Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Βαρομετρικό χαμηλό "Λητώ": Πυκνές χιονοπτώσεις στα Βόρεια, βροχές νοτιότερα τη Δευτέρα 26/02/18

Το βαρομετρικό χαμηλό "Λητώ" θα επηρεάσει τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας:

Δευτέρα 26/02/2018:

Βροχές πριν το ξημέρωμα σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, και καταιγίδες στο Ιόνιο. Τοπικά έντονα φαινόμενα στα Δυτικά, κι έπειτα στη Θεσσαλία. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά της Κεντρικής Χώρας από τα 1000-1400 μ. και πάνω, ωστόσο από τη Θεσσαλία και βορειότερα τα υψόμετρα χιονόπτωσης σταδιακά θα κατεβαίνουν, και στα βορειότερα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης θα χιονίζει ακόμα και στα πεδινά. Το πρωί τα αξιόλογα φαινόμενα θα περιορίζονται στο Αιγαίο, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ ασθενή φαινόμενα θα επηρεάζουν την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη. Στη Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα αφορούν ακόμα και περιοχές με μηδενικό υψόμετρο, στα Βόρεια τμήματα της Θράκης θα χιονίζει ακόμα και στα πεδινά, νοτιότερα οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται ψηλότερα, στην Ήπειρο θα χιονίζει μέχρι τα ημιορεινά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται στα ορεινά. Το μεσημέρι τα φαινόμενα θα υποχωρούν ανατολικότερα επηρεάζοντας κυρίως τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και ο καιρός στη Βόρεια Χώρα βαθμιαία θα βελτιώνεται, ενώ ασθενή φαινόμενα θα παραμένουν στη Δυτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Θράκη, ενώ στη Μακεδονία ασθενείς χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν γύρω από τα ορεινά. Το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονται σε τμήματα της Θράκης, ενώ ο καιρός θα επιδεινώνεται εκ νέου από τα Δυτικά με βροχές χαμηλά και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά της Ηπείρου και τα ορεινά της υπόλοιπης Δυτικής Χώρας. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα, με ασθενείς βροχές σε τμήματα της Στερεάς, στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Δυτική και αργότερα και την Κεντρική Μακεδονία. Οι χιονοπτώσεις στη Στερεά και την Ήπειρο θα αφορούν τα ορεινά και πρόσκαιρα μερικά ημιορεινά, στη Θεσσαλία τα ορεινά και ημιορεινά, και στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία περιοχές ακόμα και με μηδενικό υψόμετρο. 
Οι περιοχές στις οποίες θα σημειωθούν φαινόμενα σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Στην Αττική θα σημειωθούν ασθενείς βροχές μετά τα μεσάνυχτα, έπειτα θα υπάρξει πρόσκαιρη βελτίωση, ωστόσο εκ νέου επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το πρωί με βροχές τοπικά ισχυρές και πιθανή καταιγίδα στον Σαρωνικό. Έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί, όμως τοπικοί όμβροι θα σημειωθούν το μεσημέρι στα Βόρεια.
Στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, με βροχές στα πεδινά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Το πρωί θα χιονίσει και στα παραθαλάσσια τμήματα του Νομού, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου ίσως παρατηρηθεί και πρόσκαιρη τοπική χιονόστρωση. Το μεσημέρι βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ωστόσο ασθενείς χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να σημειώνονται στα ορεινά και τα ημιορεινά. Εκ νέου επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη νύχτα προς Τρίτη, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις χαμηλότερα, έως και τα πεδινά.

Προσοχή: 

  • Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κεντρικής Χώρας και σε περιοχές ακόμα και με μηδενικό υψόμετρο στη Μακεδονία και στη Θράκη.
  • Σε περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο, προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς αναμένεται μεγάλη συσσώρευση χιονιού στα ορεινά και ημιορεινά της Βόρειας Χώρας. Ενημερωθείτε από την τροχαία για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης η διεξαγωγή της κυκλοφορίας ενδεχομένως να απαιτεί τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, καθώς η χιονόπτωση θα είναι έντονη.
  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Προβλεπόμενη χιονόστρωση για το βράδυ της Δευτέρας σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση στα Δυτικά και Βόρεια, σε μικρή άνοδο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας
Άνεμοι: Ενισχυμένοι που τοπικά στα πελάγη θα αγγίζουν τα 8 μποφόρ

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου