Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Επιστροφή στον χειμώνα ή φθινοπωρινές παραισθήσεις; - Πιθανή κατάβαση ψύχους - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας



Αντικείμενο συζήτησης έχει γίνει τις τελευταίες στην ερασιτεχνική μετεοκοινότητα η τάση για ανύψωση τερατώδους μεσοατλαντικής ράχης μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της άνοιξης.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Η απόπειρα σπασίματος του πολικού στροβίλου που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στο βόρειο ημισφαίριο φαίνεται μέχρι στιγμής
άκαρπη, καθιστώντας το ridge που έχει ήδη δημιουργηθεί, άνευ σημασίας.

Πιο αναλυτικά, πολλαπλά βαρομετρικά χαμηλά βορειοανατολικά της Γροιλανδίας θα στροβιλίζονται τις επόμενες ημέρες μαζί με το μεγαλύτερο κομμάτι του πολικού στροβίλου, ωθώντας τις προϋπάρχουσες υψηλές πιέσεις στον Ατλαντικό, ανατολικότερα. Την Κυριακή και την Δευτέρα αναμένεται η δημιουργία οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού στις βορειοανατολικές ακτές του Καναδά, το οποίο κινούμενο ανατολικότερα θα πιέσει το κατώτερο μέρος του ridge. Έτσι, αναμένεται ισχυρή πίεση στη ράχη υψηλών πιέσεων, με αποτέλεσμα την μετακίνησή της ελαφρώς ανατολικότερα. Τα αποτελέσματα του βαρομετρικού χαμηλού όμως δεν τελειώνουν εκεί, καθώς θα δοθεί πίεση βορειότερα, δημιουργώντας κέντρο υψηλών πιέσεων στην περιοχή της Νορβηγικής Θάλασσας.
Αναλογιζόμενοι την αναδιάταξη της κατανομής του Jet Stream στο ημισφαίριο, περιμένουμε η παραπάνω κατάσταση να αλλάξει και την κατανομή των ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή.
Έτσι, έχοντας κέντρο υψηλών πιέσεων εγκλωβισμένο στη Βόρεια Ευρώπη, το Jet Stream πνέοντας σε clock wise γύρω από αυτό θα κατεβάσει ψυχρές αέριες μάζες στα εδάφη νοτιότερα από το πρώτο. 

Με αυτόν τον τρόπο περιμένουμε ψυχρές αέριες μάζες στις αρχές της επόμενης εβδομάδες να εγκατασταθούν πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.




Θα φτάσουν οι ψυχρές αέριες μάζες στη χώρα μας;

Πολλοί θα μπορούσαν να συμβουλευτούν τα προγνωστικά μοντέλα και να απαντήσουν «ναι».
Τα πράγματα όμως είναι πιο πολύπλοκα απ’ ό,τι κανείς θα περίμενε, καθώς αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη ανύψωση ridge που κατεβάζει ψύχος νοτιότερα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως θα μας απασχολήσει και ο πολικός στρόβιλος.
Πιο αναλυτικά, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται πως το ανώτερο κομμάτι του βορείου ημισφαιρίου θα αποκτήσει σημαντική κινητικότητα. Ο πολικός στρόβιλος θα αρχίσει να στροβιλίζεται σε anti-clock wise, αποκτώντας παρόμοια πορεία. Έτσι, το ήδη συσσωρευμένο ψύχος που θα υπάρχει στα Βόρεια Βαλκάνια θα ωθηθεί νοτιότερα.




Σενάρια για ενδεχόμενη αποκοπή του πολικού στροβίλου με πορεία νοτιότερα!

Ακόμη, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουμε ανακατατάξεις μέχρι την άλλη πλευρά του Βορείου Ημισφαιρίου.
Η περιοχή του Βεριγγείου Πορθμού στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό είναι λοιπόν αυτή που θα κρίνει την κατανομή του ψύχους σε ολόκληρο το ημισφαίριο.
Τα σενάρια στα προγνωστικά μοντέλα... πηγαίνουν και έρχονται, με κάποια από αυτά να υποστηρίζουν ότι στην προαναφερθείσα περιοχή θα έχουμε εγκλωβισμό κέντρου υψηλών πιέσεων, πολύ κοντά στο κέντρο του πολικού στροβίλου!
Το προαναφερθέν κέντρο υψηλών πιέσεων φαίνεται ότι θα «χτυπήσει» την «καρδιά» του πολικού στροβίλου, βοηθώντας την αποκοπή του.

Σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο, καθώς το κέντρο υψηλών πιέσεων θα αποκτάει ισχύ ανεβάζοντας συνέχεια την πίεση στο κέντρο του, θα λεπταίνει τον δεσμό μεταξύ των δύο κομματιών του πολικού στροβίλου. Εάν αυτό επαληθευόταν, θα μιλούσαμε για ολικό σπάσιμο του εγκλωβισμένου κέντρου της Βόρειας Ευρώπης καθώς το κομμάτι του στροβίλου θα λάμβανε νότια πορεία. 
Σε πρώτη φάση αυτό θα σήμαινε τροφοδότηση του προϋπάρχοντος, στην περιοχή των Βαλκανίων, ψύχους. 
Στο πιο μακρινό μέλλον θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα και συμπαγή μεταφορά ψύχους έως ακόμη και την Κεντρική Ευρώπη.

Συνοψίζοντας, περιμένουμε κατάβαση ψύχους στην Κεντρική Ευρώπη που στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα φτάσει έως και τη χώρα μας, εμφανώς εξασθενημένο. Για αργότερα τα σενάρια δεν συγκλίνουν, οπότε θα διατηρούσαμε μια τάση για κατάβαση περισσότερου ψύχους στα ενδότερα της Ευρώπης, πιθανώς ανατολικά, πιθανώς στα Βαλκάνια.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

2 σχόλια: