Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Πάρνηθα - Ο καιρός στην περιοχή τις επόμενες ώρες και αύριο

Σε συναγερμό βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήδη από χθες στις 22:40 το βράδυ που ξέσπασε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Πάρνηθα. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και περισσότερες από 15 ώρες η φωτιά που καίει πευκοδάσος σε δύσβατη περιοχή λίγο πιο Νότια από το χωριό Στεφάνη. Η φωτιά καίει στα 500 μ. βορειότερα από τα σύνορα με τον Νομό Βοιωτίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, στο σημείο επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 38 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 αεροπλάνα της πυροσβεστικής 2 ελικόπτερα.

Παρ’ όλη την άμεση κινητοποίηση και τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών, η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη μέχρι και αυτήν την ώρα τεράστιες εκτάσεις δάσους. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ωστόσο η επιχείρηση της κατάσβεσης καθίσταται δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων και της δύσβατης περιοχής. Αρνητικός παράγοντας είναι επίσης και ότι έχει περάσει και στις δύο πλευρές της αντιπυρικής ζώνης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της κατάσβεσης κατέπεσε επίσης ένα καναντέρ. Σώοι βρέθηκαν οι πιλότοι.

Η μεγάλη φωτιά του 2007 που κατέστρεψε την Πάρνηθα ξεκίνησε από το ίδιο σημείο στις 28 Ιουνίου.

Πρόγνωση καιρού για την περιοχή:

Κάτι περισσότερο από αναγκαία κρίνεται πλέον η βροχή για την περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία του βουνού που καθορίζει το κλίμα της Αττικής είναι οι άνεμοι να εξασθενήσουν και να παραμείνουν σε Β. 

Για τις επόμενες ώρες φαίνεται πως οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες για τις επόμενες ώρες, η κατάσταση στην ατμόσφαιρα θα είναι χαοτική, με πολλαπλά κέντρα πιέσεων πάνω από τον Ελλαδικό χώρο. Αυτό καθιστά την πρόγνωση του ανέμου για την περιοχή ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, καθώς κάθε κέντρο πίεσης διαφοροποιεί την κατεύθυνση του ανέμου.

Για τις επόμενες ώρες και μέχρι το βράδυ φαίνεται να πνέουν ΒΑ εξασθενημένοι άνεμοι στην ΒΑ Αττική, και ΒΔ εξασθενημένοι στη ΒΔ Αττική. Αν αυτό συμβεί, η φωτιά θα μπορέσει να περιοριστεί και δεν θα καταφέρει να επεκταθεί. Μέχρι και το απόγευμα στην περιοχή θα έχουμε τοπικές αναπτύξεις οι οποίες όμως δύσκολα θα δώσουν κάτι από πλευράς υετού. Το μόνο θετικό θα είναι ο στροβιλισμός (κυριολεκτικά), που θα προωθεί ανά διαστήματα την ανάπτυξη νεφώσεων.

Για την αυριανή ημέρα φαίνεται πως οι άνεμοι θα πνέουν σε εναλλασσόμενες διευθύνσεις, πρόσκαιρα ίσως δυστυχώς γυρίσουν και σε Δ. 

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Το weatherathens και ο διαχειριστής της ιστοσελίδας αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τα προαναφερθέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου