Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Πρόγνωση καιρού Αττικής για την Τρίτη 13/10/20 - Ισχυρές καταιγίδες το ξημέρωμα

Πρόσκαιρη, όμως ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην Αττική το ξημέρωμα της Τρίτης.

Πρόγνωση καιρού Αττικής:

Τρίτη 13/10/2020:

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιμένουμε τοπικές νεφώσεις και πιθανώς πρόσκαιρους τοπικούς όμβρους, κυρίως στα ορεινά. Το ξημέρωμα (περίπου λίγο μετά τις 04:00) αναμένεται να προσεγγίσει τον νομό καταιγίδα από τα Δυτικά, η οποία μέχρι νωρίς το πρωί (περίπου στις 07:00) θα σαρώσει ολόκληρη την Αττική. Τα φαινόμενα, αν και σχετικά μικρής διάρκειας, θα είναι ισχυρά. Αναμένονται, επίσης, πλούσια ηλεκτρική δραστηριότητα, τοπικές χαλαζοπτώσεις με χαλαζόκοκκους πιθανώς μεγάλης διαμέτρου, ενώ υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο για σίφωνες θαλάσσης ή ξηράς. Από το πρωί κι έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα παραμείνει καλός για το υπόλοιπο της ημέρας.

Θερμοκρασία: Έως 24°C στο Κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι

Άνεμοι: Αρχικά μέτριας έντασης από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις που έπειτα θα στραφούν σε ασθενείς από δυτικές διευθύνσεις.

Σύντομος σχολιασμός μετεωρολογικών παραμέτρων:

Η διαταραχή (longwave trough) από την Κεντρική Ευρώπη που έχει επεκταθεί νοτιότερα προς τη Μεσόγειο αναμένεται τις επόμενες ώρες να κινηθεί βορειοανατολικότερα και να διέλθει πάνω από την ηπειρωτική χώρα, συνοδεία ψυχρού μετώπου στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας. Οι δείκτες αστάθειας στην περιοχή της Αττικής κατά το ξημέρωμα αναμένεται να λάβουν υψηλές τιμές, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων. Πιο αναλυτικά, οι υψηλές τιμές διαθέσιμης δυνητικής ενέργειας μαρτυρούν μια ιδιαίτερα ασταθή ατμόσφαιρα, ικανή να παράξει ισχυρές ανοδικές κινήσεις που θα δημιουργήσουν ισχυρές καταιγίδες και κατά συνέπεια πλούσια ηλεκτρική δραστηριότητα. Ακόμη, οι ικανοποιητικές τιμές ελικότητας στα χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας δεν αποκλείεται, ευνοώντας την ελικοειδή ροή να οδηγήσουν στη δημιουργία υπερκυτταρικής καταιγίδας. Οι ψυχρές κορυφές που αναμένεται να δημιουργηθούν, σε συνδυασμό με την ύπαρξη κατακόρυφου διατμητικού ανέμου μεταξύ των χαμηλών και υψηλών στρωμάτων της τροπόσφαιρας, την απομακρυσμένη καμπύλη του ανερχόμενου δείγματος αέρα από την καμπύλη της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στο προγνωστικό τεφίγραμμα και την ύπαρξη ξηρών στρωμάτων στα μεσαία στρώματα οδηγούν σε μια πρόγνωση που περιλαμβάνει την αυξημένη πιθανότητα χαλαζόπτωσης. Εμβαθύνοντας λίγο παραπάνω στην παράμετρο του χαλαζιού, το προβλεπόμενο ύψος της ισόθερμης 0°C της θερμοκρασίας υγρού θερμομέτρου συνδέεται με σχετικά μεγάλης διαμέτρου χαλαζόκοκκους. Τέλος, η ύπαρξη αστάθειας σε μεγάλο εύρος της τροπόσφαιρας κατακόρυφα σε συνδυασμό με τις τοπικά ικανοποιητικές τιμές κατακόρυφου διατμητικού ανέμου (τόσο ως προς την ένταση, όσο και ως προς την διεύθυνση) και τις υψηλές τιμές της δυνητικής θερμοκρασίας υγρού θερμομέτρου κοντά στο έδαφος, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη σιφώνων σε περίπτωση που τελικά οργανωθεί υπερκυτταρική καταιγίδα.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου