Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Άωρος καύσωνας με προορισμό την Ελλάδα - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας

Η κακοκαιρία που επισκέφθηκε τη χώρα μας το περασμένο Σαββατοκύριακο άφησε πίσω της πολλά χιλιοστά βροχής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και έναν νεκρό.

Όσον αφορά το καιρικό μέλλον της χώρας μας, ζέστη και ανομβρία φαίνεται πως θα συνθέσουν το καιρικό σκηνικό των επόμενων ημερών, και πιθανώς να συνοδεύσουν και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Η κυκλοφορία τώρα:

Trough που αυτήν την στιγμή διασχίζει τα Βαλκάνια προκαλεί νεφώσεις και τοπικές βροχές σε περιοχές βόρεια από τη χώρα μας. Το ψυχρό μέτωπο που έχει αναπτύξει το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Νότια πλευρά του, προκαλεί τοπικές νεφώσεις και στη χώρα μας που σιγά σιγά αναπτύσσονται κατακόρυφα και συνεχίζουν την πορεία τους ανατολικότερα.




Την ίδια ώρα, βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή του Ατλαντικού δυτικά της Πορτογαλίας ακολουθεί πορεία προς τα νότια και τείνει να «συγκρουστεί» με τον στάσιμο αντικυκλώνα που βρίσκεται νότια από αυτό. Το αναπτυγμένο Jet Stream που πνέει σε μικρές ταχύτητες γύρω από το βαρομετρικό χαμηλό, θα ανυψώσουν τις θερμές αέριες μάζες της Δυτικής Αφρικής σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Καθώς η trough θα παραμένει στην περιοχή των Βαλκανίων και το βαρομετρικό χαμηλό στη Δυτική Ευρώπη, η μόνη δίοδος για τις θερμές αέριες μάζες θα είναι προς την Ιταλία. 
Λόγω του γεωδυναμικού ύψους του αυλώνα, οι θερμές αέριες μάζες δεν θα μπορούν να φτάσουν στη χώρα μας στο ύψος των 500 hPa, θα δυσκολεύονται και στων 850 hPa, όπου όμως σιγά σιγά θα κάνουν την εμφάνισή τους. Στην κατώτερη ατμόσφαιρα που δεν θα υπάρχει κάποιο αίτιο για να εμποδίσει την έλευσή τους, θα έχουμε παροδικά περάσματά τους. Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η στάθμη του υδραργύρου να αυξάνεται τοπικά μέρα με την μέρα.

Τοπικές διαταραχές στον κορμό της ηπειρωτικής χώρας ίσως δώσουν τοπικές ασθενείς βροχοπτώσεις στα ορεινά τις επόμενες ημέρες.

Το κοντινό μέλλον:




Προς το τέλος της εβδομάδας η trough θα έχει πια διαλυθεί οπότε ανενόχλητες πια οι θερμές αέριες μάζες θα προσεγγίσουν τη χώρα μας και από τα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα. Περιμένουμε λοιπόν πιο γενικευμένες αυξήσεις της θερμοκρασίας που θα αγγίξουν τα όρια του Αυγουστιάτικου καύσωνα.
Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν την Παρασκευή - Σάββατο δούμε τους μετεωρολογικούς σταθμούς σε πολλές περιοχές να καταγράφουν 30°C ή ακόμα και παραπάνω.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα μάλιστα για κάποιες περιοχές οι 32°C που θα έχουν καταγραφεί το Σάββατο, θα είναι πια ένα σπασμένο ρεκόρ. 

Για το διάστημα μετά τον - παρατεταμένο μάλλον - καύσωνα που θα έχουμε τα σενάρια δεν έχουν ξακαθαρίσει πλήρως, αν και απ’ όσο φαίνεται θα περάσουμε σε μια περίοδο παρατεταμένης ζέστης. Ατμοσφαιρικές διαταραχές τοπικού χαρακτήρα παραμένουν ακόμα πιθανές, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ξηρασία στο διάστημα των πρώτων ημερών του Ιουνίου.
http://weatherathens.blogspot.gr/

Πατήστε στο εικονίδιο για επιστροφή στην αρχική μας σελίδα για περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα:

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου