Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Σε κλοιό χιονιά η κεντρική και ανατολική χώρα από την Τετάρτη - Αναλυτική πρόγνωση

Ανάλυση κυκλοφορίας ατμόσφαιρας: 

Ήδη άρχισε να σχηματίζεται το ridge, το οποίο επεκτείνεται ώρα με την ώρα όλο και βορειότερα, προς τις Σκανδιναβικές Χώρες. Σήμερα μέσα στην νύχτα περιμένουμε ο αυλώνας να εισέλθει στα Βαλκάνια, δίνοντας ασθενή φαινόμενα στην Ρουμανία. Την Τετάρτη το πρωί ταυτόχρονα με την σταδιακή αποκοπή του από το Polar Vortex, θα εισέλθει στην Ελλάδα από τα βορειοανατολικά, ενώ την ίδια ώρα βαρομετρικά χαμηλά από τον Βόρειο Ατλαντικό θα σπρώχνουν το βόρειο τμήμα του ridge ΝΑ, με συνέπεια την κατάβαση του αυλώνα ακόμα νοτιότερα. Προς το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ωστόσο φαίνεται η αναμενόμενη αποδυνάμωση του ridge, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη πορεία του αυλώνα στην Κεντρική Ευρώπη τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. 




























Αναλυτική πρόγνωση ανά γεωγραφικό διαμέρισμα - νομό:


Θράκη: 
Πυκνές νεφώσεις από το βράδυ της Τρίτης, με πιθανότητα για χιονόνερο ή και ασθενείς χιονοπτώσεις στα πιο δυτικά τμήματα το πρωί της Τετάρτης. Από την Πέμπτη και μετά οι νεφώσεις θα υποχωρήσουν. Κατά την διάρκεια της μικρής κακοκαιρίας θα επικρατεί άπνοια.

Μακεδονία:
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης παροδικές χιονοπτώσεις στην Χαλκιδική από τα 500 μ. και πάνω, αργότερα και σε χαμηλότερα υψόμετρα, μετά το απόγευμα και μέσα στην Θεσσαλονίκη. Προς το απόγευμα, θα υπάρξει επίσης γενίκευση των φαινομένων και στην Δυτική Μακεδονία, με χιόνια από τα 400 μ. και πάνω. 
Από το πρωί της Πέμπτης περιμένουμε σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο εκ νέου χιονόπτωσης και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, περισσότερο προς τα ξημερώματα. Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της Μακεδονίας. 
Εξασθένηση των φαινομένων από αργά το βράδυ.
Κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας θα επικρατεί άπνοια, πλην των Νότιων τμημάτων της Χαλκιδικής όπου θα καταγράφονται ριπές ΒΑ-A έως 4 μποφόρ. 

Ήπειρος:
Νεφώσεις θα σκεπάσουν τον ουρανό από το μεσημέρι της Τετάρτης, με πιθανότητα χιονοεξάρσεων στην Πίνδο το απόγευμα, με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μ. Την Πέμπτη περιμένουμε κάποια ασθενή φαινόμενα και στα ενδότερα, κυρίως στον νομό Ευρυτανίας από τα 300 μ. και ανώτερα. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ, με σταδιακή διάλυση των νεφώσεων. Κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας θα επικρατεί άπνοια.


Οι θερμοκρασίες το πρωί της Τετάρτης - Κατακόρυφη πτώση

Θεσσαλία: 
Από πυκνά νέφη θα σκεπαστεί ο ουρανός από το βράδυ της Τρίτης, τα οποία θα δώσουν κάποιες τοπικέ βροχές πριν το ξημέρωμα (χιόνια πάνω από τα 500 μ.), με έντονα φαινόμενα αργότερα μέσα στην μέρα. Μικρή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται προς το βράδυ, με τα υψόμετρα χιονόπτωσης όμως να κατεβαίνουν ακόμα περισσότερο. Το υετοπάρτι όμως θα συνεχιστεί μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης, όπου πλέον ό,τι πέφτει από τον ουράνιο θόλο να είναι σε μορφή χιονιού ή χιονόνερου στα πιο νότια τμήματα. Υπάρχει ακόμα ανοιχτό ενδεχόμενο παράτασης των φαινομένων για ένα ακόμα 24ωρο, ωστόσο αυτό θα κριθεί στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων και δεν είμαστε σε θέση να το ξέρουμε ακόμα. Κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας θα επικρατεί άπνοια.


Μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη




























Στερεά Ελλάδα - Εύβοια:
Από αργά το πρωί της Τετάρτης τα πρώτα φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους και στην Κεντρική Στερεά Ελλάδα, οι χιονοπτώσεις όμως ακόμα σε μεγάλα υψόμετρα >800 μ. Η Πέμπτη θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο, με τα υψόμετρα όμως στα οποία η βροχή θα μετατρέπεται σε χιόνι, να κατηφορίζουν ακόμα περισσότερα. Το απόγευμα της Πέμπτης περιμένουμε και την πρώτη χιονόπτωση στο λεκανοπέδιο του νομού Αττικής. 
Στην Εύβοια τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι της Τετάρτης, με το χιόνι όμως να εμφανίζεται από τα 500 μ. και πάνω. Αργά τη νύχτα όμως, χιονοπτώσεις θα σημειώνονται πλέον ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα, με παύση των φαινομένων το πρωί της Παρασκευής. Κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας θα επικρατεί άπνοια.





























Πελοπόννησος: 
Από το πρωί της Τετάρτης θα μπει στο παιχνίδι και η Πελοπόννησος αρχικά από τα Δυτικά, μέσα στην μέρα με φαινόμενα απ’ άκρη σ’ άκρη και χιονοπτώσεις από το 500 μ. και πάνω. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν, ενώ θα χιονίζει από τα 200 μ. και πάνω, με αρκετά μεγάλα ύψη χιονόστρωσης από τα 500 μ. και πάνω. Στο ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί η Πέμπτη, με μικρή πιθανότητα συνέχισης των φαινομένων και το πρωί της Παρασκευής (ίσως σε μεγαλύτερα υψόμετρα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που βγήκαν πριν από λίγο). Κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας θα επικρατεί άπνοια, πλην των πολύ ανατολικών τμημάτων όπου οι άνεμοι ΒΑ θα φτάνουν τα 3-4 μποφόρ. 


Τσουχτερό κρύο το πρωί της Πέμπτης




























Αιγαίο - Κρήτη:
Παρ’ όλο που ο χιονιάς χαρακτηρίζεται από πολλούς ως χιονιάς ανατολικών προσηνέμων, τα νησιά του Αιγαίου θα δουν πολύ λίγα φαινόμενα, και αυτά κυρίως στα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη το πρωί της Παρασκευής. Χιονοπτώσεις από τα 500 μ. και πάνω. Οι άνεμοι έως 5-6 μποφόρ ΒΑ. 

Νησιά Ιονίου: 
Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν το βράδυ της Τετάρτης, με βροχές έως το μεσημέρι της Πέμπτης, κυρίως στα πιο νότια τμήματα του Πελάγους. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Άνεμοι στα νότια τμήματα, ΝΑ έως 5 μποφόρ. 


Μέγιστη τιμή του υδραργύρου την Πέμπτη


























Αττική:
Ασθενείς χιονοπτώσεις περιμένουμε στην Πάρνηθα πάνω από τα 700 μ. το πρωί - μεσημέρι της Τετάρτης.
Προς το απόγευμα και όσο βαδίζουμε προς το βράδυ, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να πέσουν οι πρώτες νιφάδες στα βόρεια προάστια σε περιοχές με υψόμετρο >500 μ. ίσως τοπικά και λίγο πιο κάτω. 
Για την Πέμπτη υπάρχει ακόμα μια διχογνωμία στα προγνωστικά μοντέλα, κάποια από τα οποία δίνουν πιθανότητες για χιόνι μέσα στην μέρα ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Προς το βράδυ πάντως, και με την αλλαγή του χρόνου, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα ξέσπασμα διαρκείας, με χιονοπτώσεις ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα, και μεγαλύτερη ένταση στα ανατολικά τμήματα του νομού. Κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας θα επικρατούν άνεμοι ΒΑ έως και 5 μποφόρ. Το ενδεχόμενο για παράταση των χιονοπτώσεων μέχρι αργά το πρωί της Παρασκευής μένει ακόμη ανοιχτό, και θα ενημερωθείτε εγκαίρως την πρώτη στιγμή που θα ξεκαθαριστεί. 
Σημείωση: Το τρέξιμο του ECMWF μετατόπισε τον αυλώνα ανατολικότερα πάνω που έγραφα για παράταση των φαινομένων το πρωί της Παρασκευής, αν τελικά επαληθευτεί ξεχάστε την παράταση.


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας


http://weatherathens.blogspot.com/p/blog-page_31.html 
Οι χάρτες των μετεωρολογικών μοντέλων GFS και ECMWF - Εύχρηστο για κινητά

http://weatherathens.blogspot.com/p/chat.html 
Το chat μας για ανταλλαγή απόψεων

Η ομάδα μας στο facebook https://www.facebook.com/groups/534486566705989/?fref=ts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου