Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Σπάνια κακοκαιρία προ των πυλών - Αναλυτική επεξήγηση των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων

Στο στόχαστρο μιας πολύ σπάνιας για την εποχή κακοκαιρίας θα βρεθεί η χώρα μας το Σαββατοκύριακο.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και δεικτών: 

Καταρχάς πριν βγουν τα όποια συμπεράσματα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, είναι καλό να έχουμε σχηματίσει μια εικόνα στο μυαλό μας για το τι μας δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για την επικείμενη κακοκαιρία, καθώς και το γενικότερο σκηνικό.

Αρχικά, η διαταραχή που θα μας απασχολήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι εκτείνεται σε μεγάλο εύρος της τροπόσφαιρας. Όπως διακρίνεται στην εικόνα1, η διαταραχή εκτείνεται μέχρι και το στρώμα των 850 hPa, επηρεάζοντας τις επόμενες ώρες τον Κόλπο της Σύρτης. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες, κινείται πιο γρήγορα στο στρώμα των 500 hPa και κινείται σιγά σιγά προς τη χώρα μας. Προς τις βραδινές ώρες της Παρασκευής αναμένεται να ανασυνταχθεί η trough, που όπως φαίνεται θα είναι πιθανότατα προπορευόμενη του συστήματος. Έτσι, αρχικά το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα ξεκινήσει να οργανώνεται μια ζώνη καταιγίδων στο Νότιο Ιόνιο, που σταδιακά θα κινείται βορειότερα. Με την έλευση της διαταραχής, η ζεστή ατμόσφαιρα σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ηπειρωτικής Χώρας θα προκαλέσει ασταθείς καταστάσεις κυρίως στην Πελοπόννησο. 


Εικόνα1
Η διαταραχή θα φέρει μαζί της υψηλά φορτία θετικού στροβιλισμού, τα οποία θα βοηθήσουν τις ανοδικές κινήσεις του αέρα, με μεγαλύτερη έμφαση στην Πελοπόννησο (εικόνα2). Προς το ξημέρωμα του Σαββάτου και καθώς η ψυχρή λίμνη θα έχει πλησιάσει αρκετά, πιστεύω πως θα αναπτυχθούν ισχυρές καταιγίδες κατά τόπους στην Πελοπόννησο, που όπως φαίνεται θα επεκτείνονται σταδιακά σε πιο ευρεία περιοχή. 


Εικόνα2 (Πηγή: wxmaps)
Σύμφωνα με το διάγραμμα ανέμων καθ’ ύψος από το GFS σε ανάλυση 0,5 μοιρών για την περιοχή της ΝΔ Πελοποννήσου, αρχικά το πρωί θα υπάρχει μια σχετική ομοιομορφία στην κατανομή του ανεμολογικού πεδίου, αλλά σταδιακά μέσα στην ημέρα οι άνεμοι θα στρέφονται σε Δυτικούς στα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, προκαλώντας σημαντικές ανακατατάξεις (εικόνα3).


Εικόνα3
Λόγω της ξαφνικής μεταβολής της θερμοκρασίας με την έλευση των ψυχρότερων αερίων μαζών, αναμένεται να έχουμε και απότομες εναλλαγές στον άνεμο, κάτι που αποδεικνύεται επίσης από το τεφίγραμμα (εικόνα4). 


Εικόνα4 (Πηγή: NOAA)
Ο δείκτης bulk shear θα είναι επίσης αρκετά αυξημένος, σε τιμές που αγγίζουν το 25. Έτσι, η διαφορά του όγκου του αέρα μεταξύ ατμοσφαιρικών στρωμάτων που υπολογίζεται με την αφαίρεση των διανυσμάτων τους και αποτελεί τον δείκτη bulk shear, μαρτυρά συνθήκες οριακά ευνοϊκές για ανάπτυξη νέφους τύπου supercell (εικόνα5). Ο δείκτης για Storm Relative Helicity ευτυχώς δεν ευνοεί σημαντικό στροβιλισμό των νεφών σε τοπικό επίπεδο, με τις τιμές του να κυμαίνονται κάτω από τα 200m²/s². 


Εικόνα5 (Πηγή: estofex)


Προς το μεσημέρι του Σαββάτου, η διαταραχή θα έχει φθάσει ακόμα πιο κοντά στη χώρα μας, με την προπορευόμενη trough να βρίσκεται πάνω από την Πελοπόννησο. Τοπικά θα παρατηρούνται αρκετά έντονα φαινόμενα, συνοδευόμενα και από ηλεκτρική δραστηριότητα, και σημαντικές ανοδικές κινήσεις. Δεν φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα για στροβιλισμό της νέφωσης, παρά μόνο σε πολύ τοπικό επίπεδο και με πολύ μικρή διάρκεια. 
Προς τις απογευματινές ώρες Σαββάτου θα ξεκινήσουν να αναπτύσσονται μεμονωμένοι καταιγιδοπυρήνες στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, μάλλον από νέφη cumulonimbus, προερχόμενα από ισχυρό δυναμικό αίτιο. Τοπικές βροχές θα σημειώνονται γύρω από τους ορεινούς όγκους, ωστόσο όσο προχωράμε προς το βράδυ, οι πυρήνες θα ενισχύονται λόγω των υψηλών φορτίων θετικού στροβιλισμού που θα πλησιάζουν. Ταυτόχρονα, στα κεντρικότερα τμήματα της Πελοποννήσου θα διαδραματίζονται σκηνές κατακλυσμού, καθώς με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία θα υπάρξει στην περιοχή ανάπτυξη ισχυρού καταιγιδοπυρήνα ήδη από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες (εικόνα6). 


Εικόνα6
Καθώς θα οδεύουμε προς τη δύση του ηλίου, τα ισχυρά φαινόμενα θα μετατοπίζονται βορειότερα, με πιο πιθανό σενάριο να εξασθενήσουν καθώς θα φτάνουν πάνω από τα κρύα νερά του Κορινθιακού. Αντιθέτως, στο άλλο άκρο της Πελοποννήσου και προς Σαρωνικό Κόλπο, περιμένω αργά το απόγευμα να αναπτυχθεί ισχυρή καταιγίδα που θα κινηθεί προς ΒΑ και θα επηρεάσει τα δυτικότερα τμήματα του Νομού Αττικής. 
Τα φαινόμενα θα συνεχίζονται τη νύχτα με μειωμένη ένταση σε μεγάλο μέρος των κεντρικών ηπειρωτικών τμημάτων της χώρας. 
Καθώς η trough θα κινείται βορειότερα και η ψυχρή λίμνη θα κινείται προς το Αιγαίο, λόγω των ανέμων στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας θα παρατηρηθεί ένας μικρός γενικότερος στροβιλισμός του άξονα των φαινομένων, καθώς το σύστημα του Αιγαίου θα προσπαθεί να ανακόψει την πορεία τους (εικόνα7). Πιθανώς να παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα προς την περιοχή της Εύβοιας ή του Αιγαίου. Οι όποιες πιθανότητες για τοπικό στροβιλισμό των νεφών και δημιουργία funnel ή υδροστροβίλου θα υπάρχουν μέχρι και τα ξημερώματα όπου οι δείκτες είναι ευνοϊκοί.


Εικόνα7

Το πρωί θα σημειώνονται τοπικές βροχές στις περιοχές γύρω από την Εύβοια, με πιθανότητα να εισχωρήσουν στον Νομό Αττικής από ΒΔ, λόγω ευνοϊκών ανέμων από δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στο Αιγαίο (εικόνα7). Το μεσημέρι της Κυριακής η κατάσταση θα είναι εκρηκτική σε όλα τα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς θα σημειώνονται αρκετές καταιγίδες λόγω της διαταραχής που θα βρίσκεται στη χώρα μας. 

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου