Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ανατροπή των δεδομένων - nowcast Αττικής + Χάρτης χιονόστρωσης

Πηγή φωτογραφίας: antisimvatikos.blogspot.gr





















Ανατροπή τεραστίων διαστάσεων άρχισε να κάνει την εμφάνιση της σήμερα το μεσημέρι στους χάρτες απεικόνισης συστημάτων πραγματικού χρόνου. 

Δευτερεύουσα ύφεση εμφανίστηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα στις δορυφορικές εικόνες και τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών, η κίνηση της οποίας προσδιορίζεται προς Ν-ΝΑ. Αυτή η κίνηση δίνει δίοδο στο ψύχος να κατέβει νοτιότερα, δίνοντας πολύ καλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με φαινόμενα αύριο πριν τα ξημερώματα στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.  

Ας δούμε την καιρική εξέλιξη για την Αττική ξεκινώντας από το πρώτο κύμα φαινομένων:

Από αργότερα σήμερα μέσα στο βράδυ θα σημειωθούν τοπικές ασθενείς βροχοπτώσεις στα
κεντρικά και ανατολικά του νομού, χιονοπτώσεις από τα 900 μ. και πάνω. Όσο βαδίζουμε προς τα μεσάνυχτα τα όρια χιονόπτωσης θα κατεβαίνουν σημαντικά, χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από τα 600 μ. και πάνω στην Πάρνηθα, τα βορειοανατολικά του νομού και τον Κιθαιρώνα. 
Μεγάλη έκπληξη αναμένουμε από τα ξημερώματα, με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν στο Βόρεια Προάστια από τα 300 μ. και πάνω στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, ενώ όσο περνάει η ώρα θα χιονίζει και ακόμα χαμηλότερα. Τοπικές χιονοπτώσεις θα δει και η Δυτική Αττική, κυρίως το κομμάτι βόρεια του Ίλιον.
Με το πρώτο φως της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού όμως στις περιοχές που θα συνεχιστούν θα είναι οι πυκνές νεφώσεις - χωρίς ανοίγματα και οι εξάρσεις έντονων χιονοπτώσεων. 
Αυτός ο μικρός περιορισμός των φαινομένων περιμένουμε να διαρκέσει μέχρι και αργά το μεσημέρι όπου περιμένουμε νέα υποτροπή του καιρού, αρχικά με κύματα χιονοπτώσεων στα ανατολικά και κεντρικά του νομού. 

Η θερμοκρασία στους 4 βαθμούς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, με σταδιακή πτώση εντός της ημέρες. Στα βόρεια προάστια 1-2 βαθμούς χαμηλότερη. 

Οι άνεμοι Β-ΒΑ έως 5 μποφόρ και αργότερα ΒΔ έως 4 μποφόρ.






















Αργά το απόγευμα και προς το βράδυ της Δευτέρας τα φαινόμενα θα ενταθούν εκ νέου, κι έτσι θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και κεντρικά του νομού μέχρι και τα 100 μ., ίσως πρόσκαιρα και λίγο χαμηλότερα. 


Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου