Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Δελτίο ενημέρωσης του καιρού για το Σαββατοκύριακο 9-10/07/16 (Ν. Γκίκας)

Σχολιασμός

Είναι ήδη γνωστό κι έχει αναφερθεί στις προγνώσεις που δημοσιεύονται, ακούγονται ή προβάλλονται στα ΜΜΕ το γεγονός οτι δεν αναμένονται άλλα φαινόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο, με εξαίρεση το μελτέμι (ετησίες). Η παρουσία του είναι πολύ συνηθισμένη και τον Ιούλιο σε πολλά τμήματα του Αιγαίου, αν και η μεγαλύτερη συχνότητά του παρατηρείται τον Αύγουστο.

Ο χαρακτηρισμός "τυπικές" ταιριάζει απόλυτα για τις καιρικές συνθήκες την περίοδο που διανύουμε. Μέτριο μελτέμι στο Αιγαίο και κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο, αναμένεται κάπως ανεμώδες σε κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Φυσερό (όπως ειπώθηκε δια στόματος μετεωρολόγου σε κανάλι μεγάλης εμβέλειας) δεν θα είναι. Το φυσερό αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για ψησταριές και τζάκια ενώ σαν ηλεκτρικό εργαλείο αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο και για την απομάκρυνση των φύλλων από αυλές και κήπους. Εάν οι ετησίες μπορούν να λειτουργήσουν ως "φυσερό", αυτό έχει νόημα μόνο ως προς την απομάκρυνση των θερμών αερίων μαζών από την περιοχή μας. Βέβαια, τα τελευταία 10-15 χρόνια, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πάντα, αλλά η ανάλυση αυτού δεν είναι στους σκοπούς του παρόντος άρθρου.

Πρόγνωση καιρού:

Σαββατοκύριακο 9-10 Ιουλίου 2016

Επικράτεια

Καλός καιρός στη χώρα.
Οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 32-34 βαθμούς στις ηπειρωτικές περιοχές το Σάββατο και έως τους 35 και κατά τόπους 36 βαθμούς την Κυριακή (πεδινές εσωτερικές περιοχές της Μακεδονίας, Θεσσαλία και περιφέρεια δυτικής Ελλάδας), με αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες στα νησιωτικά, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τους 27-30 βαθμούς το μεσημέρι. Εξαίρεση αποτελούν οι συνήθεις περιοχές του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου (έως τους 32-34 βαθμούς την Κυριακή), η νότια Κρήτη (32-33 βαθμοί) αλλά και τα Επτάνησα με ανάλογες θερμοκρασίες.
Άνεμοι: Το μελτέμι, στα 6 και κατά τόπους 7 μποφώρ στις Κυκλάδες και στο ανατολικό Αιγαίο (πχ Ικάριο) ενώ ακόμη ισχυρότερο αναμένεται στη νότια Κρήτη με εντάσεις έως και τα 8 μποφώρ. Μικρή εξασθένησή του, την Κυριακή.

Αττική, Ανατολική και Νότια Εύβοια

Άνεμοι: Το μελτέμι, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αυτό το Σαββατοκύριακο με τις εντάσεις του να φτάνουν τα 6-7 μποφώρ στην Καρυστία και τα 4-5 και κατά τόπους 6 μποφώρ στις υπόλοιπες περιοχές, το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα σημειώσει μικρή εξασθένηση, αν και αισθητό σε όλες τις περιοχές.
Η θερμοκρασία το Σάββατο, από 26 έως 32 βαθμούς στον πολεοδομικό ιστό του κέντρου των Αθηνών (μετ. σταθμός αναφοράς: Πατήσια) και από 24 έως 30 βαθμούς στην Κάρυστο. Την Κυριακή η αντίστοιχη διακύμανση θα είναι από 27 έως 34 βαθμούς στην Αθήνα και από 26 έως 31 στην Κάρυστο.

Επόμενες ημέρες

Το μελτέμι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, έως και την Τετάρτη - Πέμπτη 13-14 Ιουλίου, αλλά με παράλληλη άνοδο της θερμοκρασίας, με αρκετά αυξημένες τιμές το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη 13-14/7, όπου θα φτάσει τους 38-39 και κατά τόπους 40 βαθμούς. Οι περιοχές που θα έχουν τις υψηλότερες τιμές θα είναι τα κεντρικά και δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (Θεσσαλία, περιφέρεια δυτικής Ελλάδας αλλά και εσωτερικές περιοχές της Πελοποννήσου).
Αλλαγή του καιρού από τα βορειοδυτικά την Παρασκευή 15/7 με καταιγίδες, οι οποίες το Σαββατοκύριακο 16-17/7 θα επεκταθούν και σε κεντρικότερες περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση αρχικά σε δυτικά και βορειοδυτικά/βόρεια και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

ΥΓ. Το σχόλιο σχετικά με τον χαρακτηρισμό "φυσερός", γίνεται με μια δόση χιούμορ, όση ακριβώς χρειάζεται ώστε να αναφέρει κάποιος μια τέτοια λέξη σ'ένα δελτίο καιρού. Κατά τα άλλα, αυτό (το χιούμορ), ουδεμία σχέση έχει με την εκτίμηση που τρέφει ο συντάκτης του παρόντος για το έργο και την προσφορά στην ενημέρωση του κοινού του συγκεκριμένου δημοσίου προσώπου, η οποία θα πρέπει να αναφέρεται και να αναγνωρίζεται.
Τέτοιες και άλλες παρόμοιες εκφράσεις μπορεί να αναφέρονται μερικές φορές, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν (εκλαΐκευση μετεωρολογικών όρων, δημιουργία ενδιαφέροντος για τις ανάγκες της τηλεθέασης κ.α.), ωστόσο υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει το λογοπαίγνιο και την λεξιπλασία από την κακοποίηση της γλώσσας. Όπως και να 'χει όμως, όποιος επιλέγει να κρίνει, είναι έτοιμος και να κριθεί. Και αυτό ισχύει και για τον γράφοντα.


Επιμέλεια: Νίκος Γκίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου