Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Ο καιρός τις επόμενες ώρες και αύριο, Τρίτη 10/01/17 στη χώρα μας



Επιδείνωση έχει παρουσιάσει ο καιρός τις τελευταίες ώρες στην Ανατολική Χώρα.

Περιληπτική ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Καθώς ο πολικών χαρακτηριστικών αυλώνας κινείται βορειοδυτικότερα και εγκαθίσταται πάνω από την περιοχή της Αλβανίας και της Σερβίας, το νοτιοανατολικό άκρο του πλέον βρίσκεται στην περιοχή του Νοτίου Ιονίου. Λόγω της σύγκρουσης διαφορετικών χαρακτηριστικών αερίων μαζών, έχει ήδη επιτευχθεί κυκλογένεση στον Κόλπο της Σύρτης στις Βόρειες ακτές της Αφρικής. 

Το βαρομετρικό χαμηλό κέντρου 1008 hPa που προέκυψε σήμερα στην περιοχή, αναμένεται λόγω ανάπτυξης ψυχρού μετώπου στο βορειοανατολικό τομέα του να κινηθεί βορειοανατολικότερα, βαθαίνοντας εντός της Μεσογείου. Έτσι, μέσα στη νύχτα σταδιακά θα προσεγγίσει τη χώρα μας και εντός της αυριανής ημέρας θα διασχίσει το Αιγαίο. Είναι πλέον ευδιάκριτη στις δορυφορικές εικόνες και αντιληπτή από τα ραντάρ η ανάπτυξη θερμού μετώπου στο βόρειο τομέα του κλειστού κέντρο χαμηλής πίεσης, το οποίο επηρεάζει την Κεντρική και Νότια Χώρα.

Ο καιρός τις επόμενες ώρες και αύριο, Τρίτη 10/01/2017 στη χώρα μας:

Μέσα στη νύχτα περιμένουμε φαινόμενα σε ένα νοητό Π που έχει τα άκρα του στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, τη Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα σημειώνονται ως χιονοπτώσεις έως και στα πεδινά τμήματα σε περιοχές από την Άνδρο και βορειότερα, ενώ στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ημιορεινά και ορεινά. Οι χιονοπτώσεις στο Νομό Αττικής θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, με τάση ενίσχυσης από τα Νότια μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ μεγάλο μέρος του Νομού αναμένεται να ντυθεί στα λευκά μέσα στη νύχτα, οπότε και θα σημειωθεί και πρόσκαιρη χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη. Από νωρίς το πρωί περιμένουμε ισχυρά φαινόμενα σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, που μέσα στη μέρα θα μετατοπιστούν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Μεγάλα ύψη χιονιού θα προστεθούν σε περιοχές όπως η Εύβοια και οι Σποράδες
Από νωρίς τα ξημερώματα τα υψόμετρα χιονόπτωσης στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο βαθμιαία θα αυξάνονται, φτάνοντας το πρωί να περιορίζονται στα ορεινά. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, με νέο κύμα φαινομένων να προσεγγίζει τη χώρα από τα Δυτικά.

Οι θερμοκρασίες στο Νομό Αττικής θα κυμαίνονται σε αρνητικά ή οριακά αρνητικά επίπεδα. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλα τα ηπειρωτικά, ενώ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα παρατηρηθεί μικρή άνοδος.
Οι άνεμοι ενισχυμένοι στα πελάγη από διάφορες διευθύνσεις.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου