Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Επικίνδυνη προσέγγιση βαρομετρικού χαμηλού στην Ιταλία - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας



Πρωτοφανής κακοκαιρία θα πλήξει την Κυριακή και τη Δευτέρα τη Μεσόγειο, με ιδιαίτερη ένταση στην Ιταλία.

Ατμοσφαιρική ανάλυση:

Ισχυρότατο κέντρο χαμηλών πιέσεων θα δημιουργηθεί αύριο Σάββατο στην περιοχή του
αυλώνα που έχει κατηφορίσει νοτιότερα, ανατολικά του ανυψωμένου ridge. 
Πιο συγκεκριμένα, όπως είχαμε προβλέψει σε προηγούμενο άρθρο μας, το Jet Stream γύρω από το ανυψωμένο ridge στον Ατλαντικό Ωκεανό θα προκαλέσει κατάβαση ψύχους και αυλώνα στη Δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, στην περιοχή της νοτιοδυτικής Ευρώπης θα σχηματιστεί αύριο αρκετά βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο κινούμενο νοτιότερα, θα συναντήσει εμπόδιο στις ακτές της Αφρικής το ισχυρό Jet Stream. Ο αεροχείμαρρος, κατευθυνόμενος ανατολικότερα θα ωθήσει το κέντρο χαμηλών πιέσεων ανατολικότερα μέσα στη Μεσόγειο, φτάνοντας το απόγευμα της Κυριακής σε απόσταση αναπνοής από τις Δυτικές ακτές της Ιταλίας.




Έτσι, το απόγευμα και προς το βράδυ της Κυριακής το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο σε πολύ χαμηλές πιέσεις που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα θα προσεγγίσει τη γειτονική χώρα, όπου και θα δώσει ισχυρά φαινόμενα. Το Παγκόσμιο Προγνωστικό Μοντέλο GFS δίνει την πίεση στο κέντρο του χαμηλού να πέφτει ακόμα και τα 987 hPa, το UKMO στα 993 hPa και το ECMWF στα 996 hPa.





Επικίνδυνα φαινόμενα την Κυριακή:

Τα πρώτα φαινόμενα στις δυτικές ακτές της Ιταλίας θα ξεκινήσουν αύριο, Σάββατο, με το πέρασμα της trough και του θερμού μετώπου. Ωστόσο, την Κυριακή με την προσέγγιση του χαμηλού στη χώρα, το ψυχρό μέτωπο, το θερμό μέτωπο (πιθανώς να δημιουργηθεί συνεσφιγμένο) και την trough τα φαινόμενα θα ενταθούν. 
Το βράδυ της Κυριακής αναμένεται σαρωτικό πέρασμα σε όλη την κεντρική και βόρεια Ιταλία, πιθανώς με ιδιαίτερη ένταση. Οι άνεμοι στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Ιταλίας θα πνέουν με θυελλώδη ένταση.


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου