Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ψυχρή εισβολή οδεύει προς τα Βαλκάνια - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (25/11/16)

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:
Ψυχρή εισβολή πρωτόγνωρης για την εποχή δριμύτητας αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Κατάβαση ψύχους τέτοια εποχή με έστω και μέτρια χαρακτηριστικά παρατηρήθηκε τελευταία φορά στη χώρα μας το 2005.
Αποκομμένη long - wave trough από τη Βόρεια Ευρώπη περιστρέφεται στα Δυτικά τμήματα της ηπείρου. Η ανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από το Δυτικό Ατλαντικό έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του αντικυκλώνα ανοιχτά της Δυτικής Ευρώπης, δημιουργώντας μια μεσοατλαντική ράχη υψηλών πιέσεων. 


Έτσι, το ridge περιμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να εισχωρήσει στο Νότιο τμήμα του πολικού στροβίλου, βοηθώντας το Ανατολικό ως προς τη χώρα μας τμήμα αυτού, να ξεκινήσει την πορεία του προς τα Βαλκάνια. Λόγω της απουσίας πολικού χαμηλού, οι ψυχρές αέριες μάζες θα βρουν εύκολα, ενισχυμένες, δίοδο προς τη χώρα μας.

Ανάλυση προγνωστικών μοντέλων:

Μάχη... γιγάντων λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στο χώρο των προγνωστικών μοντέλων, με τα δύο κορυφαία από αυτά να επιμένουν σε μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας. Αντιθέτως, τα 2 επόμενα σε κατάταξη βάσει anomaly correlation, δίνουν οριακές καταστάσεις, με πολύ λίγα φαινόμενα τα οποία περιορίζονται αποκλειστικά στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της χώρας.

UKMO - ECMWF:
Μη μπορώντας κανείς να αμφισβητήσει τη σταθερότητα των δύο προαναφερθέντων προγνωστικών συστημάτων, είναι αδύνατον να μη ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν το σενάριο πεδινού χιονιά την Τρίτη και την Τετάρτη. 


Σύμφωνα λοιπόν με τα σημερινά δεδομένα των UKMO και ECMWF τη Δευτέρα θα επηρεάζεται η Δυτική Ευρώπη από αντικυκλώνα, ο οποίος μέσα στην ημέρα θα κατεβάσει τον αυλώνα σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, πλήρη απουσία πολικού χαμηλού, τη θέση του οποίου θα έχει λάβει κλειστό κέντρο υψηλών πιέσεων. Η κατάβαση της ψυχρής αέριας μάζας θα εκτελείται σταδιακά και ομαλά, και την Τρίτη με το πέρασμα του αυλώνα από τα Βόρεια σύνορα της χώρας μας, η πρώτη θα εισέλθει στη χώρα μας από τα ΒΔ και θα κινείται προς ΝΑ. Το Ευρωπαϊκό προγνωστικό σύστημα επιμένει σε περαιτέρω κατάβαση του αυλώνα ακόμα και μέσα στο Κεντρικό Αιγαίο, λόγω της ανατολικότερης πορείας που προβλέπει για το βαρομετρικό χαμηλό της Σκανδιναβίας, το οποίο θα αποπειραθεί να αποκόψει τον αυλώνα στο ύψος της Ρωσίας. Απ’ την άλλη το Αγγλικό προγνωστικό σύστημα στους σημερινούς χάρτες δεν αφήνει τον αυλώνα να περάσει το Βόρειο Αιγαίο και προβλέπει ταχεία διαφυγή προς τη γειτονική χώρα.

GFS - GEM
Το Αμερικανικό προγνωστικό σύστημα σε συμφωνία με το Καναδέζικο θέλουν τον αντικυκλώνα λίγες δεκάδες χιλιόμετρα πιο ανατολικά και άσχημη κατάρρευση αυτού, με αποτέλεσμα ο αυλώνας να κινείται και αυτός ανατολικότερα και μην αγγίζει καθόλου τη χώρα μας. 


Σύμφωνα με τα προλεχθέντα, σε περίπτωση επαλήθευσης αυτού του σεναρίου, ούτε η ψυχρή αέρια μάζα θα καταφέρει να προσεγγίσει τη χώρα μας και έτσι τα όποια στέρεα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Βόρειας και Ανατολικής Χώρας.

Πρώτη ματιά στην ψυχρή εισβολή:

Το κρύο θα ξεκινήσει να πολιορκεί τη χώρα μας από την Τρίτη, με τη Βόρεια Χώρα να βρίσκεται στο επίκεντρο των χαμηλών θερμοκρασιών.
Την Τετάρτη το κρύο θα είναι αισθητό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Κεντρική και Βόρεια χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, θα αρκεστούν σε μονοψήφιες τιμές.
Το βράδυ της Τετάρτης το κρύο θα είναι τσουχτερό σε ολόκληρη τη χώρα, με την πλειονότητα των περιοχών της ηπειρωτικής χώρας να φλερτάρουν και να κατακτούν το μηδέν!

Πού θα χιονίσει:

Αν και πολύ νωρίς ακόμα για να προβούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες, με τα σημερινά δεδομένα (Παρασκευή) αρχικά την Τρίτη θα χιονίσει τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα από τα 200 μ. και πάνω (οριακά ευνοϊκές θερμοκρασίες και για τη Θεσσαλονίκη, λείπει ο υετός), ενώ την Τετάρτη τα φαινόμενα και το ψύχος θα δώσουν χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στις ανατολικά προσήνεμες περιοχές (Αν. Στερεά, Κυκλάδες και ορεινά της Κρήτης).

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου