Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός; - Μια ερώτηση που δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζει

Η ερώτηση «Πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός;» μπορεί να φαντάζει απλή, αλλά δεν είναι. Για την ακρίβεια, η επιφάνεια άλλων πλανητών, όπως του Άρη, της Αφροδίτης ή και της Σελήνης έχουν χαρτογραφηθεί καλύτερα από τον πλανήτη μας!

Οι παραπάνω πλανήτες έχουν ξηρές επιφάνειες, με αποτέλεσμα η τοπογραφία τους να μπορεί να χαρτογραφηθεί εύκολα μέσω μετρήσεων λέιζερ ή ραντάρ. Αντιθέτως, το 71% της Γης καλύπτεται από ωκεανούς. Εξ’ αιτίας της δυσκολίας να χαρτογραφήσουμε μέσα από το νερό, ξέρουμε πολύ λιγότερα για το σχήμα του ωκεάνιου φλοιού. 


Μέτρηση του βάθους ωκεανού μέσω δορυφόρου
Η βαθυμετρία είναι η μέτρηση του βάθους μιας λίμνης ή ενός ωκεανού και είναι χρήσιμη για την εξέταση της επιφάνειας της Γης και τις διαδικασίες της. Η μέτρηση του βάθους των ωκεανών, γίνεται ακριβέστερα μέσω των ηχοβολιστικών βυθομέτρων που βρίσκονται επάνω σε πλοία που συμμετέχουν σε έρευνες τέτοιου τύπου. 

Παρ’ όλ’ αυτά, οι σημερινές μελέτες καλύπτουν αραιά τους ωκεανούς, αφήνοντας έτσι μεγάλα κενά μεταξύ των ερευνών. Ενδεικτικό είναι ότι σπανίως φθάνουν σε απομακρυσμένους Ωκεανούς, όπως τον Αρκτικό ή τον Ανταρκτικό. 

Υπολογίζεται ότι θα χρειαζόντουσαν 900 χρόνια για να χαρτογραφήσει ένα πλοίο ολόκληρο τον ωκεάνιο φλοιό του πλανήτη με το ηχοβολιστικό βυθόμετρο.

Ενδιαφέροντα:

  • Υποθαλάσσια βουνά με ύψος μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων, γίνονται εύκολα αντιληπτά σε χάρτες που προέρχονται από υψομετρικές μετρήσεις δορυφόρων.
  • Υψομετρικές αναλύσεις δείχνουν ότι το 50% της επιφάνειας της Γης, είναι στην ουσία ωκεάνιος φλοιός που βρίσκεται 3200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
  • Υπολογίζεται ότι θα χρειαζόντουσαν 900 χρόνια για να χαρτογραφήσει ένα πλοίο ολόκληρο τον ωκεάνιο φλοιό του πλανήτη με το ηχοβολιστικό βυθόμετρο.
Τα όργανα μέτρησης υψομέτρου με τα οποία είναι εξοπλισμένοι οι δορυφόροι, μετρούν το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας. Όταν σε κάποιο σημείο υπάρχει μια ραγδαία υψομετρική διαφορά, μπορεί να υπολογιστεί η βαρυτική ανωμαλία. 

Όταν συνδυαστούν όλα τα δεδομένα, παρέχουν χάρτες σχετικής ακρίβειας για τα πιο βαθιά και πιο απομακρυσμένα μέρη του ωκεάνιου φλοιού. Παρ’ όλο που αυτή η μέθοδος δεν είναι τόσο ακριβής όσο το ηχοβολιστικό βυθόμετρο, η υψομετρική βαθυμετρία έχει ζωτική σημασία στην κάλυψη των απέραντων κενών στα δεδομένα, που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. 

Επιμέλεια - Μετάφραση: Γιάννης Δραβίλας

2 σχόλια: