Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Nowcast Ελλάδας - Δυναμικό ξεκίνημα των καταιγίδων και μικρή αλλαγή στην τροχιά του χαμηλού 21/05/16



Δυναμικό ξεκίνημα επιφύλασσαν για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας οι καταιγίδες, που εδώ και λίγη ώρα κάνουν την εμφάνισή τους στην πλειονότητα των περιοχών.


Αναλυτικότερα, βροχές και τοπικές καταιγίδες με αξιοσημείωτη ένταση σημειώνονται εδώ και λίγη ώρα στην Βοιωτία, την Φωκίδα, τη Φθιώτιδα, την Μαγνησία και την Καρδίτσα. 

Το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έχει αισίως φθάσει στη χώρα μας, μη ακολουθώντας ωστόσο την αναμενόμενη τροχιά. Πιο συγκεκριμένα, αφού διέσχισε την θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου και έφθασε μέχρι και την ΝΑ Λακωνία, ανέβηκε απότομα μέχρι τη Δυτική Αττική, και κατέβηκε στο Βόρειο Μυρτώο Πέλαγος. Απ’ όσο μπορούμε να αντιληφθούμε από τα βαρόμετρα των μετεωρολογικών σταθμών, το κέντρο του χαμηλού τώρα βρίσκεται στην περιοχή του ανατολικού Σαρωνικού Κόλπου. 




Αυτό σημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να υπάρξει σιγά σιγά μια κινητικότητα, που λόγω των αντίθετων συγκλίσεων στα διαφορετικά στρώματα της ατμόσφαιρας θα σπάσει τη συννεφιά στο λεκανοπέδιο Αττικής. 

Την ίδια ώρα, το βαρομετρικό χαμηλό παρουσιάζει καλή οργάνωση των ισοβαρών καμπύλων, και την ίδια ώρα αρχίζει και διαμορφώνει καλές ζώνες υετού γύρω από αυτό. 
Ταυτόχρονα, θερμό μέτωπο εκτείνεται βόρεια αυτού και διαταράσσει την ατμόσφαιρα της χώρας. 

Η αφρικανική σκόνη που τις τελευταίες ώρες «έπνιγε» την περιοχή, φαίνεται πως λόγω του στροβιλισμού στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα έχει περικυκλώσει την Κεντρική Ελλάδα, αφήνοντας άνοιγμα στο κέντρο. Έτσι, την τελευταία ώρα, η κατακόρυφη βαροβαθμίδα αναπτύσσεται κανονικά στην περιοχή, και έχουμε ανάπτυξη κατακόρυφων νεφών που δίνουν μεμονωμένες τοπικές καταιγίδες. Το θερμό μέτωπο κινείται προς τα ανατολικά και σπρώχνει τους ενοποιημένους καταιγιδοπυρήνες ανατολικότερα, ωστόσο η διεύθυνση του ανέμου στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, είναι λόγω του βαρομετρικού χαμηλού απαγορευτική για μεγάλη μετατόπιση του πυρήνα. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουμε μια ομαλή κίνηση του καταιγιδοπυρήνα και του βαρομετρικού χαμηλού, που θα φαίνονται σαν αλληλένδετα. 

Η Βόρεια Ελλάδα θα επηρεάζεται από προπορευόμενη του θερμού μετώπου, trough, με παροδικές βροχές και διάσπαρτες νεφώσεις.




Η ψυχρή λίμνη προσεγγίζει επίσης τη χώρα από τα Δυτικά, και αυτήν την στιγμή τείνει να φτάσει ακριβώς πάνω από το βαρομετρικό χαμηλό. Σύμφωνα με την τελευταία ανανέωση των χαρτών nowcast, έχει ήδη εισχωρήσει στον Σαρωνικό Κόλπο, και σε συνδυασμό με το βαρομετρικό, έχουμε πλέον οργανωμένα όλα τα επίπεδα της ατμόσφαιρας και ήδη αναπτύσσονται καταιγιδοφόρα νέφη.

Ακόμη, οι ΝΑ άνεμοι σιγά σιγά φεύγουν από την περιοχή της Αττικής, και πλέον οι νεφώσεις από τα Δυτικά μπορούν να εισχωρήσουν πιο εύκολα στον Νομό, που τις επόμενες ώρες θα έχουμε βροχές στα ΒΔ και ηλεκτρική δραστηριότητα στον Σαρωνικό και τα ΒΔ. Παρ’ όλ’ αυτά, η περιοχή της Αττικής δεν θα είναι ικανή να δημιουργήσει νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης, λόγω της έλλειψης υγρασίας.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, τις επόμενες ώρες και μέχρι το βράδυ, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειώνονται στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας καθώς και της Θεσσαλίας.

Βροχές θα σημειωθούν και στην Αττική στις 19:00 - 21:00.

Δείτε σε χάρτη τις περιοχές στις οποίες αναμένονται φαινόμενα:





Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου