Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας Βορείου Ημισφαιρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2016

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας Βορείου Ημισφαιρίου:

Ο ασυγκρότητος πολικός στρόβιλος που βρίσκει διαρκώς διόδους προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη φαίνεται πως θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το ερχόμενο διάστημα.


Το διάστημα 19-23 Νοεμβρίου 2016:

Η κινητικότητα μέρους του πολικού στροβίλου στην περιοχή της Βορείου Αμερικής έχει οδηγήσει long - wave trough να κινηθεί νοτιότερα στα ενδότερα της ηπείρου, με αποτέλεσμα οι Βόρειες Πολιτείες των Η.Π.Α. και ο Καναδάς να πλήττονται από ψυχρές αέριες μάζες. Η διαταραχή αυτή, κινούμενη ανατολικότερα έχει ήδη σχηματίσει κλειστό κέντρο χαμηλών πιέσεων στην περιοχή, το οποίο συνοδεύοντας τις ψυχρές αέριες μάζες θα κινηθεί επίσης ανατολικότερα. Έτσι, με την είσοδό του στις Ανατολικές ακτές των Η.Π.Α. και κατά συνέπεια στο Δυτικό Ατλαντικό, περιμένουμε να ωθήσει με τη βοήθεια και του πνέοντος γύρω από αυτό αεροχειμάρρου τις υψηλές πιέσεις και τις θερμές αέριες μάζες βορειότερα, δημιουργώντας μεσοατλαντική ράχη υψηλών πιέσεων. Ο αεροχείμαρρος γύρω από το ridge θα συμβάλει καθοριστικά στην κατάβαση δεύτερης long -wave trough συνοδεία ψυχρών αερίων μαζών, αυτή τη φορά στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Το ίδιο μοτίβο θα επαναληφθεί ακόμη μία φορά, καθώς η διαταραχή της Δυτικής Ευρώπης θα σπρώξει θερμές αέριες μάζες προς τη Μεσόγειο.

Η σωτήρια επέμβαση του πολικού στροβίλου (24-27 Νοεμβρίου 2016):

Η χώρα μας όμως δεν φαίνεται να θέλει να δεχτεί τόσο εύκολα τα «απόνερα» της ψυχρής κατάβασης στη Βόρεια Ευρώπη. 
Προεξοχή του πολικού στροβίλου στα βάθη της Ασίας φαίνεται πως θα χαρίσει ψυχρή λίμνη η οποία σαν οπισθοδρομούν σύστημα θα κινηθεί δυτικότερα και θα φτάσει έως και την Τουρκία, προσφέροντας απλόχερα σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια, Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα. Για τη Δυτική Ελλάδα υπάρχει μια μικρή επιφύλαξη, καθώς ίσως να καταφέρει να επηρεαστεί από τις θερμές αέριες μάζες που θα ανηφορίσουν σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη εξ αιτίας της διαταραχής της Δυτικής Ευρώπης. 


Η Ευρώπη πολιορκείται από Ανατολή και... Δύση (28 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου 2016):

Την ίδια ώρα που τα σενάρια για τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και δη και του Δεκεμβρίου όλο και πληθαίνουν, οι πρώτοι χάρτες από τα προγνωστικά μοντέλα κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους. 
Τα δύο προγνωστικά μοντέλα GFS και CFS υποστηρίζουν το σενάριο ψυχρής εισβολής έως και τα πρόθυρα της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου. 


Και τα δύο προγνωστικά μοντέλα συμφωνούν σε δριμύτερη κατάβαση ψύχους λίγες ημέρες αργότερα στην Κεντρική Ευρώπη με πιθανότητα ωστόσο για ενίσχυση του πολικού χαμηλού.
Πηγή: NOAA
Η εξέλιξη βάσει δεικτών (NAO, AO indexes) (19 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου 2016):

Οι αρνητικές τιμές που αναμένεται να λάβουν από ώρα σε ώρα οι δύο δείκτες, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του NAO στο τέλος του μήνα δίνουν μια καλή... ατμόσφαιρα για την ήπειρό μας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε βασιζόμενοι στην αρνητικότητα του ΑΟ να καταρρεύσει το πολικό χαμηλό, και χαμηλές πιέσεις (διαταραχή) να κατέλθουν στη Δυτική Ευρώπη. Το υπόλοιπο διάστημα φαίνεται να κυλά ομαλά, με εξαίρεση το τέλος του μήνα και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, όπου ο NAO μαρτυρά υψηλές πιέσεις στον Ανατολικό Ατλαντικό, που σε συνδυασμό με την απουσία ενισχυμένου πολικού χαμηλού, αφήνουν παράθυρο για κατάβαση ψύχους στο ενδότερα της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

1 σχόλιο: