Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ιούνιος 2016: 14ος συνεχόμενος μήνας με θετική θερμοκρασιακή απόκλιση από τον κλιματικό μέσο όρο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσαν NOAA και NASA πριν από λίγες ημέρες, τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών συνεχίζουν να καταρρίπτονται.

NASA

Η ανωμαλία των 0,79 βαθμών Κελσίου πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο της τριακονταετίας 1951-1980 που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2016, τον κατέταξε ως τον πιο θερμό καταγεγραμμένο Ιούνιο σε παγκόσμια θερμοκρασία ξηράς - ωκεανών. Το προηγούμενο ρεκόρ θερμότερου Ιουνίου καταγράφηκε το 2015 με θερμοκρασιακή ανωμαλία +0,78°C.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA, ο φετινός Ιούνιος ήταν 0 9ος κατά σειρά μήνας που καταγράφηκε νέο μηνιαίο παγκόσμιο θερμοκρασιακό ρεκόρ.

Η θερμοκρασιακή ανωμαλία του φετινού Ιουνίου (°C) μέσα από εικόνες της NASA:


Φέτος είχαμε επίσης την θερμότερη περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με 1,10 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο πάνω από τα κλιματικά δεδομένα. Το τελευταίο θερμοκρασιακό ρεκόρ της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου είχε καταγραφεί το 2015 με 0,87 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κλιματικά δεδομένα.

Διάγραμμα μηνιαίας θερμοκρασιακής απόκλισης από τα μέσα της δεκαετίας του 90' μέχρι σήμερα σύμφωνα με τη NASA:


«Ενώ η ύπαρξη του Ελ Νίνο στον τροπικό Ειρηνικό τον περασμένο χειμώνα ώθησε τις θερμοκρασίες σε πολύ υψηλά επίπεδα από τον Οκτώβριο και μετά, η υποκείμενη τάση είναι αυτή που οδηγεί σε αυτά τα ρεκόρ» σύμφωνα με τον κλιματολόγο της NASA και διευθυντή του GISS, Gavin Schmidt.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του GISS της NASA, τα φετινά θερμοκρασιακά ρεκόρ θα σημειώνονταν ακόμα και χωρίς το Ελ Νίνο, όχι όμως σε τόσο ακραία μορφή.

NOAA

Ο θερμοκρασιακός παγκόσμιος μέσος όρος του φετινού Ιουνίου για στεριά και θάλασσα κατά 0,90 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αι., κατέταξε τον τελευταίο μήνα ως τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί. Το παραπάνω ρεκόρ ξεπερνάει του περσινού Ιουνίου, που είχε απόκλιση +0,88°C από τον μέσο όρο του 20ου αι.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία ξηράς και θάλασσας του φετινού Ιουνίου συγκριτικά με την κλιματική περίοδο αναφοράς 1981 - 2010 από NOAA:


Με το νέο ρεκόρ του, ο φετινός Ιούνιος, είναι πλέον ο 14ος κατά σειρά μήνας με θερμοκρασιακό παγκόσμιο ρεκόρ στα αρχεία του NOAA.

Είναι επίσης ο 40ος συνεχόμενος Ιούνιος και ο 378ος κατά σειρά μήνας με θερμοκρασίες έστω και ονομαστικά πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αι.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία για τον μήνα Ιούνιο από το 1880 και μετά:


Ακόμη, 14 από τα 15 μεγαλύτερα μηνιαία θερμοκρασιακά ρεκόρ στο αρχείο δεδομένων του NOAA έχουν συμβεί από τον Ιούνιο του 2015 και μετά.

Ο NOAA αναφέρει επίσης ότι η περίοδος Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016 ήταν η θερμότερη τέτοια περίοδος που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας τον κλιματικό μέσο όρο του 20ου αι. κατά 1,05°C. Το παραπάνω θερμοκρασιακό ρεκόρ ξεπερνάει κατά πολύ το τελευταίο του 2015 (για την περίοδο Ιαν. - Ιουν.) με απόκλιση κατά 0,85°C πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο του 20ου αι.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου από το 1880 και μετά:





Επιμέλεια - μετάφραση: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου