Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Κατάβαση ψύχους στη Δυτική Ευρώπη - Σταδιακή μετακίνησή του προς τη χώρα μας



Τέλος στο αντικυκλωνικό μαρτύριο θέλει να δώσει η ανύψωση ridge στον Ατλαντικό Ωκεανό μετά την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών στην Δυτική Ευρώπη.

Τι συμβαίνει τώρα στο υπόλοιπο κομμάτι της Ευρώπης:

Πιο συγκεκριμένα, ενώ ήδη έχει ανυψωθεί εκτενής μεσοατλαντική ράχη υψηλών πιέσεων, ψυχρές αέριες μάζες κατεβαίνουν νοτιότερα, στη
Δυτική Ευρώπη. 
Αυτήν την στιγμή, οι ψυχρές αέριες μάζες στα 850 hPa προσπαθούν ανεπιτυχώς να πολιορκήσουν την Δυτική Ευρώπη από τις ακτές του Ατλαντικού. 
Ωστόσο, με την συνεχή βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά του αντικυκλώνα, το ridge θα ανυψώνεται σε όλο και πιο βόρειο γεωγραφικό πλάτος, ενισχύοντας το Jet Stream και καθιστώντας την κάθοδο των ψυχρών αερίων μαζών στα ανατολικά του, ακόμα πιο εύκολη. Έτσι, η τροφοδότηση ψύχους θα είναι αρκετή για να σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες στο ύψος των 850 hPa μέχρι και στην Αλγερία. Στα πιο βόρεια, όπως η Ισπανία, Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το κρύο θα είναι πιο έντονο, με θερμοκρασίες 850 hPa ακόμα και στους -8 κατά τόπους. Στις παραπάνω περιοχές, λόγω σχηματισμού αβαθών βαρομετρικών χαμηλών θα σημειωθούν έντονες χιονοπτώσεις και καταιγίδες. Ενδεικτικό είναι ότι στην Βόρεια - Βορειοδυτική Αφρική θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από τα 900 μ. και πάνω, σε περιοχές της Βόρειας Ισπανίας και της Γαλλίας ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο. 




Η μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας:

Κι ενώ η long-wave trough που θα επηρεάζει την Δυτική Ευρώπη θα έχει εμφανώς εξασθενήσει, προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με το σπάσιμο του ridge θα μεταφερθούν οι ψυχρές αέριες μάζες του Δυτικού Ατλαντικού προς την Δυτική Ευρώπη. 
Ταυτόχρονα, νέο βαρομετρικό χαμηλό διασχίζοντας τις ΒΑ Η.Π.Α. και εισερχόμενο στον Ατλαντικό, θα ανυψώσει ridge που θα ωθείται όλο και ανατολικότερα. Έτσι, οι ψυχρές αέριες μάζες που θα έχουν παραμείνει στη Δυτική Ευρώπη, θα μετακινηθούν επίσης ανατολικότερα, και προς τη χώρα μας. 
Η πιο πιθανή πορεία, είναι να διασχίσουν την Ιταλία και μετά να απορροφηθ0ύν βορειοανατολικότερα, περνώντας πολύ κοντά από τη χώρα μας. 

Συνοψίζοντας, το αντικυκλωνικό θρίλερ θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με πρωτόγνωρες για την εποχή θερμοκρασίες. Από την Παρασκευή - Σάββατο ωστόσο περιμένουμε σταδιακή κάθοδο της θερμοκρασίας και αρκετές βροχές - χιόνια στα ορεινά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου