Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Πρόγνωση καιρού Δυτικής Ελλάδας έως και την Πέμπτη 19/05/16 - Διατηρείται η καλοκαιρία (Ν. Κουτσοκώστας)



Αναλυτική μετεωπορεία για τη Δυτική Ελλάδα το επόμενο 3ήμερο:
Τι μέλλει μετεωγενέσθαι έως και την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016;

Τρίτη 17 Μαΐου 2016 

Αναμένουμε καλό καιρό σε όλη την Δυτική Ελλάδα τις πρωινές ώρες, λίγα σύννεφα άνευ σημασίας αν αυτά υπάρξουν στα ορεινά των Ιωαννίνων και Άρτας. Σταδιακά όμως μέσα στην μέρα μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες όπως συνηθίζεται, θα έχουμε τάση ανάπτυξης αστάθειας σε όλον τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας και σε όρη πέριξ της Πίνδου, και θα συννεφιάσει πρόσκαιρα σε όλο τον νομό Ιωαννίνων, τα ανατολικά της Άρτας και τα Τζουμέρκα, στα ενδότερα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και στα ορεινότερα της Αχαΐας και της Ηλείας, ωστόσο γρήγορα αυτές οι αστάθειες μέχρι και τις βραδινές ώρες θα έχουν διαλυθεί. 

Θερμοκρασία: από 10 έως 20 βαθμούς στα ορεινά, 14 έως 23 βαθμούς στα πεδινά και 15 έως 23 βαθμούς στα υπόλοιπα παραθαλάσσια.

Άνεμοι: εξασθενημένοι αυτοί από δυτικές διευθύνσεις με τάση ενίσχυσης τους και στα 5 μποφόρ ειδικά στον Πατραϊκό Κόλπο και τον Πορθμό του Ρίου Αντιρρίου, στα υπόλοιπα πεδινά έως τα 4 μποφόρ και ριπές πιθανόν στα 5 μποφόρ τις απογευματινές ώρες, λιγότερο ενισχυμένοι οι άνεμοι στο οροπέδιο των Ιωαννίνων έως τα 4 μποφόρ εκεί. Στο Ιόνιο το δυτικό ρεύμα σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο θα πνέει με παρόμοια ένταση. 


Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Λίγα σύννεφα θα επιμένουν στα ορεινά των Ιωαννίνων τις μεταμεσονύχτιες ώρες με τάση διάλυσης τις πρώτες πρωινές ώρες, θαυμάσιος ο καιρός στα υπόλοιπα τμήματα της Δυτικής Ελλάδας μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες όπου σταδιακά και πάλι θα έχουμε ανάπτυξη ασταθειών πάνω από τους ηπειρωτικούς όγκους όλων των νομών από την Ηλεία μέχρι και τα Ιωάννινα πλην των νησιών του Ιονίου. Πιθανές τοπικές μπόρες ίσως εκδηλωθούν στα ορεινά των Ιωαννίνων και της Άρτας όπως και στα δυτικότερα ορεινά των νομών Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας αλλά και σε τμήματα της Ευρυτανίας. Μέχρι και τις βραδινές ώρες θα κυριαρχήσει μια πολύ αραιή υψισυννεφιά σε όλη την Δυτική Ελλάδα και στα Ιόνια νησιά. 

Θερμοκρασία: από 7 έως 18 βαθμούς στα ορεινά από 12 έως 23 στα πεδινά και από 15 έως 23 βαθμούς στα παραθαλάσσια. Τονίζω πως στα αστικά κέντρα η θερμοκρασία θα είναι 2 βαθμούς υψηλότερη.

Άνεμοι: δυτικοί ελαφροί βορειοδυτικοί 2 με 3 μποφόρ στα πεδινά, 3-4 τοπικά και 5 μποφόρ στα ορεινά και τα παραθαλάσσια τμήματα. 

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 

Κυριαρχία της αραιής αρχικά συννεφιάς που μέσα στην μέρα σταδιακά θα πυκνώνει από δυσμάς προς ανατολάς σε όλη την Δυτική Ελλάδα φέρνοντας από αργά το απόγευμα κάποιες τοπικές βροχές μέτριας έντασης σε περιοχές των νομών Κέρκυρας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων επεκτεινόμενες πιο ανατολικά. Μέχρι και το βράδυ ένα πέρασμα ασθενών κατά βάση τοπικών βροχών δεν αποκλείεται σε νομούς όπως η Άρτα, η Πρέβεζα, η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία. 

Θερμοκρασία: από 9 έως 18 βαθμούς στα ορεινά, από 13 έως 24 βαθμούς στα πεδινά και από 16 έως 23 και πιθανόν 24 στα παραθαλάσσια. 

Άνεμοι: από διάφορες γενικά διευθύνσεις πολύ ασθενείς στρεφόμενοι σε νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ της απογευματινές ώρες. 


Επιμέλεια: Νίκος Κουτσοκώστας 
(Ερασιτέχνης μετεωρολόγος για το Weatherathens)

1 σχόλιο: