε στις κοινότητες περισσότερο χρόνο προετοιμασίας.


Διαφοροποίηση περιοχών ευάλωτων σε ανεμοστρόβιλους ανάλογα με το φαινόμενο που λαμβάνει χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο


Ο Σαγκ - Κι Λι, του οποίου οι προηγούμενες έρευνες αφορούσαν φαινόμενα μεγαλύτερης κλίμακας, ξεκίνησε να ασχολείται με τους ανεμοστρόβιλους το 2011, μετά τα φονικά ξεσπάσματα στις Η.Π.Α., που κόστισαν τη ζωή σε 553 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές 28 δις δολαρίων.

Οι επιστήμονες του NOAA παρατήρησαν ότι τα φονικά ξεσπάσματα του 2011 συνοδεύονται από ισχυρό Λα Νίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό και αναρωτήθηκαν αν τα δύο φαινόμενα συνδέονταν μεταξύ τους. Ο Λι βοήθησε εθελοντικά στην λύση του παραπάνω μυστηρίου.

Εξετάζοντας ιστορικά δεδομένα όσον αφορά τους ανεμοστρόβιλους, το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνα, αυτός και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν την πιθανότητα τα ξεσπάσματα των ανεμοστροβίλων να συμβαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές κατά τη διάρκεια καθ’ ενός από τα παραπάνω φαινόμενα.


Επιμέλεια - Μετάφραση: Γιάννης Δραβίλας
Πηγή: NOAA (noaa.gov)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου