Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Πτώση της θερμοκρασίας και λίγα χιόνια τις επόμενες ημέρες - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (24/01/17)

Ψυχρή εισβολή με κρύο, λίγα χιόνια και ένα καλό timing για την Αττική μέσα στην Παρασκευή.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας: 

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο εντός του Ατλαντικού ήδη ανυψώνει ράχη υψηλών πιέσεων στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, η οποία εισχωρώντας στον πολικό στρόβιλο θα κατεβάσει τις επόμενες ημέρες αυλώνα στην Ανατολική Ευρώπη. 
Έτσι, περιμένουμε μέσα στη νύχτα της Πέμπτης την είσοδο του αυλώνα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, με τις χαμηλές ωστόσο θερμοκρασίες να κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα μας ήδη από νωρίτερα μέσα στην Πέμπτη. 
Το κύριο μέρος του αυλώνα θα βρίσκεται αρκετά ανατολικότερα, χαμένο στα βάθη της Ασίας, με αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες για αναζήτηση υετού να στρέφονται αποκλειστικά σε δευτερεύουσες διαταραχές, μία από τις οποίες αναμένεται να ευνοήσει και την Αθήνα. 


Οι δευτερεύουσες διαταραχές:

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο μετά και τα τελευταία περάσματα διαταραχών και υφέσεων από αυτήν, περιμένουμε να ευνοήσει περιοχές της Νότιας ηπειρωτικής χώρας στο παιχνίδι του χιονιά. Πιο αναλυτικά, μέσα στην Πέμπτη, θα δημιουργηθεί σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δευτερεύον κέντρο χαμηλών πιέσεων στα ανοιχτά του Νοτίου Ιονίου, το οποίο φαίνεται να κινείται νοτιοανατολικότερα. Στη σύσφιξη του χαμηλού θα βρεθούν μέσα στο βράδυ της Πέμπτης και νωρίς το ξημέρωμα της Παρασκευής περιοχές όπως το Νότιο Ιόνιο και ενδεχομένως μέρος της Πελοποννήσου. Τα ορεινά των περιοχών αυτών θα πρέπει να δουν τα φαινόμενα με τη μορφή χιονιού, ενώ σε περίπτωση που αλλάξει ελαφρώς η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού, πιθανώς να ευνοηθούν μέχρι και ημιορεινά τμήματα στα ενδότερα της Πελοποννήσου. 

Στη Θεσσαλία θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο μέσα στην Πέμπτη, ενώ από το ίδιο αίτιο ίσως να επηρεαστούν πρόσκαιρα και γύρω περιοχές.

Στην Αττική, την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι ως επί το πλείστον συννεφιασμένος με αρκετά ωστόσο διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις να σημειώνονται στους ορεινούς όγκους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αξιόλογη πτώση, με αυτήν να εντείνεται μέσα στη νύχτα.
Την Παρασκευή περιμένουμε πρόσκαιρη υποτροπή του καιρού για τον Νομό. Αναλυτικότερα, καθώς η προεξοχή του αυλώνα θα περνάει πάνω από το Αιγαίο μέσα στη νύχτα μεταφέροντας μικρά ποσά θετικού στροβιλισμού, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση φαινομένων κοντά στο peak της ψυχρής μεταφοράς τόσο για την κατώτερη όσο και για τη μέση τροπόσφαιρα. Βαθμιαία θα δημιουργούνται ασθενείς υετοφόρες ζώνες στο Αιγαίο, οι οποίες κατά κύματα θα επηρεάζουν την Αττική τα ξημερώματα ή και το πρωί της Παρασκευής με τοπικές ασθενής έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις. 


Η μεταφορά θετικού στροβιλισμού στη μέση τροπόσφαιρα σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GEM
Οι θερμοκρασίες θα είναι ευνοϊκες για πρόσκαιρη εμφάνιση χιονιού ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές, ωστόσο δεν αναμένονται χιονοστρώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο λόγω μειωμένης διάρκειας και έντασης των φαινομένων. 

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

1 σχόλιο: