Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Οριστικό: Στα λευκά την Πρωτοχρονιά πολλές πόλεις της Ελλάδας - Πιθανότητες και για την Αθήνα - Δείτε χάρτη


Κλείδωσε σήμερα η κατάβαση ψύχους προς την Βαλκανική Χερσόνησο, συνοδευόμενη από πυκνές χιονοπτώσεις και αρνητικές θερμοκρασίες.

Ανάλυση κυκλοφορίας ατμόσφαιρας:

Καθώς το ridge θα ανυψώνεται το βράδυ της Τρίτης προς τις Σκανδιναβικές Χώρες, «σπάει» σε κομμάτια το Polar Vortex. Το ένα μέρος του Πολικού Στροβίλου, κατεβαίνει νοτιότερα στον Ατλαντικό, ενώ από την Ανατολική Πλευρά αποκόπτεται
αυλώνας και αρχίζει την πορεία του νοτιότερα. Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του αυλώνα, καθώς αν κινηθεί προς ΒΑ στην Αγγλία, το ridge θα σπρώξει ΝΑ τον αυλώνα, προς τη χώρα μας. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί δυτικότερα, θα μείνει χώρος για τον αυλώνα να μετατοπιστεί δυτικότερα, προς Κεντρική Ευρώπη, ενώ αν δεν εμφανιστεί βαρομετρικό χαμηλό στις ΒΑ ακτές του Ατλαντικού, το κέντρο πιέσεων θα φτάσει στην Συρία. 



Αν όλα πάνε καλά και ο αυλώνας φτάσει στην σωστή θέση, Δυτική Τουρκία - Αιγαίο, σε συνδυασμό με την κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τη Ρωσία, το Αιγαίο με τις υψηλές θερμοκρασίες του θα δώσει εκρηκτικές καταστάσεις στις Ανατολικά Προσήνεμες περιοχές.




Περιληπτική Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 30/12 - 03/01:

Αρκετές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Ανατολική Στερεά, Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Πελοπόννησο, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ βροχές ίσως επηρεάσουν την Δυτική Χώρα (ανοιχτό ενδεχόμενο).
Τσουχτερό κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.

Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου