Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Στο προσκήνιο σοβαρής ψυχρής εισβολής η χώρα μας τις επόμενες ημέρες - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας 24/12/16

Το κερασάκι στην τούρτα για το 2016 θα αποτελέσει ο λευκός επισκέπτης που θα περάσει μια βόλτα και από τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Η ανασυγκρότηση του πολικού στροβίλου το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να εγκαταστήσει εκ νέου τη ζωνική κυκλοφορία στην Ευρώπη, μια απόπειρα που αναμένεται να ανακοπεί αιφνιδίως τις επόμενες ημέρες από τη δριμεία κατάβαση πολικού αυλώνα προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη εντός της ηπείρου μας.

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που λειτουργεί ως προέκταση μέρους του πολικού στροβίλου στον βορειοανατολικό Καναδά κινείται ανατολικότερα, αποκτώντας μια μικρή ταυτόχρονη κλίση προς τα νότια όπου λιμνάζει ο αζορικός αντικυκλώνας. Κατά την είσοδο της προαναφερθείσας προέκτασης στα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, περιμένουμε τη σταδιακή βάθυνση του συστήματος, το οποίο θα ξεκινήσει να «σκάβει» τον αντικυκλώνα που θα στέκεται εμπόδιο στην πορεία του.

Αφού λοιπόν ο αυλώνας βρεθεί πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το «σπρώξιμο» που θα προκαλεί ο πρώτος στον αντικυκλώνα σε συνδυασμό με τον πνέοντα αεροχείμαρρο γύρω από τον αυλώνα, θα προκαλέσουν αναδιαμόρφωση της βαρομετρικής διάταξης στον Κεντρικό Ατλαντικό Ωκεανό, διεργασία που απαντά στην περιοχή πριν από μεγάλες μεταβολές στην κυκλοφορία της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Έτσι, ο αντικυκλώνας θα «σπρωχτεί» βίαια προς τα βόρεια, διεισδύοντας και επιχειρώντας να σπάσει μέρος του πολικού στροβίλου στην περιοχή της Ισλανδίας. Η παραπάνω διαδικασία δεν θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, ωστόσο ο πνέων αεροχείμαρρος ανατολικά της προϋπάρχουσας ανυψωμένης δυτικοευρπωαϊκής ράχης υψηλών πιέσεων θα κατορθώσει να κατεβάσει πολικό αυλώνα στα Βόρεια κράσπεδα της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο αεροχείμαρρος ανατολικά της ανυψωμένης εντός του ευρωπαϊκού χώρου ράχης υψηλών πιέσεων αναμένεται να πάρει αρχικά κλίση σε άξονα βορρά - νότου, υποκινώντας την κατάβαση του πολικού αυλώνα προς το ανατολικό Αιγαίο - δυτική Τουρκία. Το όνειρο όμως δεν τελευτάται σε αυτό το σημείο, αφού το δυτικό τμήμα του πολικού στροβίλου έχει φροντίσει και για μία τέτοια περίπτωση. 

Τα πολλαπλά βαρομετρικά συστήματα στο νότιο άκρο του δυτικού τμήματος του πολικού στροβίλου, βορειοδυτικά δηλαδή της ράχης υψηλών πιέσεων, καθώς θα συνεχίζουν ανυποψίαστα την πορεία τους στον βόρειο πόλο, θα μετακινήσουν άθελά τους το βόρειο τμήμα του αντικυκλώνα ελαφρώς ανατολικότερα. Ως απάντηση σε μια τέτοια ενέργεια, ο αεροχείμαρρος ανατολικά του αντικυκλώνα θα ακολουθήσει το σχήμα αυτού, μετατοπιζόμενος ανάλογα του αντικυκλώνα, και αποκτώντας κλίση προς τα νοτιοδυτικά. 

Συνεπώς, ο πολικός αυλώνας θα βρει μικρή δίοδο δυτικότερα και ακολουθώντας την πορεία που θα του υποδεικνύει ο αεροχείμαρρος, θα εισβάλει στο Αιγαίο, με πολικά χαρακτηριστικά να τον ακολουθούν. Ενδεικτικά, πέρα από τα εξαιρετικά εντυπωσιακά για τη χώρα μας γεωδυναμικά ύψη που θα φέρει, ο πολικών χαρακτηριστικών αυλώνας θα συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη μέση ατμόσφαιρα, και κατά πάσα πιθανότητα και από βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, που θα δημιουργηθεί λόγω ανάμειξης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών και ύπαρξης ανώτερης ατμοσφαιρικής υποστήριξης.

Με τα σημερινά (24/12) δεδομένα:

Οι πολικής προέλευσης ψυχρές αέριες μάζες θα εισέρχονται στη χώρα μας σταδιακά από την Τετάρτη, προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας. Από χιονοπτώσεις θα συνοδευτούν η Πέμπτη και η Παρασκευή σε ορεινά, ημιορεινά και πιθανώς πεδινά τμήματα του Αιγαίου, της Αν. Στερεάς και ίσως της Αν. Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρκετά ενισχυμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διέλευσης του συστήματος από την περιοχή μας.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου