Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Το άμεσο καιρικό μέλλον του Βορείου ημισφαιρίου - Κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών μέχρι την Αλγερία





Ανάλυση κυκλοφορίας ατμόσφαιρας:

Σπάνια κατάβαση του πολικού στροβίλου νοτιότερα πραγματοποιείται αυτήν την στιγμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού, στον οποίο όμως οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες θα είναι αρκετά υψηλότερες από το κανονικό.
Στην Ευρώπη η καιρική μονοτονία αποχωρεί, καθώς ψυχρές αέριες μάζες καταφέρνουν επιτέλους να εισχωρήσουν από τα βόρεια, ενώ διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τη διασχίζουν, προκαλώντας βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε
σχετικά μεγάλα υψόμετρα. 

Το άμεσο μέλλον:

Καθώς ο αυλώνας - τέρας προερχόμενος από τις Η.Π.Α. συνεχίζει το ταξίδι του ανατολικότερα, θα έχει κατέβει σε τέτοιο γεωγραφικό πλάτος, έτσι ώστε γύρω του θα δημιουργηθούν ισχυρά
βαρομετρικά χαμηλά. Ο παραπάνω αυλώνας θα είναι αποκομμένο κομμάτι του polar vortex, που θα στριφογυρίζει για μέρες στην περιοχή, φτάνοντας την ερχόμενη Δευτέρα μέσα στον Ατλαντικό Ωκεανό και ξεκινώντας την διαδικασία ανύψωσης ράχης υψηλών πιέσεων βορειότερα. 




Η ανύψωση του ridge αναμένεται να επιτευχθεί αρκετά δυτικά, με την πίεση όμως του αποκομμένου κομματιού από τον πολικό στρόβιλο, το οποίο θα ωθεί το ridge ανατολικά. Μάλιστα, η πίεση ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλη όπου η ανυψωμένη μεσοατλαντική ράχη θα «σπάσει», αφήνοντας σφήνες του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού του Βορείου Ατλαντικού να αγγίξουν την βορειοδυτική Ευρώπη. 

Πριν το σπάσιμο του ridge:

Γύρω από το αρκετά ισχυρό ridge - μεσοατλαντική ράχη υψηλών πιέσεων, ανυψωμένο μέχρι περίπου το ύψος του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πνέει το γνωστό Jet Stream. Ο αεροχείμαρρος, πνέοντας στην ανατολική πλευρά του ridge με κατεύθυνση Νότια, αναμένεται να κατεβάσει αυλώνα νοτιότερα, με ψυχρές αέριες μάζες μέχρι την Ισπανία και την Αλγερία. Το ενδεχόμενο να σχηματιστούν αβαθή βαρομετρικά χαμηλά στα παραπάνω σημεία είναι σημαντικό, και απ’ ό,τι φαίνεται θα επιτευχθεί, δίνοντας έτσι ισχυρές χιονοπτώσεις μέχρι χαμηλά υψόμετρα ακόμη και της Αλγερίας. 





Μετά το σπάσιμο του ridge:

Οι ψυχρές αέριες μάζες θα παραμείνουν πάνω από την κεντρική και δυτική Ευρώπη για αρκετές ημέρες, με κέντρο υψηλών πιέσεων να εγκλωβίζεται στην Βόρεια Ευρώπη αμέσως μετά την συγχώνευση των ψυχρών αερίων μαζών Ατλαντικού και Δυτικής Ευρώπης. Αυτό ίσως συμβάλει σε υποτυπώδη κατάβαση αυλώνα ελαφρώς νοτιότερα, με πιθανότερο σενάριο την εξοστράκισή του ανατολικότερα. 





Το μέλλον των ψυχρών αερίων μαζών:

Κι ενώ οι ψυχρές αέριες μάζες θα έχουν ήδη παραμείνει για αρκετό καιρό πάνω από την Δυτική Ευρώπη, φαίνεται πως ίσως τελικά όλη αυτή η κατάβαση δεν πάει χαμένη, αλλά υπάρχει πιθανό σενάριο δημιουργίας νέου ridge, αυτήν την φορά σε χαμηλότερο γεωγραφικό πλάτος. 







Εφ’ όσον συμβεί αυτό, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μετακίνησης των, εξασθενημένων πλέον, ψυχρών αερίων μαζών ανατολικότερα και ίσως προς τη χώρα μας. Το παραπάνω σενάριο ίσως συνδυαστεί με μετακίνηση αποκομμένου αυλώνα, από την Βόρεια Ευρώπη, ανατολικότερα. 





Συνοψίζοντας:

Την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουμε σταδιακή κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών στην Δυτική Ευρώπη, ενώ η Βόρεια Ευρώπη θα δέχεται μικρά ποσοστά ψύχους. Από το τέλος της εβδομάδας υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ακόμα ridge, το οποίο θα μετακινήσει τις ψυχρές αέριες μάζες ανατολικότερα και προς τη χώρα μας, εμφανώς εξασθενημένες. Ταυτόχρονα, σιβηρικό ψύχος θα επηρεάζει τα βορειοανατολικά Βαλκάνια, πιθανώς αργότερα και τη χώρα μας. 


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου