Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Δυναμική επιστροφή της αστάθειας - Πρόγνωση καιρού Δυτικής Ελλάδας έως την Τετάρτη 08/06/16 (Ν. Κουτσοκώστας)



Πρόγνωση καιρού Δυτικής Ελλάδας:

Τι μέλλει μετεωγενέσθαι αυτό το 2ήμερο στην Δυτική Ελλάδα;

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016:

Καλός γενικά καιρός αναμένεται μέχρι και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, γρήγορα όμως στα ορεινά την εμφάνιση τους θα κάνουν σωρειτόμορφα νέφη, που μέχρι και το μεσημέρι αργά σε όλα τα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, αλλά και της Δυτικής Πελοποννήσου θα έχουν διογκωθεί αρκετά εξελισσόμενα σε καταιγιδοφόρα! Έτσι σποραδικές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το απόγευμα θα έχουν εκδηλωθεί και στα πεδινά τμήματα των προαναφερθέντων περιοχών. Για τον νομό Αχαΐας όπως και τον νομό Ηλείας τα φαινόμενα δείχνουν να είναι σαφώς λιγότερα και περιοριστούν πέριξ των ορεινών όγκων των περιοχών αυτών. Μέχρι και τις βραδινές ώρες υπάρχει πιθανότητα γύρω στο 60% κάποια αστάθεια να εκδηλωθεί με την μορφή πρόσκαιρης μπόρας στην Κεφαλλονιά. Γενικά στα υπόλοιπα Επτάνησα από την Κέρκυρα μέχρι και τα Κύθηρα ο καιρός θα παραμείνει σε γενικές γραμμές καλός. Κάποια μπόρα εξασθενημένη από την Θεσπρωτία ίσως επηρεάσει τμήμα της Κέρκυρας για πολύ λίγο μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες κινούμενη προς τα δυτικά. Μέχρι και τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα θα έχουν περιοριστεί σε πολύ τοπικό χαρακτήρα, αν δεν έχουν εξασθενίσει εντελώς!

Θερμοκρασία: Στην Ήπειρο θα κυμανθεί από 10 έως 28 βαθμούς. Το 10άρι για το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων όπου εκεί η θερμοκρασία κατρακυλάει εύκολα. 28 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία στον κάμπο της Άρτας. Στην Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόννησο (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) από 16 έως 28 βαθμούς. Στα Ιόνια Νησιά από 18 έως 26 βαθμούς . Κατά την διάρκεια των φαινομένων η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει σημαντικά και απότομα!
Άνεμοι: ΒΔ στο Ιόνιο στα 2 με 3 μποφόρ (θαλάσσια αύρα) εξασθενημένοι στα Ηπειρωτικά από διάφορες διευθύνσεις, ένα δυτικό ρεύμα φαίνεται να κυριαρχεί και εδώ 2 με 3 μποφόρ, με τάση να ενισχύεται σημαντικά από διαφορετική κατεύθυνση κατά την διάρκεια των φαινομένων (σε όποιες περιοχές εκδηλωθούν αυτά)! ΒΑ το ρεύμα στα ορεινά ασθενής εντάσεως.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016:

Καλός καιρός αναμένεται μέχρι και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, που σταδιακά προς το μεσημέρι στα ορεινά την εμφάνιση τους θα κάνουν πάλι σωρειτόμορφα νέφη (σαν βαμβάκι). Έτσι το μεσημέρι αργά σε όλα τα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Πελοποννήσου θα έχουν εκδηλωθεί σποραδικές βροχές και καταιγίδες λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη μέρα που έως το απόγευμα θα επεκταθούν και στα πεδινά τμήματα των προαναφερθέντων περιοχών. Τις βραδινές ώρες τα όποια φαινόμενα ίσως επιμείνουν στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία και στα ενδότερα των νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας, ωστόσο σιγά - σιγά θα εξασθενούν. Γενικά στα υπόλοιπα Επτάνησα από την Κέρκυρα μέχρι και τα Κύθηρα ο καιρός θα παραμείνει καλός. Σύννεφα από τα διαλυόμενα αμόνια των καταιγίδων του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας θα δώσουν ένα διαφορετικό τόνο στο ηλιοβασίλεμα.

Θερμοκρασία: Στην Ήπειρο θα κυμανθεί από 12 έως 25 βαθμούς. Το 12άρι για το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων όπου εκεί η θερμοκρασία κατρακυλάει εύκολα. 25 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία στον κάμπο της Άρτας, ίσως τοπικά 26 για λίγο. Στην Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόννησο (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) από 16 έως 27 βαθμούς. Στα Ιόνια Νησιά από 18 έως 26 βαθμούς. Κατά την διάρκεια των φαινομένων (όπου αυτά εκδηλωθούν) η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει σημαντικά και απότομα!
Άνεμοι: Εξασθενημένοι από διάφορες διευθύνσεις στο Ιόνιο, 1 με 3 μποφόρ (θαλάσσια αύρα), στρεφόμενοι σε Ανατολικούς, στα Ηπειρωτικά από διάφορες διευθύνσεις, ένα ανατολικό ρεύμα φαίνεται να κυριαρχεί και εδώ 2 με 3 μποφόρ, με τάση να ενισχύεται σημαντικά κατά την διάρκεια των φαινομένων (σε όποιες περιοχές εκδηλωθούν αυτά)! ΒΑ το ρεύμα και στα ορεινά 2 με 4 μποφόρ.

Τα φαινόμενα ίσως να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις! Δείξτε την απαραίτητη προσοχή!

Υετός για το Αγρίνιο και τα πέριξ! 
Τρίτη 7/6 : 9 – 16 mm.
Τετάρτη 8/6 : 0 – 4 mm.
Επιστροφή στην αρχική μας σελίδα για περισσότερα άρθρα

Επιμέλεια: Νίκος Κουτσοκώστας
Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου