Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Ο καιρός τις επόμενες ώρες και αύριο στο Νομό Αττικής (07/01/17)

Απογοητευτικά εξελίχθηκαν τα πράγματα για το Νομό Αττικής μέσα στην περασμένη νύχτα, καθώς δεν χιόνισε σε ολόκληρο το Νομό. 

Περιληπτική ανάλυση της ατμοσφαιρικής κατάστασης:

Σταδιακά μέσα στο απόγευμα περιμένουμε, καθώς το χαμηλό θα συνεχίζει να κινείται ανατολικότερα, οι υετικές συγκλίσεις των Σποράδων να μετατοπιστούν επίσης ανατολικότερα και να "χαλαρώσουν". Σύντομα όμως, μέσα στο βράδυ θα δημιουργηθεί εκ νέου κλειστό κέντρο χαμηλών πιέσεων, αυτή τη φορά λίγο πιο νότια και με κέντρο πίεσης στη Νότια Ρόδο. Έτσι, οι υετικές συγκλίσεις των Σποράδων θα ενεργοποιηθούν για ακόμα μία φορά, αυτή τη φορά ελαφρώς νοτιοανατολικότερα.

Εμφανής η δημιουργία νέου βαρομετρικού χαμηλού στη νοτιοδυτική Τουρκία

Αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πού ακριβώς θα επιτευχθεί η νέα σύγκλιση και κατά συνέπεια πού θα σημειωθούν τα φαινόμενα, μπορούμε όμως να αναφέρουμε ότι:

Ο καιρός τις επόμενες ώρες και αύριο, Κυριακή 08/01/2017:

Ο καιρός στην Αττική θα παραμείνει συννεφιασμένος και για το υπόλοιπο του απογεύματος, καθώς και το βράδυ με λίγα μόνο ορεογραφικά φαινόμενα στην Πάρνηθα και την Πεντέλη, που ίσως να επηρεάζουν τις γύρω περιοχές με πολύ ασθενείς χιονοπτώσεις. Το βράδυ σταδιακά ο καιρός θα αλλάξει πρόσωπο και μέσα στη νύχτα θα σημειώνονται χιονοπτώσεις που θα εμμένουν στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τη βορειοανατολική Αττική και ειδικότερα σε περιοχές όπως ο Άγιος Στέφανος, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, το Γραμματικό και ο Μαραθώνας. Τα φαινόμενα θα έχουν αρχικά ορεογραφικό χαρακτήρα, ωστόσο οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές έτσι ώστε σύντομα να ξεκινήσουν να επηρεάζουν κατά κύματα - πιθανώς με μειωμένη ένταση - την υπόλοιπη Ανατολική Αττική (σε νοητό άξονα από Κηφισιά και ανατολικότερα) και πρόσκαιρα ίσως και το λεκανοπέδιο. Σε όλη την Αττική ό,τι πέφτει θα είναι χιόνι και από τα 150 μ. και πάνω θα στρώνεται ακαριαία σε όλες τις επιφάνειες.
Επειδή ακόμα η θέση και η ακριβής κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού παραμένει άγνωστη, υπάρχει περιορισμένη πιθανότητα, σε περίπτωση που το βαρομετρικό χαμηλό λάβει ελαφρά τροχιά προς τα νότια, να υπάρξει γενικευμένη υποτροπή του καιρού και στο λεκανοπέδιο και έπειτα και στη Νότια Αττική. Το τελευταίο σενάριο δεν αποτελεί την επίσημη θέση της σελίδας, ωστόσο επιβάλλεται να αναφερθεί γιατί αποτελεί κάτι πιθανό.
Από το πρωί τα φαινόμενα βαθμιαία θα μετατοπίζονται ανατολικότερα μέσα στο Αιγαίο και μέχρι το μεσημέρι θα έχουν παύσει σε ολόκληρο το Νομό, οπότε και θα ξεκινήσει να καθαρίζει ο ουρανός. 

Η θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρο το Νομό καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς και στις αρχές της νέας εβδομάδας. Ενδεικτικά, απόψε ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει σε αρνητικές τιμές σε όλα τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, ακόμα και σε περιοχές όπως η Κηφισιά ή η Αγία Παρασκευή. Το μεσημέρι της Κυριακής σε μεγάλο μέρος της Αττικής θα κυριαρχήσει ο ολικός παγετός (θερμοκρασίες υπό του 0 καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας), ενώ στο Κέντρο της Αθήνας ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τον 1°C.

Οι άνεμοι ως επί το πλείστον Β μέτριας έντασης, που παροδικά θα γίνονται ΒΑ ή ΒΔ.

Καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες θα παραμείνουν για αρκετές ακόμα ημέρες πάνω από τον Ελλαδικό χώρο, υπάρχουν ακόμα αυξημένες πιθανότητες για σημαντική υποτροπή του καιρού στην Ανατολική και Νότια Χώρα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδα με την εκ νέου γέννεση διαταραχής στη Νότια Χώρα. 

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου