Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Πώς σχηματίζεται η ομίχλη; - Γιατί παρατηρείται και κατά τη διάρκεια καλοκαιρίας;

Από το όρος Φαλακρό προς τα Νότια. Ανάμεσα στα δύο βουνά βρίσκεται ο κάμπος της Δράμας που έχει σκεπαστεί από ομίχλη. Δημοσίευση φωτογραφίας: Δ. Καραντζής 24/02/16


Πολλοί έχουμε αναρωτηθεί πώς δημιουργείται το λεπτό ανάλαφρο πέπλο που καλύπτει μεγάλες εκτάσεις κατά τη διάρκεια καλοκαιρίας ή ακόμα και κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την εκπομπή BBC Weather, η ομίχλη προκαλείται από
μικροσκοπικά σταγονίδια νερού που αιωρούνται στον αέρα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ομίχλης, με πιο συνηθισμένη την ομίχλη ακτινοβολίας. Η ομίχλη ακτινοβολίας παρατηρείται κυρίως κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και του Χειμώνα. 
Όταν λοιπόν σε κάποια περιοχή επικρατούν αντικυκλωνικές συνθήκες με καθαρό ουρανό και σχεδόν άπνοια, οποιαδήποτε επιφάνεια, ανακλά κατά τη διάρκεια της νύχτας την ακτινοβολία που έχει «μαζέψει» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, όταν ο ήλιος δύσει, το έδαφος μαζί με τον περιβάλλοντα αέρα ψυχραίνουν. 
Αυτό το ψύξιμο, μειώνει την ικανότητα του αέρα να συγκρατεί την υγρασία, επιτρέποντας την πραγματοποίηση συμπύκνωσης. Το παραπάνω φαινόμενο, ονομάζεται ομίχλη.

Αργότερα, όταν ο ήλιος ανατείλει, τα πάντα ζεσταίνονται και ο αέρας αρχίζει και «ανακατεύεται», με αποτέλεσμα η ομίχλη σταδιακά να διαλύεται. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ξεκινήσει να φυσάει στην περιοχή δυνατός άνεμος.

Ακόμη, υπάρχει η ομίχλη - καταχνιά που συναντάμε κυρίως στα ορεινότερα τμήματα και είναι απλώς ένα σύννεφο που η βάση του βρίσκεται σχετικά χαμηλά.

Τέλος, υπάρχει και η ομίχλη που συναντάμε σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Η ομίχλη θαλάσσης σχηματίζεται από την μεταφορά υγρού και σχετικά θερμού αέρα πάνω από ψυχρότερη επιφάνεια. Η περίπτωση αυτή είναι περισσότερο συνήθης στην επιφάνεια της θάλασσας γι’ αυτό και ονομάζεται ομίχλη θαλάσσης. Απαραίτητος όμως όρος δημιουργίας της είναι η ψυχρή επιφάνεια ξηράς ή θάλασσας να είναι τόσο ψυχρή που να μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία του υπερκείμενα διερχόμενου θερμού και υγρού αέρα κάτω από το σημείο δρόσου του.

Το αποτέλεσμα της ομίχλης είναι η μείωση της ορατότητας, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις συγκοινωνίες.


Επιμέλεια - Μετάφραση: Γιάννης Δραβίλας
Πηγές πληροφοριών: bbc.com, wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου