Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Αρχικά βροχές και μετά ζέστη - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για το επόμενο διάστημα



Θερμές αέριες μάζες έχουν εγκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. 
Προερχόμενες από την Αφρική, προκαλούν αρκετή ζέστη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, ενώ πολλαπλές τοπικές διαταραχές επηρεάζουν την ίδια ώρα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Η κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα:

Trough στη ΒΑ Ευρώπη, ψυχρές λίμνες στα ενδότερα της ηπείρου και αβαθή βαρομετρικά χαμηλά στα κεντρικότερα τμήματά της συνθέτουν το βροχερό σκηνικό που επικρατεί σήμερα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.


Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το διεθνές δίκτυο ανιχνευτών ηλεκτρικής δραστηριότητας blitzortung, που όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα καταγράφει ηλεκτρική δραστηριότητα στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης. Αιτία είναι οι πολλαπλοί καταιγιδοπυρήνες που πλήττουν τις τελευταίες ώρες τις εκεί περιοχές. 

Ισχυρές βροχές και στη χώρα μας:

Τοπικές βροχοπτώσεις κάνουν από σήμερα το πρωί αισθητή την εμφάνισή τους σε μεγάλο μέρος της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Αττικής όπου σημειώθηκαν φαινόμενα το πρωί στα βορειότερα τμήματά του. 

Ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα που μετά βίας διακρίνεται στα προγνωστικά μοντέλα κινείται αυτήν την στιγμή δυτικότερα από τη χώρα μας και σιγά - σιγά αναπτύσσει καταιγιδοφόρα μέτωπα προς την Κεντρική Ελλάδα. Ως συνέπεια, βροχές αναμένονται σήμερα το βράδυ και γύρω από τη Θεσσαλονίκη. 




Η trough της ΒΑ Ευρώπης, προερχόμενη από τα ενδότερα του πολικού στροβίλου, θα κινηθεί τις επόμενες ώρες ΝΑ ακολουθώντας την anti-clock wise πορεία του polar vortex. Έτσι αύριο, Δευτέρα, περιμένουμε βροχές στην Ανατολική Θράκη και τοπικές καταιγίδες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά λόγω ατμοσφαιρικής αστάθειας. 

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τις επόμενες ημέρες στο Βόρειο Ημισφαίριο:

Βαρομετρικό χαμηλό στον Κεντρικό Ατλαντικό έχει προκαλέσει ανύψωση ράχης υψηλών πιέσεων στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Δυτική Ευρώπη, προκαλώντας και την κατάβαση του αυλώνα στη ΒΑ Ευρώπη. Το περιστρεφόμενο γύρω από το βαρομετρικό χαμηλό Jet Stream περιμένουμε μέσα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να ωθήσει θερμές αέριες μάζες στη Δυτική Ευρώπη. 

Την ερχόμενη Τρίτη, διαταραχή από τα Βόρεια - πιθανώς ψυχρό μέτωπο - θα διασχίσει τη χώρα μας, δίνοντας αρκετές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Σε ρυθμούς ατμοσφαιρικής αστάθειας θα κυλήσουν και η Τετάρτη και η Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. 

Διαταραχή φθινοπωρινού χαρακτήρα... στους χάρτες:

Η anti-clock wise κίνηση του πολικού στροβίλου, σε συνδυασμό με την ακολουθία και της trough προερχόμενης από αυτόν, θα ωθήσουν τον ανυψωμένο αντικυκλώνα αρκετά δυτικότερα. Έτσι, σε συνδυασμό με το Jet Stream που θα πνέει στα ανατολικά αυτού, long-wave trough θα βρει δίοδο νοτιότερα προς την Κεντρική Μεσόγειο. 




Σοβαρό είναι και το ενδεχόμενο να υπάρξει δημιουργία αβαθούς βαρομετρικού χαμηλού με υποστήριξη στην ανώτερη ατμόσφαιρα, το οποίο ως γνωστόν θα μπορούσε να κινηθεί ανατολικότερα δίνοντας φαινόμενα την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο στη χώρα μας. 

Εφιαλτικά σενάρια ζέστης εν όψει:

Για το επόμενο διάστημα (12-13 Ιουνίου) φαίνεται πως θα έχουμε ένα διάλειμμα από τη ζέστη, την ίδια ώρα που οι γύρω χώρες θα «βράζουν» από τις θερμές αέριες μάζες που θα έχουν φτάσει βορειότερα. Αιτία της κατανομής της ζέστης με τέτοιο τρόπο, θα είναι η long-wave trough που θα κινηθεί σιγά - σιγά ανατολικότερα και θα απωθεί τη ζέστη από τη χώρα μας. 




Πιο μακροπρόθεσμα, το πιο πιθανό είναι ότι οι θερμές αέριες μάζες θα προσεγγίσουν εκ νέου τη χώρα μας στις αρχές του δευτέρου δεκαπενθημέρου του μήνα.


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου