Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

NOAA: Πιθανό La Nina τον ερχόμενο χειμώνα - Εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση για παρακολούθηση του φαινομένου



Λίγους μόλις μήνες μετά από ένα πανίσχυρο El Nino που κυριολεκτικά μπέρδεψε τις εποχές του έτους, το αμερικανικό παρατηρητήριο NOAA εκδίδει επίσημη παρακολούθηση για φαινόμενο παρόμοιας φύσης με το El Nino. 

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησε να διαφαίνεται μια περίεργη πορεία του φαινομένου El Nino, το οποίο ξεκινούσε να παίρνει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Η αιχμή του φαινομένου παρατηρήθηκε στον πρώτο μήνα του 2016, όπου η θερμοκρασία των νερών του Κεντρικού Ειρηνικού έφθασε σε απίστευτα υψηλά επίπεδα. Αποτέλεσμα; Η περίοδος 2015 - 2016 συνοδεύτηκε από ένα από τα τρία πιο ισχυρά El Nin0 των τελευταίων 65 χρόνων. 


Το El Nino του 2015 - 2016 σε χάρτες - ημερομηνία πάνω αριστερά (Πηγή: NASA)


Οι συνέπειες ήταν πολλές, μεταξύ των οποίων και η παρατεταμένη ξηρασία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η θερμοκρασία στην χώρα μας έσπασε επίσης πολλά ρεκόρ, με τις θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τον μέσο όρο σε ορισμένους μήνες, να πείθουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο ότι η κατάσταση είναι σοβαρή.

Ήδη από τον Φεβρουάριο ξεκίνησε η φθίνουσα πορεία του φαινομένου, με τα νερά στην περιοχή του Κεντρικού Ειρηνικού να ψυχραίνουν όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δορυφορικές λήψεις, το φαινόμενο φαίνεται να έχει χωριστεί σε δύο περιοχές, βόρεια και νότια της γραμμής του Ισημερινού. Μάλιστα, στην ενδιάμεση περιοχή, παρατηρείται αξιοσημείωτη ψύχρανση του νερού, την ίδια ώρα που το φαινόμενο στο νότιο κομμάτι έχει σχεδόν εξασθενήσει.


Οι θερμοκρασία του νερού σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μαΐου - Δυτικά του Μεξικού διακρίνονται τα απομεινάρια του El Nino (Πηγή: NASA)


Αυτή η συνεχής εξασθένηση του φαινομένου και οι πρώτες εικόνες για ψύχρανση του νερού στην περιοχή, οδηγούν τους επιστήμονες σε πολλά συμπεράσματα, ένα εκ των οποίων είναι η έναρξη ενός άλλου, παρόμοιου φαινομένου.

Το La Nina, είναι ο ψυχρός αδερφός του El Nino. Στην περίπτωση του La Nina, τα νερά στην περιοχή του Κεντρικού Ειρηνικού ψυχραίνουν. Οι δύο τελευταίες φορές που εμφανίστηκε το φαινόμενο ήταν το 2007 - 2008 και το 2010 - 2011, και ένα από τα πράγματα που συνδέουν τις δύο προαναφερθείσες περιόδους, είναι η αξιόλογη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών σε ανατολικά προσήνεμες περιοχές και τις δύο χρονιές. 

Πολλοί επιστήμονες με ειδίκευση στο φαινόμενο El Nino περιμένουν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μια μετάβαση σε La Nina μέσα στο καλοκαίρι του 2016 ή ακόμα και τις αρχές του Φθινοπώρου, με το ποσοστό επαληθευσιμότητας της εκτίμησης να αγγίζει το 70%. Το NOAA εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα La Nina watch, κάτι που συμβαίνει όταν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για εκδήλωση του φαινομένου μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου