Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ψυχρή εισβολή προσεχώς - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (02/01/17)



Η έκτη κατά σειρά ψυχρή εισβολή για το φετινό χειμώνα θα επηρεάσει τις επόμενες ημέρες τη χώρα μας. 

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Οπισθοδρομούν κέντρο χαμηλής πίεσης στο Βόρειο Ατλαντικό κινείται ταχέως βορειοδυτικότερα, αφήνοντας περιθώριο για ανάπτυξη ράχης υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στη Δυτική Ευρώπη.

Βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο άκρο του ανατολικού τμήματος του πολικού στροβίλου μαζί με το οπισθοδρομούν σύστημα του Βορείου Ατλαντικού αναμένεται μέσα στην Τρίτη και την Τετάρτη να πιέσουν τον λιμνάζοντα αντικυκλώνα νότια αυτών, με αποτέλεσμα τμήμα αυτού να ανηφορίσει προς βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. 

Το πλέον ανυψωμένο τμήμα του αντικυκλώνα, ευρισκόμενο στη Δυτική Ευρώπη και έχοντας καταφέρει να ανηφορίσει μέχρι και την Ισλανδία, περιμένουμε να σκάψει εντός του πολικού στροβίλου και με τη βοήθεια του πνέοντος γύρω από αυτό πολικού αεροχειμάρρου να κατηφορίσει μέρος του πολικού στροβίλου νοτιότερα. 

Έτσι, θα ξεκινήσει το ταξίδι του ο πολικός αυλώνας νοτιότερα, συνοδευόμενος από πολικές θερμοκρασίες οι οποίες θα κατηφορίσουν μέχρι και στην περιοχή της Μεσογείου. Αναλυτικότερα, μέσα στην Τετάρτη ο πολικός αυλώνας θα βρεθεί στην Κεντρική Ευρώπη, με τις πολικές θερμοκρασίες να τον ακολουθούν με αργό ρυθμό, έτοιμες να παγώσουν όποια περιοχή βρεθεί στο πέρασμά τους. 

Τις πρώτες ώρες της Πέμπτης ο αυλώνας θα εισέλθει πλέον σε εδάφη που είχε καιρό να επισκεφθεί, με την είσοδό του στην Αδριατική Θάλασσα να αποτελεί την έναρξη της ψυχρής εισβολής για τη χώρα μας. Με γοργούς ρυθμούς θα ξεκινήσει η ανάπτυξη κλειστών βαρομετρικών κέντρων στο νοτιοανατολικό άκρο του αυλώνα, τα οποία θα επηρεάζουν την Ιταλία με βροχές, και βαθμιαία με την είσοδο του ψύχους, χιονοπτώσεις. 

Η παραμονή της διαταραχής στη γείτονα χώρα θα είναι σύντομη, καθώς εντός της ίδιας ημέρας, ο αυλώνας θα κινηθεί ανατολικότερα και θα εισβάλει στο Ιόνιο. Τα πρώτα φαινόμενα θα ξεκινήσουν να επηρεάζουν την Κεντρική και Βόρεια Χώρα, ενώ από το βράδυ στο παιχνίδι θα μπει και η Συμπρωτεύουσα. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο το πλανητικό κύμα θα μετατοπίζεται σταδιακά ανατολικότερα, βάζοντας στο παιχνίδι ακόμη περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

Κύρια χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής που θα μας επηρεάσει (05-08/01/2017):

Το πλανητικό κύμα που θα διασχίσει ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη για να βρεθεί στα Βαλκάνια και ύστερα να επηρεάσει το Ανατολικό τμήμα της ηπείρου μας, αναμένεται να συνοδευτεί από εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και ισχυρούς ανέμους στα πελάγη.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου