Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Τα θερμοκρασιακά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο - Πρωτόγνωρες θερμοκρασιακές αποκλίσεις



Με κάθε μήνα του 2016 που περνάει, σπάει ακόμα ένα θερμοκρασιακό ρεκόρ.
Αποκορύφωμα της θερμοκρασιακής ανωμαλίας υπήρξε ο φετινός Μάρτιος, όπου σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), καθώς και την NASA, ήταν ο
πιο ζεστός όλων των εποχών.

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασιακή απόκλιση του Μαρτίου από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 20ου αιώνα έφτασε τους 1,07°C, την ίδια ώρα που ο Φεβρουάριος άγγιξε την απόκλιση των 1,04°C.


Θερμοκρασιακή ανωμαλία Φεβρουαρίου σύμφωνα με το NOAA


Μάλιστα, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), η θερμοκρασιακή ανωμαλία του Μαρτίου είναι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη στην ιστορία για τον πλανήτη.

Σύμφωνα με την βρετανική «The Guardian» και την αμερικανική «Washington Post» η συνεχής άνοδος του θερμομέτρου αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ένα είδος κατάστασης επείγουσας κλιματικής ανάγκης».

Σύμφωνα με την JMA, το αρχείο της οποίας χρονολογείται από το 1891, κάθε μήνας από τους τελευταίους 11 ήταν για τον πλανήτη ο πιο ζεστός καταγεγραμμένος, σπάζοντας έτσι διαδοχικά ρεκόρ.

Για τις Η.Π.Α. η θερμοκρασιακή απόκλιση του Μαρτίου σύμφωνα με τη NASA έφτασε τους 1,28°C συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980.

Ο φημισμένος κλιματολόγος Μάικλ Μαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία για τον Μάρτιο, δήλωσε: «Ουάου! Συνεχίζω να σοκάρομαι από αυτά που βλέπουμε. Είναι μια υπενθύμιση για το πόσο επικίνδυνα κοντά βρισκόμαστε πλέον στο να εισέλθουμε μόνιμα σε αχαρτογράφητα νερά. Καθίσταται έτσι ακόμη πιο επείγουσα η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα».


Οι επιστήμονες περιμένουν πλέον τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) και της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (metoffice) για τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να περιμένουν κάτι το καινούριο. Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (metoffice) ήδη εκτιμά ότι το 2016 θα υπάρξει νέο ετήσιο ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, για τρίτο κατά σειρά έτος.


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου