Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Από τον καύσωνα στις καταιγίδες - Πρόγνωση καιρού Δυτικής Ελλάδας έως την Κυριακή 26/06/16 (Ν. Κουτσοκώστας)



Μια ματιά στις τελευταίες μέρες πανελλαδικά: 

Περάσαμε ένα πενθήμερο τουλάχιστον πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα! Θερμοκρασίες που ξεπέρασαν σε Σπάρτη και Μοίρες Ηρακλείου τους 43°C και σε πληθώρα άλλων περιοχών που υπερέβησαν το φράγμα των 40°C. 

Στην Δυτική Ελλάδα τώρα, είχαμε υψηλές θερμοκρασίες με την θερμοκρασία στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Άρτα, στα ενδότερα τμήματα της Πάτρας, στον Πύργο, την Αμαλιάδα, στα Ιωάννινα να κυμαίνεται μεταξύ 36 και 40°C! Σχετικά πιο δροσερά τα παράκτια τμήματα θερμοκρασιακά αλλά λόγω της υψηλής σχετικής υγρασίας η αίσθηση της ζέστης ήταν εντονότερη! Ένα θερμοκρασιακό ρεκόρ για το μήνα αυτό κατεγράφη σε σταθμό της Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στο Αιτωλικό, όπου η αίσθηση της θερμοκρασίας (ο δείκτης δυσφορίας) εκτινάχθηκε στους 52°C, λόγω της υψηλής σχετικής υγρασίας ενώ αξιοσημείωτο είναι πως διατηρήθηκε σε επίπεδα άνω των 45°C για τουλάχιστον 3 ώρες! Ωστόσο αυτό το κύμα ζέστης σταδιακά αποτελεί παρελθόν για την χώρα μας. Στα Δωδεκάνησα μόνο ακόμα και σήμερα θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες, σε περιοχές όπως η Λίνδος στην Ρόδο, όπου ο ΒΔ άνεμος δρα ως καταβάτης. Η θερμοκρασία έχει πέσει σε μεγάλο μέρος της χώρας, ακόμα όμως όχι σημαντικά! Επίσημα λοιπόν είχαμε την 21η Ιουνίου την είσοδο στο καλοκαίρι επίσημα με την έλευση του Θερινού Ηλιοστασίου, που φέτος συνέπεσε με Πανσέληνο κάτι το οποίο είχε να συμβεί 70 χρόνια!!

Ποια θα είναι η εξέλιξη του καιρού για την Δυτική Ελλάδα τις επόμενες ημέρες; Τι μέλλει μετεωγενέσθαι λοιπόν ξεκινώντας από την αυριανή μέρα Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016;

Πρόγνωση καιρού Δυτικής Ελλάδας:

Παρασκευή 24 Ιουνίου

Ηλιοφάνεια αναμένεται να έχουμε από τις πρωινές μέχρι και τις βραδινές ώρες σε όλη την Δυτική Ελλάδα. Λίγα σύννεφα αν υπάρξουν αυτά στα σύνορα μας με την Αλβανία, στην Ήπειρο, που πρόσκαιρα ίσως πυκνώσουν και σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Ανοιχτά της Κέρκυρας θα υπάρχει μια συννεφιά, τοπικά και πιο πυκνή. 

Θερμοκρασία: Στην Ήπειρο από 19 έως 35°C, στα Ιόνια Νησιά από 24 έως 35°C, στην Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο από 24 έως 36°C.
Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοανατολικοί στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ, στο Ρίο – Αντίρριο ίσως 6 με ριπές στα 7 μποφόρ. Στα ορεινά τμήματα όλης της Δυτικής Ελλάδας το βορειοανατολικό ρεύμα θα πνέει με εντάσεις 6 με 7 μποφόρ!

Σάββατο 25 Ιουνίου

Η μέρα θα ξεκινήσει καλά στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Από τις μεσημβρινές ώρες τώρα στους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας και στην Αιτωλοακαρνανία θα αρχίσει σταδιακά να παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης, ο λόγος είναι η δημιουργία σχετικά αβαθούς βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο προερχόμενο από την ήδη υπάρχουσα ψυχρή λίμνη στην Σικελία. Η συννεφιά όλο ένα θα πυκνώνει, έτσι γρήγορα μέχρι και τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στις προαναφερθείσες περιοχές . Τα φαινόμενα τοπικά θα αποκτήσουν και έντονο χαρακτήρα! Δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις! Δείξτε λοιπόν την όποια απαραίτητη προσοχή! Μέχρι και τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, τα φαινόμενα θα εστιάζουν σε Δυτική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρυτανίας, της Δυτικής Πελοποννήσου, στο νομό Μεσσηνίας και στα νότια Επτάνησα πλην Κυθήρων. 

Θερμοκρασία: Στην Ήπειρο από 19 έως 32°C, στα Ιόνια Νησιά από 23 έως 32°C, στην Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο από 24 έως 34°C. Να πω πως σε όποιες περιοχές εκδηλωθούν φαινόμενα η δυσφορία (αισθητή θερμοκρασία) τις μεσημεριανές ώρες θα είναι αρκετά αυξημένη!
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί στρεφόμενοι και σε Ανατολικούς με εντάσεις έως τα 6 μποφόρ σε ξηρά και θάλασσα. Το ανατολικό ρεύμα στο Ρίο – Αντίρριο ίσως υπερβαίνει τα 7 μποφόρ, όπως και σε πολύ ορεινές περιοχές όλης της Δυτικής Ελλάδας. 

Κυριακή 26 Ιουνίου

Μέχρι και τουλάχιστον το πρώτο 12ωρο της Κυριακής τα φαινόμενα θα εστιάζουν επί το πλείστον σε Αχαΐα, Ηλεία και τα πιο νότια τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, επίσης οι βροχές και οι καταιγίδες στα Νότια Ιόνια Νησιά, θα δίνουν την θέση τους σε πιο βελτιωμένο καιρό, θα υπάρξουν δηλαδή και ανοίγματα, που αυτά πέρα από το Ιόνιο θα εντοπίζονται και σε περιοχές της Ηπείρου και της Νότιας Πελοποννήσου, θα επικρατεί δηλαδή άστατος καιρός! Το βαρομετρικό χαμηλό σταδιακά κινούμενο ανατολικά ελαφρώς βορειοανατολικά θα αποδυναμωθεί, θα δίνει όμως μπόρες σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας. Μέχρι και τις βραδινές ώρες ο καιρός θα έχει βελτιωθεί απ’ άκρη σε άκρη στην Δυτική Ελλάδα, έτσι κάποιες μπόρες δύναται να αποκτήσουν μεμονωμένο χαρακτήρα και να επηρεάζουν μέχρι και την νύχτα τα ενδότερα τμήματα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και την δυτική ορεινή Θεσσαλία. Λίγο πιο γενικευμένο χαρακτήρα αν θα έχουν αυτά σε περιοχές της Πελοποννήσου. 

Θερμοκρασία: Στην Ήπειρο από 17 έως 30°C, στα Ιόνια Νησιά από 22 έως 31 βαθμούς, στην Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο από 21 έως 32°C. Να πω πως σε όποιες περιοχές εκδηλωθούν φαινόμενα η δυσφορία (αισθητή θερμοκρασία) τις μεσημεριανές ώρες θα είναι αρκετά αυξημένη!
Άνεμοι: στο Ιόνιο πλέον θα έχουν στραφεί σε βόρειους βορειοδυτικούς και η ένταση τους στα 4 με 5 μποφόρ στα ανοιχτά και 2 με 4 μποφόρ στα Ηπειρωτικά τμήματα.

Επιμέλεια: Νίκος Κουτσοκώστας

Η φωτογραφία του άρθρου είναι από τον Γιώργη Γκουρνέλο και την HellasWeather - στιγμιότυπο από την ισχυρή καταιγίδα στον Αγρινιώτικο κάμπο το ξημέρωμα της 27ης Απριλίου 2014.

Το weatherathens, ο αρθρογράφος και ο διαχειριστής της ιστοσελίδας αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τα προαναφερθέντα. Αναλυτικά οι όροι χρήσης της σελίδας μας ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου