Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τσουχτερό κρύο και τα πρώτα χιόνια στα βουνά - Προοπτική του καιρού για τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου (2016)

Καλός θα διατηρηθεί ο καιρός στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με σημάδια ριζικής αλλαγής από τα μέσα του πρώτου δεκαημέρου του δεύτερου μήνα του Φθινοπώρου.

Οι επόμενες ημέρες

Υπό «καθεστώς αντικυκλωνικής κυριαρχίας» θα βρίσκεται η χώρα μας τις επόμενες ημέρες, και πιο συγκεκριμένα έως και τη Δευτέρα. Συνεπώς, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το Σάββατο θα είναι η ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα, με την Κυριακή να υποδέχεται την Κεντρική και Νότια χώρα με νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς Β-ΒΔ σε Αιγαίο και Ιόνιο.
Το βράδυ της Κυριακής και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, διαταραχή προερχόμενη από την Ιταλία θα διασχίσει τη ΒΔ χώρα, προκαλώντας μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά φαινόμενα στις γύρω περιοχές.

Η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει με παρόμοια χαρακτηριστικά. Τα όποια φαινόμενα στη ΒΔ χώρα μετά το ξημέρωμα θα έχουν εκλείψει (πιθανοί όμβροι στα βόρεια της Μακεδονίας το μεσημέρι), με τη θερμοκρασία το μεσημέρι να αγγίζει τους 30°C σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι ελαφρώς ενισχυμένοι ΒΔ στο Ιόνιο

meteociel.fr - ECMWF z500-PRMSL, επεξεργασμένη εικόνα


Ριζική αλλαγή στο καιρικό σκηνικό στη συνέχεια της εβδομάδας

Εν συνεχεία, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, με έμφαση στη Βόρεια και Ανατολική χώρα, από την Τρίτη και μετά με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία. Αιτία, η δημιουργία long-wave trough στη Βόρεια Ευρώπη που θα κατηφορίσει προς τη χώρα μας αποκαθιστώντας τη μεσημβρινή κυκλοφορία. 

Η Τρίτη και η Τετάρτη φαίνεται πως θα κυλήσουν με βροχές στα προαναφερθέντα τμήματα της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα ξεκινήσει την καθοδική πορεία.

Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά

Απότομη «βουτιά» θα κάνει ο υδράργυρος την Τετάρτη, με πτώση της τάξεως των 5-10 βαθμών Κελσίου στα Κεντρικά και τα Βόρεια. Η εν λόγω πτώση θα είναι αισθητή έως και τις Κυκλάδες, εν αντιθέσει με την Κρήτη όπου η πτώση θα γίνει αισθητή λίγες ημέρες αργότερα.
Οι άνεμοι θα ενισχυθούν επίσης σημαντικά, αγγίζοντας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ακόμη και τα 8 μποφόρ στα πελάγη.

Τα επίπεδα παγοποίησης θα ξεκινήσουν την καθοδική πορεία από την Τετάρτη, επιτρέποντας χιονοπτώσεις στα ορεινά της Βόρειας Χώρας με υψόμετρο μεγαλύτερο από 2000 μ.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...