Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για τη Δευτέρα και την Τρίτη 28-29/11/16 - Βροχές και χιόνια + Χάρτης

Η κατάβαση του πολικού αυλώνα σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και ειδικότερα στα Βαλκάνια, θα έχει ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, σε συνδυασμό με χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά τμήματα της χώρας μας. 

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας ανά γεωγραφικό διαμέρισμα (θερμοκρασίες και άνεμοι παρατίθενται στο τέλος κάθε ημέρας για το σύνολο της χώρας):

Χάρτης στο τέλος του άρθρου

Δευτέρα 28/11/2016:

Νησιά Ιονίου:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το πρωί και νωρίς το μεσημέρι, σταδιακή ύφεση των φαινομένων από το μεσημέρι. Τα ασθενή φαινόμενα θα συνεχιστούν και το βράδυ.

Πελοπόννησος:

Βροχές και τοπικές καταιγίδες το πρωί και το μεσημέρι. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Στερεά Ελλάδα:

Ισχυρές βροχές το πρωί και νωρίς το μεσημέρι, με μεγαλύτερη έμφαση στα πιο Δυτικά τμήματα. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού το μεσημέρι και το απόγευμα με εκ νέου υποτροπή το βράδυ. Βροχές θα σημειωθούν και στην Αττική.

Ήπειρος:

Τοπικές βροχές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Θεσσαλία:

Βροχές τοπικά ισχυρές μετά το μεσημέρι.

Αιγαίο (συνολική αναφορά):

Περάσματα βροχών τοπικά ισχυρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από τις Κυκλάδες και βορειότερα. Το βράδυ πιθανώς να σημειωθούν βροχές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Μακεδονία:

Περάσματα βροχοπτώσεων το μεσημέρι και το απόγευμα. Το βράδυ θα σημειωθούν βροχές - τοπικά ισχυρές - στην Κεντρική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν το βράδυ από τα 1200 μ. υψόμετρο, ωστόσο σταδιακά μέσα στη νύχτα τα φαινόμενα θα κατηφορίζουν σε περιοχές και με χαμηλότερο υψόμετρο.

Θράκη:

Περάσματα βροχοπτώσεων από το μεσημέρι και μετά. Χιονοπτώσεις το βράδυ στα Βόρεια του γεωγραφικού διαμερίσματος από τα 900 μ. και πάνω.

Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς αξιόλογη μεταβολή στις υπόλοιπες περιοχές
Άνεμοι: Εξασθενημένοι στο Ιόνιο, ΝΔ έως 6 μποφόρ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, ΒΑ έως 6 στο Βόρειο.

Τρίτη 29/11/2016:

Νησιά Ιονίου:

Τοπικές βροχές το πρωί και το μεσημέρι, με πιθανότητες για διατήρησή τους και το βράδυ.

Πελοπόννησος:

Βροχές από το πρωί έως και το απόγευμα. Τοπικές χιονοπτώσεις το βράδυ από τα 900 μ. και πάνω.

Στερεά Ελλάδα:

Βροχοπτώσεις από το πρωί έως και το μεσημέρι, που από το απόγευμα θα περιοριστούν στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα του διαμερίσματος. Χιονοπτώσεις από νωρίς το βράδυ από τα 900 μ. και πάνω. Αναλυτική πρόγνωση Αττικής παρακάτω.

Ήπειρος:

Βροχές το πρωί, το μεσημέρι, και νωρίς το απόγευμα. Ασθενείς χιονοπτώσεις το απόγευμα κατά μέσο όρο από τα 1000 μ. και πάνω.

Θεσσαλία:

Τοπικές βροχές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χιονοπτώσεις το μεσημέρι από τα 800 μ. και πάνω, το απόγευμα από τα 600 μ. και το βράδυ ακόμα και από τα 300-400 μ.

Αιγαίο (συνολική αναφορά):

Βροχές με έμφαση αυτή τη φορά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Τοπικά ασθενή φαινόμενα και στις Κυκλάδες.

Μακεδονία:

Βροχές στα κεντρικά και δυτικά τμήματα του διαμερίσματος. Χιονοπτώσεις αρχικά από τα 700 μ. και πάνω, ωστόσο μέσα στη μέρα σταδιακά θα χιονίζει και χαμηλότερα, για να φτάσουμε στο βράδυ όπου ίσως σημειωθεί ασθενής χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη.

Θράκη:

Τοπικές βροχές νωρίς το πρωί και το μεσημέρι. Τοπικές χιονοπτώσεις νωρίς το πρωί στα ημιορεινά και πιθανώς το απόγευμα ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Αττική:

Τοπικές βροχές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα το βράδυ από τα 900 μ. και πάνω, χιονόνερο από τα 750 μ. 

Θερμοκρασία: Σε πτώση έως 10 βαθμών στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
Άνεμοι: ΒΔ έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ΒΑ έως 8 στο Αιγαίο


Τετάρτη 30/11/2016:

Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κεντρική και Νότια Χώρα, με τα υψόμετρα χιονόπτωσης στην Αν. Στερεά να κατεβαίνουν στα 500-600 μ. 

Νεότερη ενημέρωση για την Τετάρτη σε επόμενο άρθρο.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου