Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ο καιρός στην Αττική τις επόμενες ώρες και το Σάββατο 17/06/17 - Καταιγίδες

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες στην Αττική, στο ίδιο μοτίβο ο καιρός και αύριο, Σάββατο.

Περιληπτική ανάλυση ατμοσφαιρικών συνθηκών:

Εκτεταμένο σύμπλεγμα καταιγίδων που επηρεάζει τις τελευταίες ώρες τη Θεσσαλία, έχει πλέον εισβάλει στη Στερεά Ελλάδα και τις αμέσως επόμενες ώρες θα κινηθεί προς την Αττική. Αναλυτικότερα, εκτεταμένες καταιγίδες επηρεάζουν τις τελευταίες ώρες τη Θεσσαλία. Οι ενισχυμένοι Βορειοδυτικοί άνεμοι που παρατηρούνται στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς στην ανώτερη τροπόσφαιρα, μετατοπίζουν σταδιακά τις καταιγίδες νοτιοανατολικότερα.


Ακόμη, σε σχεδόν ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό παρατηρούνται υψηλά ποσά υγρασίας σε σχεδόν ολόκληρο το ύψος της τροπόσφαιρας, βοηθώντας στην καλύτερη ανάπτυξη των καταιγίδων, καθώς και στην καλύτερη διατήρησή τους. Επιπροσθέτως, από την πρωινή ανάλυση της ατμόσφαιρας από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας, βλέπουμε ότι υπάρχει δυναμικό αίτιο στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.


Έτσι, τμήμα του εκτεταμένου συμπλέγματος καταιγίδων που φαίνεται να έχει ήδη εισχωρήσει στη Στερεά Ελλάδα, κινείται βαθμιαία νοτιοανατολικότερα και αναμένεται να επηρεάσει την Αττική τις επόμενες ώρες.

Στον παρακάτω χάρτη, βλέπουμε την trough που εντοπίζεται στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας τις τελευταίες ώρες βάσει της πρόγνωσης του προγνωστικού μοντέλου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου:




Επίσης, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS, η τροπόσφαιρα περιέχει αυτή τη στιγμή υψηλά ποσά υετίσιμου ύδατος, ενώ από την παράμετρο του mixing ratio πληροφορούμαστε ότι πάνω από την Ανατολική Στερεά υπάρχουν εξαιρετικά υγρές αέριες μάζες. 




Το ανεμολογικό πεδίο στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα παρουσιάζει ομοιομορφία στη γύρω περιοχή, ευνοώντας την κίνηση των καταιγίδων στον άξονα ΒΔ-ΝΑ και ιδιαίτερα προς την Αττική τις επόμενες ώρες.


Πρόγνωση καιρού Αττικής:

Επόμενες ώρες Παρασκευής 16/06/2017:

Έτσι, στην Αττική περιμένουμε μετά τις 17:00 να γίνουν αντιληπτά τα πρώτα αμόνια των καταιγίδων στο Βορειοδυτικό ορίζοντα, με τα πρώτα φαινόμενα να επηρεάζουν επίσης τη Δυτική - Βορειοδυτική Αττική μετά τις 17:30. Ακριβής προσδιορισμός των περιοχών που θα επηρεαστούν δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο σίγουρα θα επηρεαστούν τα Δυτικά και Νότια και έπειτα κι άλλες περιοχές στα ενδότερα του Νομού. Μάλιστα, η μέχρι στιγμής εικόνα από τα ραντάρ δείχνει ότι ο Νομός θα επηρεαστεί σε δύο κύματα, το πρώτο φανερώς μικρότερης διάρκειας από το δεύτερο. Τονίζεται η ύπαρξη πλούσιας ηλεκτρικής δραστηριότητας, ενώ δεν αποκλείονται τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το βράδυ.

Το Σάββατο θα σημειωθεί καταιγίδα στα Δυτικά και Βόρεια το μεσημέρι ή απόγευμα, ενώ το βράδυ πιθανώς να βρέξει τοπικά στα Βόρεια.

Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση, έως 29°C 
Άνεμοι: Εξασθενημένοι

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου