Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει ο Κυκλώνας "Ζήνων" τις επόμενες ώρες και αύριο Κυριακή 19/11/17

Δορυφορική φωτογραφία του Κυκλώνα νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου - Πηγή: NASA
Ο Μεσογειακός Κυκλώνας "Ζήνων" βρίσκεται ήδη κοντά στις ακτές της χώρας μας, την οποία και επηρεάζει ήδη από χθες, Παρασκευή.

Το Κέντρο του Κυκλώνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή (βράδυ Σαββάτου) αρκετά κοντά σε Λευκάδα και Κεφαλονιά, και περιμένουμε μέσα στις επόμενες ώρες να κινηθεί ανατολικότερα, επηρεάζοντας με βροχές κι ενισχυμένους ανέμους τη Δυτική και την Κεντρική Ελλάδα.

Καθώς πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο βαρομετρικό σύστημα, την τροχιά και τα ακριβή χαρακτηριστικά του οποίου τα προγνωστικά συστήματα δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν, μικρές αποκλίσεις στην πραγματικότητα σε σύγκριση με την προβλεπόμενη τροχιά, ενδέχεται να μετατοπίσουν κατά μεγάλο βαθμό τα φαινόμενα.

Τα δύο πιθανότερα σενάρια σχετικά με την τροχιά που θα ακολουθήσει ο Κυκλώνας τις επόμενες ώρες παρουσιάζονται στον παρακάτω χάρτη, ο οποίος έχει δημιουργηθεί χειροκίνητα, κι έτσι ενδέχεται να υπάρχουν ελάχιστες αποκλίσεις σε σχέση με την πρόγνωση των προγνωστικών συστημάτων. 
Την ακριβή τροχιά που θα ακολουθήσει το σύστημα θα τη γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες ώρες, όταν πλέον θα έχει αρχίσει και να επηρεάζει περισσότερο τη νησιωτική χώρα. Πιο πιθανώς πάντως φαίνεται το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το Κέντρο του συστήματος θα κινηθεί πάνω από την Κεφαλονιά, κι έπειτα προς Αχαΐα, για να καταλήξει στο Σαρωνικό ή το Βόρειο Μυρτώο.
Πρόγνωση θέσης του συστήματος για τις 02:00 ώρα Ελλάδας από το προγνωστικό σύστημα GFS
Στις περιοχές που θα βρεθούν υπό την επιρροή του κυκλωνικού συστήματος θα παρατηρηθεί βροχή τοπικά ισχυρή, καθώς κι ενίσχυση των ανέμων. Ειδικότερα, στη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο τις επόμενες ώρες οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά, ξεπερνώντας τοπικά και τα 7 μποφόρ. Παρ’ όλ’ αυτά, κατά την είσοδο του συστήματος πάνω από χερσαία εδάφη, αυτό θα εξασθενήσει σημαντικά, κι έτσι βαθμιαία οι άνεμοι θα εξασθενούν.

Προς το ξημέρωμα το κέντρο του Κυκλώνα θα έχει εισχωρήσει στην ηπειρωτική χώρα, κι ειδικότερα θα βρίσκεται περίπου στην Αιτωλοακαρνανία ή την Αχαΐα, ανάλογα με την τροχιά που τελικά θα ακολουθήσει το βαρομετρικό χαμηλό. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν κι εκεί ενίσχυση, ξεπερνώντας τοπικά τα 5 μποφόρ. 
Πρόγνωση ταχύτητας ανέμων για τις επόμενες ώρες από το προγνωστικό σύστημα GFS
Έπειτα, το πρωί και το μεσημέρι το σύστημα θα κινηθεί περαιτέρω ανατολικά, βαθμιαία εξασθενούμενο, με τους ανέμους γύρω από το Κέντρο του να επηρεάζουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο ή και τη Στερεά, με εντάσεις που δε θα ξεπερνούν ωστόσο τα 6 μποφόρ.

Από βροχές ή και από καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα επηρεαστούν τα προαναφερθέντα Νησιά του Ιονίου μέσα στη νύχτα, ενώ προς τα ξημερώματα θα ακολουθήσουν η Αιτωλοακαρνανία, κι έπειτα η υπόλοιπη Στερεά, ή η Θεσσαλία αν τελικά το βαρομετρικό σύστημα ακολουθήσει βορειότερη τροχιά. Καθώς η κύρια ζώνη φαινομένων θα εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του κυκλώνα, η Πελοπόννησος δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά, παρά μόνο με τοπικές βροχές. Ο Κορινθιακός Κόλπος, είναι ωστόσο, στις περιοχές που έχουν πιθανότητες για ισχυρότερα φαινόμενα. 
Μέσα στο πρωί, πιθανώς, αν τελικά το βαρομετρικό χαμηλό ακολουθήσει το σενάριο που υποστηρίζει τη νοτιότερη τροχιά, να επηρεαστεί κι ο Νομός Αττικής από βροχές και ασήμαντη ενίσχυση των ανέμων.

Έπειτα, ο κυκλώνας θα κινηθεί προς το Αιγαίο εμφανώς εξασθενημένος.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου