Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Βίαιη κακοκαιρία σάρωσε χθες την Αττική - Σχηματίστηκε και funnel - Απολογισμός + Χάρτες 07/06/16



Μία από τις βιαιότερες καταιγίδες του έτους επισκέφθηκε χθες τον Νομό Αττικής. Οι ισχυροί άνεμοι, η ραγδαία βροχόπτωση και τα εκκωφαντικά ηλεκτρικά φαινόμενα, συνέθεσαν χθες το καιρικό σκηνικό για τον Νομό.

Καταγράφηκαν ακόμη μεγάλα ύψη βροχής, με τιμές που ξεπέρασαν τα 80 mm σε Διόνυσο και Δροσιά. Η ραγδαιότητα των φαινομένων σε συνδυασμό με το έντονο χαλάζι που έπληξε ορισμένες περιοχές, ήταν η αιτία να καταγραφούν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, ραγδαιότητες που άγγιξαν τα 1250 mm/hr! Πράγμα που σημαίνει ότι έπεφτε 1 mm κάθε τρία δευτερόλεπτα, ποσό ασύλληπτο για τα Ελλαδικά δεδομένα, την ίδια ώρα που σε μια τυπική κακοκαιρία που διαρκεί μία ώρα δεν καταγράφονται συνολικά περισσότερα από 20-30 mm.


Ο πρώτος καταιγιδοφόρος πυρήνας απομακρύνεται από τα Βόρεια τοιχώματα του Υμηττού και οδεύει προς την Πεντέλη





Ο πρώτος πυρήνας καταιγίδων ξεκίνησε από τη ΒΔ Αττική, έφτασε έως την Υμηττό και ύστερα κατευθύνθηκε ΒΑ.
Ο απολογισμός για τις περιοχές της Δυτικής Αττικής ξεπέρασε σε πολλές περιοχές τα 10 mm, ενώ καθώς το καταιγιδοφόρο νέφος πλησίαζε εξασθενημένο τα ανατολικότερα του Υμηττού, ανατροφοδοτήθηκε σημαντικά λόγω των επιφανειακών συγκλίσεων με τη βοήθεια της Πεντέλης. Έτσι, πολύ ισχυρά φαινόμενα σημειώθηκαν στις περιοχές Νότια - Νοτιοδυτικά της Πεντέλης, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δημιουργήθηκε και funnel.

Σχηματισμό funnel έχουμε όταν ένα μικρό μέρος του νέφους προεξέχει προς τα κάτω, αποτελώντας έναν ανεμοστρόβιλο μικρής κλίμακας. Αυτό συμβαίνει όταν σε ένα σημείο πνέουν άνεμοι από δύο αντίθετες κατευθύνσεις, προκαλώντας έτσι στροβιλισμό. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτήν την φορά δεν προκλήθηκε από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας μεταξύ των στρωμάτων της κατώτερης τροπόσφαιρας όπως τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά λόγω πολλών διαφορετικών δυναμικών αιτίων και κατά συνέπεια ανέμων.


Η στιγμή που ο πρώτος καταιγιδοπυρήνας σαρώνει τον νομό Αττικής


Παρατίθενται τρία καρέ από την κάμερα του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη με θέα Ν-ΝΔ, στα οποία απεικονίζεται funnel πάνω από το λεκανοπέδιο των Αθηνών, με εμφανή τον στροβιλισμό:




Τα στιγμιότυπα από την κάμερα του Αστεροσκοπείου υπολογίζεται ότι καταγράφηκαν λίγο πριν τις 14:00.


Στην παραπάνω εικόνα που κατασκευάσαμε, απεικονίζεται η κατάσταση την ώρα της δημιουργίας του funnel. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είχαμε κατακόρυφες αναπτύξεις στους ορεινούς όγκους του νομού, την ίδια ώρα που ο καταιγιδοπυρήνας διέσχιζε τον νομό. Σημειώνεται επίσης το σημείο στο οποίο πιστεύεται ότι εθεάθη ο στρόβιλος.

Λίγο αργότερα, επετεύχθη δεύτερο γενικευμένο κλείσιμο του καιρού για τον νομό, με ένωση δύο πυρήνων στα Βόρεια της Αττικής, και έντονες καταιγίδες στις γύρω περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Διόνυσο καταγράφηκε ραγδαιότητα βροχόπτωσης περί τα 1300 mm/hr, όταν μια τυπική βροχή δεν ξεπερνάει τα 20 mm/hr, και η έντονη βροχόπτωση αγγίζει τα 80 mm/hr!


Τρίτο κλείσιμο του καιρού από τα Δυτικά είχαμε νωρίς το απόγευμα, ωστόσο ο πυρήνας καταιγίδων προερχόμενος από τον Σαρωνικό, δεν κατάφερε να εισβάλει στα ενδότερα του λεκανοπεδίου.

Απολογισμός σε mm μέσω του metar.gr και των ενταγμένων σε αυτό μετεωρολογικών σταθμών:



Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου