Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Πρόγνωση χιονιά Αττικής για την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει






















Μετά από ένα υετοφόρο Σαββατοκύριακο, η Αττική αναμένεται να δώσει για άλλη μια φορά ραντεβού με τον χιονιά, αυτήν την φορά με τις τελευταίες λεπτομέρειες να εμφανίζονται μόνο στα nowcasts.

Ανάλυση κυκλοφορίας ατμόσφαιρας:

Μετά την διέλευση του βαρομετρικού χαμηλού από την ηπειρωτική χώρα και καθώς αυτό θα κινείται όλο και ανατολικότερα, οι ψυχρές αέριες μάζες θα μετατοπίζονται επίσης ανατολικότερα. Σταδιακά, η ανατολική μετακίνηση θα συνδυαστεί με μια τάση για
μετατόπιση νοτιότερα, χωρίς όμως να παύει να υφίσταται μια πορεία προς την Τουρκία. 
Από το πρωί της Δευτέρας και με την σταδιακή μετακίνηση του χαμηλού που θα βρίσκεται πια στο ανατολικό Αιγαίο, οι ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάζουν ήδη σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, αλλού περισσότερο και αλλού ασθενώς. 
Ταυτόχρονα, φαίνεται η κατάβαση trough από βορρά προς νότο, η οποία αναμένεται να δώσει αρκετά φαινόμενα, κυρίως στην κεντροδυτική χώρα. Την ίδια ώρα, αρκετά φαινόμενα θα εντοπίζονται και στα ανατολικά ηπειρωτικά λόγω της αποχώρησης του βαρομετρικού χαμηλού. 
Στο παιχνίδι των φαινομένων φαίνεται να μπαίνει δυναμικά και η Αττική, με το ψύχος όμως να μην κάνει ακόμα ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή του. 
Η κατανομή του ψύχους θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά από την ύπαρξη μιας δευτερεύουσας ύφεσης στο Νότιο Ιόνιο. Σε τέτοια περίπτωση και ανάλογα με την ακριβή θέση του κέντρου πιέσεων, οι ψυχρές αέριες μάζες δεν θα μπορούσαν να κατέβουν νοτιοδυτικότερα, οπότε η μοναδική δίοδος θα ήταν προς τα κεντροανατολικά ηπειρωτικά ή αν το χαμηλό είναι λίγο νοτιότερα και ανατολικότερα θα διώξει τις ψυχρές αέριες μάζες βορειότερα. Έτσι, θα μπορούσε να χαθεί η ευκαιρία ενός αξιόλογου χιονιά ανατολικών προσηνέμων. 
Όσον αφορά το Aegean Snow Effect (δημιουργία χιονιού από το Αιγαίο):
Στην πρώτη φάση της κακοκαιρίας δεν πιστεύω να ενεργοποιηθεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός... 
Έχουμε στο Αιγαίο τοπικά έως και -8 βαθμούς στο γεωδυναμικό ύψος των 850 hPa, αγγίζει το -33 στο γεωδυναμικό ύψος των 500 hPa, θερμοκρασίες ιδιαίτερα ευνοϊκές. Απ’ την άλλη όμως δεν μπορούν να επιτευχθούν οι συγκλίσεις, σε καμία περιοχή του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια την διαφορά μοιρών μεταξύ των διευθύνσεων των ανέμων στα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας, ωστόσο τα αποτελέσματα από τα τεφιγράμματα δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. 
Την Τρίτη και καθώς η ψυχρή αέρια μάζα υποχωρεί από την ανώτερη ατμόσφαιρα, ίσως έχουμε την ευκαιρία σύγκλισης, όχι όμως υποστήριξης.

Υγρασία?
Η ατμόσφαιρα πάνω από την Αττική φαίνεται ότι την Δευτέρα θα συγκεντρώνει υψηλά ποσά υγρασίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία πραγματοποίησης κορεσμού στα νέφη, δίνοντας έτσι φαινόμενα. 
Για την νύχτα της Δευτέρας, ίσως μπουν στο παιχνίδι και τα δυτικά του νομού, καθώς τα ποσά υγρασίας θα είναι ευνοϊκά, με πιθανότητα δημιουργίας κάποιας μικρο-ύφεσης ή αστάθειας. 

Πρόγνωση καιρού Αττικής για την Κυριακή 17 Ιανουαρίου




























Πρόγνωση καιρού Αττικής για την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου:

Με αρκετά φαινόμενα για σχεδόν ολόκληρο τον νομό θα ξεκινήσει η ημέρα, βροχές στις περισσότερες περιοχές και χιονοπτώσεις από τα 500 μ. και πάνω, κυρίως στα βορειοδυτικά του νομού. Όσο προχωράμε προς τις μεσημβρινές ώρες, τα φαινόμενα θα διατηρούνται γενικευμένα, με διαρκείς αυξομειώσεις όμως στην ένταση. Το μεσημέρι θα σημειώνονται χιονοπτώσεις στα ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού, πρόσκαιρα όμως χιονοπτώσεις έως μέτριας έντασης θα εμφανίζονται και στα ενδότερα. Από το απόγευμα και μετά, ο βορειοδυτικός άνεμος θα δυναμώσει, κατεβάζοντας σημαντικά τα υψόμετρα από τα οποία θα ξεκινά η παγοποίηση. Έτσι, αργά το το βράδυ της Δευτέρας οι συνθήκες θα είναι πλέον ευνοϊκές για χιονοπτώσεις μέχρι ακόμα και τα 50 μ. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά, με πιθανότητα όμως για εκπλήξεις και στα δυτικά προάστια, με χιόνια αργά την νύχτα. 


https://www.facebook.com/groups/534486566705989/?fref=ts Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία καιρικά νέα στην ομάδα μας στο facebook


Η θερμοκρασία στους 3 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας νωρίς το πρωί και το μεσημέρι, σε μικρή πτώση το βράδυ, 2-3 βαθμούς χαμηλότερη στα βορειότερα τμήματα του νομού. Οι άνεμοι Β-ΒΑ και το βράδυ ΒΔ έως 5 μποφόρ. 

Στο ίδιο περίπου μοτίβο φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και η Τρίτη.

Να σημειωθεί πως η προγνωσιμότητα για το επίμαχο διάστημα είναι ακόμα αρκετά δύσκολη. Στην τελική διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών θα παίξουν σημαντικό ρόλο «ασήμαντοι» παράγοντες που δεν απεικονίζονται στα μετεωρολογικά μοντέλα. Οι παραπάνω λεπτομέρειες θα κριθούν στο nowcast της Δευτέρας που θα δημοσιευθεί το μεσημέρι ή το απόγευμα και θα αφορά την εξέλιξη των φαινομένων στον νομό για την νύχτα!


Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης

2 σχόλια: