Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία "Ηλέκτρα" την Πέμπτη και την Παρασκευή 28-29/12/17

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας:

Πέμπτη 28/12/2017:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες ήδη από νωρίς πριν το ξημέρωμα σε Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο, τοπικές μεμονωμένες βροχές στα Νησιά του Αν. Αιγαίου, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στην Οροσειρά της Πίνδου από τα 1500 μ. και πάνω. Το πρωί τα φαινόμενα θα συνεχίζονται στις προαναφερθείσες περιοχές, με τάση να επεκτείνονται στη Δυτική Μακεδονία, τοπικά στο εσωτερικό της υπόλοιπης Μακεδονίας, καθώς και στη Θράκη. Παράλληλα, οι πυκνές χιονοπτώσεις στην Πίνδο θα συνεχίζονται, με τα χιόνια στο Βόρειο τμήμα της να κατέρχονται ακόμη και στα 1300 μ. τοπικά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε άλλα ορεινά της Βορειοδυτικής Χώρας. Το μεσημέρι ο κύριος άξονας των ισχυρών φαινομένων θα κατέλθει στη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, με τα φαινόμενα ωστόσο να συνεχίζονται στην Ήπειρο και τοπικά στη Θεσσαλία και τοπικά στην Κεντρική Στερεά, το Ιόνιο και την Κρήτη. Παράλληλα, γενικευμένες βροχές τοπικά ισχυρές θα σημειώνονται στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη. 

Πού θα σημειωθούν βροχές/καταιγίδες το πρώτο μισό της Πέμπτης σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS
Το απόγευμα η κατάσταση τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιορίζονται από τη Βόρεια Χώρα (πλην Αν. Μακεδονίας και Θράκης), και βαθμιαία θα επεκτείνονται στο Αιγαίο. Το βράδυ ο άξονας των φαινομένων θα εντοπίζεται από Αν. Μακεδονία και Θράκη προς το Αιγαίο, την Αν. Στερεά κι έως τη Νότια και τη Δυτική Πελοπόννησο, με τοπικά ισχυρά φαινόμενα.

Πού θα σημειωθούν βροχές/καταιγίδες το δεύτερο μισό της Πέμπτης σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS
Στην Αττική περιμένουμε τοπικές νεφώσεις, που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, με έμφαση στα Νότια, τα Δυτικά και τα Βόρεια του Νομού. Από το απόγευμα περιμένουμε γενικευμένη έξαρση των φαινομένων, τα οποία θα διαρκέσουν έως περίπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα και στα Βόρεια ίσως τοπικά είναι ισχυρά, χωρίς να αποκλείεται και πρόσκαιρη καταιγίδα.

Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας
Άνεμοι: Ισχυροί ΝΔ στα πελάγη

Παρασκευή 29/12/2017:

Το εκτεταμένο σύμπλεγμα βροχών με άξονα Βορρά - Νότου που θα βρίσκεται πάνω από την ανατολική ηπειρωτική χώρα σταδιακά θα διασχίζει το Αιγαίο αναπτύσσοντας και ηλεκτρική δραστηριότητα, για να πλήξει τα Νησιά του Αν. Αιγαίου το πρωί, και την Κρήτη και τη Θράκη ήδη από πριν το ξημέρωμα. Στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος, και πιθανώς το μεσημέρι να καταστεί άστατος και στη Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Το βράδυ ο καιρός στο Αιγαίο και πιθανώς σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που πρόσκεινται σε αυτό θα επιδεινωθεί. 

Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας
Άνεμοι: Ισχυροί Δ στο Ιόνιο που από το βράδυ θα γυρίσουν σε ΒΔ, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο ενισχυμένοι ΝΔ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο Δ-ΝΔ μέτριων εντάσεων

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου